Prednosta kliniky radí ľuďom: Dodržiavajte týchto 7 bodov a “dobre bude”

Slovensko má už oficiálne 16 potvrdených prípadov koronavírusu. K situácii sa svojom Facebooku vyjadril aj prednosta gynekologicko-pôrodnickej kliniky LFUK a Univerzitnej nemocnice Bratislava, Jozef Záhumenský. V statuse ľuďom sprostredkoval 7 bodov, ktorých by sa mali všetci pridržiavať aby sa zabránilo šíreniu koronavírusu.

 

Je potrebné zabrániť explozívnemu rastu počtu chorých

Sám si teda uvedomuje, že každý sa bojí o seba aj o svojich blízkych no treba si jednoznačne zachovať chladnú hlavu aby sa predišlo “masívnej explózii prípadov infekcie”. To by malo za následok nedostatočnosť zdravotného personálu či prístrojov na pľúcnu ventiláciu. Záhumenský tvrdí, že by nastala selekcia, ktorá by však v našom skorumpovanom štáte nedopadla dobre. “Jediná šanca je zabrániť explozívnemu rastu počtu chorých. Nosiči už sú medzi nami a sme nimi možno aj my. Prenos je okrem kvapôčkovej infekcie aj kontaminovanými predmetmi. Ak znížime počet sekrétov v okolí, zúžime najdôležitejšiu cestu prenosu,” informuje Záhumenský.

7 bodov na ochranu pred explozívnym šírením nákazy podľa J. Záhumenského:

 

# 1  Zostaňte doma

Ak je to teda možné mali by sme sa zdržiavať v domácom prostredí. Nemali by sme cestovať a navštevovať obchody. Výnimkou sú jedine potraviny či lekárne. Ostatné obchody by mali byť podľa Záhumenského prázdne, najlepšie zatvorené.

 

# 2  Žiadny priamy kontakt

Ak sa potrebujete s niekým stretnúť tak vonku a ideálne bez priameho kontaktu,” píše Záhumenský.

 

# 3  Noste rúška!

Rúška sú teda najdôležitejšie, keďže blokujú šírenie sekrétov do okolia. Aj keď si uvedomuje, že nie sú, radí si vlastné ušiť alebo nosiť šatky ako kovboji”. Rúška chránia celú komunitu a nie iba jedinca.

 

# 4  Obmedzenie medicínskych výkonov

Podľa zváženia radí Záhumenský obmedziť medicínske zákroky, ktoré nie sú naliehavé. Každý zásah do tela narúša imunitu. Na klinike máme teraz pani po umelom oplodnení so závažným postihnutím pľúc (tzv. ovariálny hyperstimulačný syndróm), táto pani zrejme by COVID-19 nezvládla, ostane u nás a veríme, že sa nenakazí,” píše o možných rizikách.

 

# 5  Žiadne telocvične či fitká

Posilovne a telocvične – plné sekrétov. Cvičiť sa dá aj vonku, teraz,” odporúča Záhumenský.

 

# 6  Tehotné ženy nemusia mať strach

Podľa jeho slov sa nezistil žiadny zhoršený priebeh infekcie u tehotných žien. Neexistujú ani žiadne informácie o vplyv na potraty alebo vrodené chyby. Existuje iba zvýšené riziko predčasných pôrodov či zhoršená adaptácia novorodeniatok ak bol pôrod uskutočnený v akútnej fáze infekcie.

 

# 7  Komunikácia je základ

Na záver odkazuje aby ľudia medzi sebou komunikovali a šírili iba overené a pravdivé informácie. Iba racionálne rozhodnutia na základe releventných informácií nás v minulosti ochránili a ochránia aj teraz. Skajp, Viber, Threema , volajme si. Dobre bude,” dodáva na záver.

 

A snáď nemusíme opakovať základnú informáciu ako je častejšie umývanie rúk a nedotýkanie sa tváre či slizníc špinavými rukami.

 

 

Celý status si môžete prečítať tu:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10218608972887314&set=a.1365199941840&type=3

zdroj foto : pexels.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Prednosta kliniky radí ľuďom: Dodržiavajte týchto 7 bodov a “dobre bude””