Hasiči majú stanicu, ktorá vyzerá ako z filmu Jamesa Bonda. Nachádza sa priamo v skale

Táto hasičská stanica na severe Talianska sa nedávno stala hitom internetu. Napriek tomu, že bola postavená pred desiatimi rokmi, začala si získavať stále väčšiu pozornosť po tom, čo ho jeden človek prirovnal k úkrytu pre kriminálnikov. Hasičská stanica však postavená vo vnútri jaskyne len preto, aby vyzerala ako z filmu Jamesa Bonda. Keďže poľnohospodárskej pôdy v Alpách je pomerne málo a obmedzenia netradičnej architektúry sú prísne, architekti prišli s dômyselným riešením.

Ľudia na sociálnych sieťach hovoria, že táto hasičská zbrojnica v severnom Taliansku vyzerá ako „úkryt zločincov“

                                                                  Jürgen Eheim, Ullrich Egger, and Günter Richard Wett

V skutočnosti bola táto požiarna stanica v malom talianskom meste postavená na záchranu pôdy. V tejto vysokohorskej oblasti je pôda obzvlášť vzácna, takže miestna komunita sa rozhodla, že by bolo najlepšie, aby bola stanica postavená v horách alebo presnejšie v útese.

                                                                                                  Jürgen Eheim, Ullrich Egger, and Günter Richard Wett

Stanica bola postavená ešte v roku 2010

                                                                  Jürgen Eheim, Ullrich Egger, and Günter Richard Wett

Na realizáciu projektu najali obyvatelia malého mesta Margreid architektonickú firmu Bergmeisterwolf, ktorá má kancelárie v Taliansku a Rakúsku.

Architekti začali s odpálením troch jaskýň a spojili ich prekríženými tunelmi. Z dvoch sa stali garáže, zatiaľ čo tretia slúži ako administratívna súčasť hasičskej zbrojnice.

                                                                  Jürgen Eheim, Ullrich Egger, and Günter Richard Wett

Je postavený v 90 m útese z čírej skaly

Dizajn budovy nielenže vyzerá pôsobivo, ale je tiež veľmi ergonomický, pretože hora poskytuje budove prirodzenú izoláciu. Priemerná teplota sa tu pohybuje okolo 13 stupňov, keď vonkajšia teplota sa pohybuje okolo -10 ° C. Len jedna z troch jaskýň bola zateplená manuálne.

                                                                  Jürgen Eheim, Ullrich Egger, and Günter Richard Wett

Dômyselný a neobvyklý dizajn budovy získal pre svojich architektov štyri ocenenia.

V budove postavili zakrivenú betónovú stenu spájajúcu tri jaskyne, aby chránili hasičov pred padajúcimi skalami. Čierna farba betónu bola vybraná na vyvolanie dojmu spáleného dreva a bola dosiahnutá zmiešaním prachu z bukového uhlia a kameniva.

                                                                  Jürgen Eheim, Ullrich Egger, and Günter Richard Wett

                                                                                                    Jürgen Eheim, Ullrich Egger, and Günter Richard Wett

Zaujímavý nápad, čo poviete?

 

zddroj:boredpanda.com 

info: Bergmeisterwolf Architekten