sobota, 27 júla, 2024

Táto kartička môže pomôcť každému pri Koronavíruse. Vytlačte si ju doma aj vy

Posledných pár týždňov sú naše média plné správ o novom koronavíruse COVID-19. Mnohí z nás musia pracovať z domu, zatiaľ čo iní stále chodia do práce, kde prichádzajú do kontaktu s inými, často neznámymi ľuďmi, čo v nich neraz môže vyvolať stres a paniku.

Viac ako kedykoľvek predtým musíme medzi sebou prejavovať láskavosť a solidaritu. V tejto situácii netreba zabúdať ani na tých najzraniteľnejších – naši rodičia, starí rodičia a susedia, ktorí potrebujú našu pomoc.

Ľudia vo veku nad 65 rokov sú vystavení väčšiemu riziku vzniku závažných symptómov, preto osobám, ktoré prejavujú čo i len najmenší kašeľ, sa odporúča, aby sa vyhýbali starším príbuzným.

Samoizolácia pre osoby staršie ako 70 rokov môže byť vážnym problémom.  Môžu mať strach, možno sa nemôžu dostať do potravín oproti, aby si kúpili chlieb a mliekom a v prípade, že už nemajú nikoho, nevedia, koho by mohli požiadať o pomoc.

Woman Standing Beside Woman on White Wooden Chair Facing Body of Water Pexels

Hoci tento problém vyzerá obrovsky, v súčasnosti môžeme veľa urobiť aj ako jednotlivci, aby sme pomohli tým, ktorí to potrebujú – zabezpečiť, aby boli ich chladničky plné, psy vyvenčené a strach minimalizovaný.

Aj napriek negatívnym názorom na riešenie situácie s koronavírusom v Británii, tu od 14.marca vzniklo 230 skupín „vzájomnej pomoci“, v ktorých členovia ponúkajú podporu tým, ktorí sa izolujú kvôli infekcii.

208 skupín je orientovaných v online svete, pričom dobrovoľníci koordinovali svoje úsilie prostredníctvom skupín WhatsApp a Facebook. Tieto skupiny vzájomnej pomoci okrem organizovania online stretnutí distribuovali aj letáky, na ktorých sú uvedené rôzne druhy ponúkanej pomoci.

Tieto skupiny okrem iného ponúkajú aj telefonické hovory pre tých, ktorí sa izolujú osamote, umožňujú im to počuť ľudský hlas a cítiť sa trochu menej osamelo.

32-ročná Becky navrhla „pohľadnicu“, ktorú je možné vytlačiť, a ktorá umožňuje ľuďom ponúknuť pomoc svojim susedom v izolácii.

Je na nich priestor pre meno, adresu a telefónne číslo, ako aj potenciálne úlohy, ktoré môže príjemca potrebovať, vrátane „nákupov“, „urgentných zásob“ alebo „priateľského telefonátu“.

Pohľadnicu zdieľa aj na svojom Facebooku a dodáva:

Cítila som sa bezmocne pri sledovaní správ. Možno aj vy… Chcela som s tým niečo urobiť, a tak som vytvorila pohľadnicu, ktorú budem posielať svojim starším susedom, keď to bude takto ďalej pokračovať (samozrejme, až po umytí svojich rúk!).

Ak sa čo i len jeden človek bude vďaka tomu cítiť menej osamelo, potom sa budem cítiť lepšie (dúfam!) Koronavírus je desivý. Buďme preto zodpovední a solidárni.

Mnoho ľudí sa inšpirovalo týmto nápadom a ukazuje sa, že tento susedský záujem je oveľa viac ako len populárny trend. Obyvatelia Británie začali posielať oznamy prostredníctvom poštových schránok svojich susedov, čím sa im snažili povedať, aby vedeli, že majú vo svojom okolí blízkych ľudí, ktorí na nich dávajú pozor.

Chcete sa inšpirovať? Ponúkame vám preloženú verziu, ktorú môžete venovať susedom vo vašom okolí. Zdieľajte článok, aby sa o ňom dozvedelo viac ľudí, ďakujeme.

zdroj: twitter.com

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights