Spoveď mamičky: Ako to naozaj vyzerá s testovaním koronavírusu na Slovensku?

Ľudia s podozrením na koronavírus majú odporúčanú 14-dňovú karanténu. Testovaný by mali byť na infekčnom oddelení, kde by im mali vziať výtery, ktoré v laboratóriách testujú na koronavírus. Mamička na svojom facebookovom profile zideľala svoju skúsenosť so zdravotným personálom v Martine, jej slová sú priam alarmujúce.

 

Pohadzovali si ju ako horúci zemiak

“V piatok ma z pohotovosti poslali na urgent, lebo mi nevedeli urobit crp, z urgentu pri informacii, ze mam horucky od kedy sme sa vratili z kupelov v Polsku (5 dni, cele som sa nepohla z domu lebo som si myslela, ze som si sposobila termalnou vodou zapal bedroveho klbu, ktory som mala predtym a nechcela som zatazovat nohu, nasledne vsak prisli klasicke priznaky chripky az som sa v piatok uz nevladala pohnut) ma okamzite poslali na infekcne, tam ma nechali asi tak 15 minut cakat vonku pred budovou vo zvysenej teplote a vyklepanu so zimnicou, kym sa „dohadal“ lekar z infekcneho s lekarom z urgentu, ci mi ma robit stery na koronu,” píše Dušana. 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216181234112707&set=a.3938890879850&type=3&theater

Poslali ju do domácej karantény

Nasledovali kompletné testy a výtery, izolácia od ostatných pacientov a infúzie: “dali mi udrzbovy kokteil a novalgin na bolest hlavy do infulzky.” No nakoniec ju prepustili, keďže sa na oddelení nachádzali dôchodcovia v horšom stave. Poučená tak odišla s rodinou do odporúčanej karantény. Dostala rady ohľadom užívania vitamínov, predpísali jej aj lieky na spanie a odporučili spať aspoň 3 dni. Ak by sa stav zhoršil majú kontaktovať špeciálne zriadenú linku, kam sa po prejavených príznakov u detí nedovolala. Ich pediatrička im predpísala lieky so slovami “dúfajme, že to je “len” chrípka.”.

Jej výter na testy neposlali

“Este pred nou [pediatričkou] som sa dovolala priamo na infekcne, ze mi robili v piatok stery a je pondelok, a nikto ma nekontaktoval tak v akom su stadiu teda…sestra ma nevidela v systeme, zavolal mi spat priamo lekar, ktory ma prijal na infekcnom, ze on podla svojho uvazenia moje stery do BA neposlal,” priznáva mamička. Podľa vzoru z Čiech si myslí, že by si testy mala dať spraviť na súkromnej klinike pri pochybnostiach. “Skor by bolo fajn zacat kontrolovat kolkym ludom realne s priznakmi korony alebo „len“ chripky, ktori kontaktovali lekarov, boli urobene stery a nasledne ak boli urobene pri kolkych sa lekar rozhodol, ze treba poistovniam setrit peniaze a pockat kym bude ozaj najhorsie,” prejavila svoje obavy Dušana.

Divné pohľady

Ďalej Dušana spomína, že pri nakupovaní alebo pri pobyte vonku nosí ona aj jej deti rúška a rukavice. Štve ju to aké pohľady od predavačiek a ľudí dostáva. Tí si však neuvedomujú, že ich takto chce chrániť. Kritizuje aj problémy s rúškami, ktoré v celom Martine nie je dostať. Pre jej rodinu jej ich zdarma so zásob poskytli v jednej lekárni: “v jednej lekarni sa nadomnou ulutostili a dali mi 4 ruska zo svojich zasob pre zamestancov….dali nie predali-dakujem…aby som mohla s tymi detmi vyliest aspon na hodinku von cez chodbu a vytah do auta na slniecko do hor a naberat to povestne D nie len z tabletiek, ako odporuca odrazu v kusok uvedomelejsom rozhovore pre dennik N pan profesor Krcmery.”.

 

Celý status Dušany si môžete prečítať tu:

 

dakujem vsetkym, ktori mi pisete a zaujimate sa ako sa mam, zaspamovali ste mi laskou a zaujmom cely messenger a sms, ospravedlnujem sa vsetkym, ktorych som vyplasila, ked som nereagovala hned, ci ta potvrdena zena s koronavirusom z Martina vcera som ja, prespala som cele dni od piatku ale dnes som uz nabrala sil aby som si mohla spolu s vami naliat pohar cisteho vina…moja osobna skusenost posledneho vyse tyzdna v Martine v spojitosti s tymto korona sialenstvom zatial nie je pozitivna ale nie je to zrovna z lekarov ako skor z ludi okolo nas….

v piatok ma z pohotovosti poslali na urgent, lebo mi nevedeli urobit crp, z urgentu pri informacii, ze mam horucky od kedy sme sa vratili z kupelov v Polsku (5 dni, cele som sa nepohla z domu lebo som si myslela, ze som si sposobila termalnou vodou zapal bedroveho klbu, ktory som mala predtym a nechcela som zatazovat nohu, nasledne vsak prisli klasicke priznaky chripky az som sa v piatok uz nevladala pohnut) ma okamzite poslali na infekcne, tam ma nechali asi tak 15 minut cakat vonku pred budovou vo zvysenej teplote a vyklepanu so zimnicou, kym sa „dohadal“ lekar z infekcneho s lekarom z urgentu, ci mi ma robit stery na koronu, nasledne ma pustili dnu a urobili mi stery sestricky z infenkcneho, potom ma lekar z infekcneho poslal spat na urgent, kde mi urobili komplet vysetrenia a drzali ma v miestnosti mimo ostatnych pacientov

a dali mi udrzbovy kokteil a novalgin na bolest hlavy do infulzky, kedze im vsak prisli dochodcovia v horsom stave ako som bola ja, tak mna pustili domov s tym, ze som bola poucena, ze sa mam zdrziavat aj s rodinkou v domacej karantene este tyzden (vtedy uplynie 2 tyzdnova doba karanteny od nasej rodinnej navstevy kupelov v polsku), dopovat sa vitamínmi, dostala som lieky na spanok s tym, ze musim aspon 3 dni spat (prepracovanost s minimom spanku) a pomoct mojej imunite a pokial sa zhorsi zdravotny stav mne alebo niekomu z rodiny, tak mam volat na super linku, od vcera mam deti v horuckach, maju suchy kasel, klepe ich zimnica ale dovolala som sa tak akurat nasej pediatricke, ktora im predpisala trifed a pamykon s tym, ze dufajme, ze to je „len“ chripka….

este pred nou som sa dovolala priamo na infekcne, ze mi robili v piatok stery a je pondelok, a nikto ma nekontaktoval tak v akom su stadiu teda…sestra ma nevidela v systeme, zavolal mi spat priamo lekar, ktory ma prijal na infekcnom, ze on podla svojho uvazenia moje stery do BA neposlal. takze takto predpoklad je, ze som mlada, aj kebyze koronu mam moj organizmus by sa z toho mal dostat pokial doprajem svojmu telu dostatocne mnozstvo spanku a vsetky tie potrebne „veci“…takze podla vzoru z ciech, kde jedna zena presne takymto istym sposobom bola odbita a nasledne si dala spravit testy v sukromnej klinike kde jej koronu potvrdili, by som si mala aj ja dat spravit testy v sukromnej klinike ak mam pochybnosti…

popravde mysliet si, ze mame nieco pod kontrolou je viac ako odvazne… skor by bolo fajn zacat kontrolovat kolkym ludom realne s priznakmi korony alebo „len“ chripky, ktori kontaktovali lekarov, boli urobene stery a nasledne ak boli urobene pri kolkych sa lekar rozhodol, ze treba poistovniam setrit peniaze a pockat kym bude ozaj najhorsie. resp. dnes som uz pocula nazor odbornika v spravach na markize, ze tie 2 tyzdne maju svoje opodstatnenie, hlavne co sa tyka zachytenia samotneho virusu. na to aby ho vedeli zachytit ludovo povedane: musi ho byt v tele viac, teda ano, ked budeme poriadne chori ma zmysel nam robit testy…ok, to sa da pochopit aj tomu uverit a ja len teda dufam, ze mame doma ja a moje deti LEN chripku. nie na koronu sa nezomiera na pockanie, samozrejme ak to nepototo ako v Taliansku. Danielko minuly rok ako rocny prekonal RSV virus so silnym obojstrannym zapalom pluc, vtedy nas zachranila vcasna diagnostika.

RSV virus dostane vacsina deti do dvoch rokov zivota, vacsina ho prezije s nadchou, mensina skonci ako #Daniel…aj koronavirus vieme prezit v pohode ako chripku, ktoru za 3-4dni vylezime, alebo s vaznym zapalom pluc…pruser koronavirusu nie je v tom, ze tu pomrieme, ale v tom, ze sa velmi lahko a rychlo siri a zatazuje tym system krajiny celkovo, zatvorene skoly a skolky, ci zrusene nejake akcie su najmensi problem, pruser zacne ak nastane „mierny“ kolaps, lebo labaky nebudu stihat, lekari nebudu vladat, rodinne firmy nebudu vediet tvorit jediny zdroj prijmu…je naozaj tak tazke pochopit preco sa mate zacat spravat zodpovedne? …par hodin dozadu za mnou prisla uplakana uz pomaly 9 rocna dcera, ze mala rusko a gumenne rukavice, ked isla vyniest smeti a zazila celu kopu blbych komentarov od susedov a deciek vonku…ta krpata patri medzi #AspergerDeti…ani si len neviete predstavit kolko mi trvalo ju „ukecat“ na rusko a rukavice a prave ju ucime, nebat sa ist von bez nas a vyniest smeti… mimochodom v celom Martine ani jedna lekaren nema rusko a iba v jednej lekarni sa nadomnou ulutostili a dali mi 4 ruska zo svojich zasob pre zamestancov….

dali nie predali-dakujem…aby som mohla s tymi detmi vyliest aspon na hodinku von cez chodbu a vytah do auta na slniecko do hor a naberat to povestne D nie len z tabletiek, ako odporuca odrazu v kusok uvedomelejsom rozhovore pre dennik N pan profesor Krcmery (to je jeho viralne video o tom ako je vsetko ok a video expertky z ciech radsej nekomentujem) a aby som mohla ist rychlo nakupit do lidla to co potrebujeme…kde dnes na mna pozerali ako na ufona s tiez hlupymi komentarmi…stichli az ked som im oznamila, ze v piatok ma pustili z urgentu a som s rodinou v tyzdennej karantene a cakame ci sa nam zhorsi zdravotny stav …v Taliansku urobili tisice testov v priebehu prvych dni potvrdenia korony…u nas nieco vyse 500…

jasne sme mensia krajina…mame tu menej potencialnych dochodcov (ospravedlňujem sa za vyraz): na odstrel a s nasim nad narodnym egom sa nemame z coho poucit…bud cista hysteria alebo uplny kolosalny (…) …ale aby sa pokladnicky na mna pozerali ako na blazna a do vysielacky si hovorili blbe poznamky na margo mojich gumenych rukavic, pritom to su ludia, ktori patria k najviac zranitelnym, kedze su v prvej linii a prejde im z ruky do ruky ani len netusia co a tie gumene rukavice by mali mat oni, aby mi susedia okrikovali dieta, lebo ide vytahom a na tvary ma rusko aby nezanechala po sebe svoj „bordel“ a tym ich chranila, aby ludia, ktori pridu zo zahranicia z letisk, kde sa premelie tisice talianov denne nedokazali sediet 2 tyzdne doma na riti a cakali kym si ich imunita poradi s virusom alebo teda bohuzial neporadi, ale nesirili dalej to riziko, to uz nie je sebecke, to uz nie je ani panika vyvolavana mediami, ja uz neviem co to je…karma je zdarma a to dufam, vo vsetkych smeroch…s

edim v obyvacke s horuckou a pocuvam ten suchy kasel mojich deti a vravim si: decka moje co ta nestastna korona, ale ako vas len uchranim pred ludskou hlupostou a patentom s titulmi na vsetko …viete ako som #Bea nakoniec znovu namotivovala na to preco je to rusko super aj ked viem, ze nam je viac menej na okrasu…hej, nic lepsie ako vyroba najkrajsieho ruska v celom Martine mi nenapadlo…a mala by aj vas doma…rovnako by vas malo napadnut deti s ruskami povzbudit, milo sa na nich usmiat a vymyslat im co najviac zabavy tych zopar dni, co ich mate zatial doma…rovnako tak by vas malo napadnut, ze pokial dospela osoba lieta po obchode s ruskom na ustach a ponahla sa, tak to nie je panikar cely v prsiplasti, ktory si plni vozik toaletakom a ryzou, ale realne chory clovek, ktory sa ponahla aby chranil v prvom rade vas ostatnych. velky nakup si uz spravil cez net, potrebuje kupit rychlo iba UZ ZABALENY CHLIEB a ovocie, takze by ste ho mohli prosim pustit v tom kilometrovom rade pred seba, lebo tie obyc ruska su viac menej naozaj iba na okrasu… budme vdacni za tych „zatial“ zopar dni a urobme vsetko preto aby z toho nebolo omnoho viac…za vsetkych tych dochodcov, decaky a neskolabovany system

zdroj : facebook

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Spoveď mamičky: Ako to naozaj vyzerá s testovaním koronavírusu na Slovensku?”