Ovocie a zelenina z Británie môže byť minulosťou. Krajina potrebuje pracovníkov z východnej Európy

Británia oznámila nedostatok poľnohospodárskych pracovníkov na ich ovocných a zeleninových poliach. Je nevyhnutné, aby letecké spoločnosti povolili charterové lety, ktoré prinesú do krajiny poľnohospodárskych pracovníkov z východnej Európy. Vláda varuje, že bez nich sa ovocie a zelenina na britských poliach nevypestuje.

Niektoré veľké farmy si už teraz prenajímajú lietadlá, aby boli schopné priniesť pracovníkov z východnej Európy. Poľnohospodárske organizácie a náborové agentúry však tvrdia, že napriek masívnemu narušeniu poľnohospodárskeho sektora spôsobenému šírením koronavírusu, musí vláda zasiahnuť a vykonať potrebné kroky.

 Je potrebné obsadiť približne 90 000 pozícií za pár týždňov. Jeden z popredných dodávateľov, charitatívna organizácia Concordia, sa snaží priviesť približne 10 000 pracovníkov – polovicu z EÚ a zvyšok z Ruska, Moldavska, Ukrajiny, Bieloruska, Gruzínska a Barbadosu. Zo všetkych krajín, ktoré nie sú členmi EÚ, je však dovoz pracovníkov takmer nemožný.

 

Stephanie Maurel, generálna riaditeľka spoločnosti Concordia, uviedla: „Náš nábor mimo EÚ je pozastavený, čo nás vedie k Litve, ktorá má však taktiež uzavreté hranice. Snažíme sa prenajať lietadlá, ktoré by priviezli pracovníkov. Takýto let stojí približne 45 000 EUR zo Sofii do Londýna, čo je pri 229 pasažiaroch približnne 250 EUR na osobu. Z dôvodu sprísnenia práce sme už stratili veľké percento fariem. Je možné, že v našich obchodoch už nebudete mať ovocie ani zeleninu z Británie. Špargľa a fazuľa začínajú plodiť už o pár týždňov, uhorky začiatkom apríla, paradajky sú celoročne, v máji dozreje mäkké ovocie – jahody, maliny, šaláty sú vzrelé už od decembra, a my stále nemáme dostatok pracovnej sily.“

Nick Marston, predseda British Summer Fruits, ktorý zastupuje pestovateľov mäkkého ovocia, uznal, že jeho priemysel vstupuje do veľmi ťažkého času. Minulý rok prišlo 98% zberateľov ovocia – teraz klasifikovaných ako „kľúčoví pracovníci“ – z krajín mimo Veľkej Británie, prevažná väčšina z Bulharska a Rumunska. Webová stránka British Summer Fruits vytvorila interaktívnu mapu znázorňujúcu umiestnenie fariem vo Veľkej Británie a ponúkané pracovné miesta. ,,Sme veľmi optimistickí, pokiaľ ide o schopnosť obyvateľov Spojeného kráľovstva vyjsť v ústrety a pomôcť nám,“ uviedol Marston. ,,Potrebujeme zmobilizovať britskú pracovnú silu, aby sme vyplnili túto medzeru a aby sme sa ubezpečili, že naše vynikajúce ovocie a zelenina budú v letných mesiacoch na tanieroch našich obyvateľov. 

Zdroj: theguardian.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Ovocie a zelenina z Británie môže byť minulosťou. Krajina potrebuje pracovníkov z východnej Európy”