Pápež František: „Krajiny, ktoré hovoria o mieri a predávajú zbrane, sú pokrytecké.“

Pápež František sa prihováral biskupom, ktorí sa zišli v talianskom meste Bari. Svoju reč začal pripomenutím ekumenického stretnutia v tom istom meste, ktoré sa uskutočnilo pred rokom a pol.

„Bari možno nazvať hlavným mestom jednoty,“ uviedol pápež a s odkazom na vyhlásenia biskupov poznamenal, že bratstvo a kolegialita by mali byť sprevádzané „úprimnosťou“.

„Stredozemné more je fyzické a duchovné miesto, kde sa naša kultúra formovala v dôsledku stretávania rôznych národov. Toto more núti obyvateľov a kultúry žijúce na jeho pobreží k neustálej komunikácii,“ povedal pápež František.

Žiaľ, ako poznamenal pápež, mnohé územia tohto regiónu sú dnes poznačené vojnami.

„Vojnu nemožno nikdy považovať za niečo normálne, je neprijateľné akceptovať ju ako nevyhnutný spôsob riešenia rozdielov a konfliktných záujmov.“

„Zatiaľ čo sa tu schádzame, aby sme sa modlili a premýšľali o svete a o osude národov hraničiacich so Stredozemným morom, na druhej strane tohto mora, najmä na severozápade Sýrie, sa odohráva obrovská tragédia. Pastieri naliehajú na obe strany konfliktu a medzinárodné spoločenstvo:

dajte pokoj zbraniam a budete počuť plač detí; nech sa zabudne na chamtivosť a záujmy s cieľom zachrániť životy civilistov a obrovské množstvo nevinných detí, ktoré platia za dôsledky prebiehajúcej vojny.“

Pápež dodal, že krajiny, ktoré „hovoria o mieri, ale predávajú zbrane bojujúcim stranám“, sa dopúšťajú „veľkého hriechu pokrytectva“.

Súhlasíte s pápežom?

zdroj: exame.abril.com.br

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Pápež František: „Krajiny, ktoré hovoria o mieri a predávajú zbrane, sú pokrytecké.“”