Malé talianské mestečko má odpoveď na to ako úplne zastaviť šírenie koronavírusu!

Taliansko je momentálne európskym epicentrom nákazy koronavírusom. Do dnešného dňa evidujú vyše 40 000 nakazených a úmrtnosť je bohužiaľ už vyššia ako v Číne, kde vírus prvotne vypukol. No štúdia, ktorá sa za posledné týždne vykonala v malom talianskom mestečku má veľmi sľubné výsledky. V talianskom mesto Vò prišli na to ako zastaviť šírenie koronavírusu ako informuje portál The Guardian.

 

Je ešte čas na záchranu?

Vedci z University of Padua a Červeného kríža, začali 6. Marca testovať všetkých 3000 obyvateľov mestečka Vò neďaleko Benátok. Testovali tak aj ľudí, ktorí nevykazovali žiadne symptómy koronavírusu. To dopomohlo k tomu, že vedeli ihneď izolovať nakazených ľudí, ktorí ešte nevykazovali žiadne príznaky.

Takto sa im podarilo zbaviť koronavírusu za menej ako 14 dní. Síce je na takýto krok neskoro, napríklad v takom Miláne no pre Spojené kráľovstvo by bol takýto “manéver” prínosný. Mohlo by sa tak predísť kríze, ktorá tam môže skôr či neskôr prepuknúť. Vedeli by tak izolovať ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus, dali ich do karantény spolu s ľuďmi, s ktorými boli nakazení v kontakte či už prejavili príznaky alebo nie.

Treba testovať každého!

Tento experiment sa dostal do médii po tom ako Taliansko zaznamenalo prvé úmrtie spojené s koronavírusom, práve v mestečku Vò. Celé mestečko bolo v karanténe a otestovali každého obyvateľa. V prvom kole testov bolo 89 vzoriek pozitívnych, v druhom kole klesol počet na 6 a všetci tak ostali v izolácii. Takto sa im podarilo zničiť vírus v mestečku Vò, ktoré vykazovalo 100% mieru vyliečiteľnosti a žiadne nové prípady šírenia nákazy. Najväčšie zistenie štúdie bolo to, že po odhalení prvého prípadu s prejavmi koronavírusu boli už 3% populácie nakazené no asymptomatické. Preto je celoplošné testovanie tak potrebné!

 

 

Vo väčších mestách je tento model len ťažko opakovateľný

Ak by sa testoval každý človek, aj ten, ktorý neprejavuje žiadne príznaky, sa môže spresniť aj počet nakazených ľudí. Tým pádom by sa vedela vypočítať aj reálna mortalita tohto koronavírusu, ktorá by ale nemusela byť až taká vysoká ako s terajšími číslami. No bohužiaľ všade sa testujú iba ľudia, ktoré už vykazujú príznaky koronavírusu aj keď mnoho ľudí tento vírus mať môže no sám o tom nevie a naďalej ohrozuje svoju rodinu a okolie. Žiaľ, takéto testovanie nie je možné aplikovať na väčšie mestá. No aj napriek tomu, je potrebné čím skôr otestovať aj ľudí, ktorí boli v kontakte s infikovanými aby možno nevedomky šírili vírus ďalej.

 

Preto v tejto dobe, keď nie sú v obehu žiadne vakcíny či dostatočne otestované lieky, práve karanténa, izolácia a odhalenie asymptomatických nosičov je najlepším opatrením na kontrolu tejto epidémie. Aj preto je momentálne jedinou možnosťou: testovať, testovať, testovať!

zdroj: theguardian.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Malé talianské mestečko má odpoveď na to ako úplne zastaviť šírenie koronavírusu!”