To čo držím v ruke je plienka pre predčasne narodené deti. Konečne ich máme aj na Slovensku

Podľa informácii prezidentky združenia Malíček, Ľubice Kaiserovej, každým rokom stúpa počet predčasne narodených detí.

Problémom býva často vek rodičiek, ktorý taktiež každým rokom stúpa. Matky zažívajú často rôzne komplikácie, ktoré vedú k predčasnému pôrodu pre dobro dieťaťa ale aj matky. No do slovenských nemocníc dorazila pomoc, ktorá ukončí trápenie rodičov ale aj personálu.

Špeciálne plienky

V perinatologických centrách boli už dlhé roky plienky pre predčasne narodené deti nedostatkovým tovarom. Lepšie povedané, nič také nebolo nikde dostať. Zásobu maličkých plienok majú ako prvý v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Predstavila ich herečka a mamička “predčasniatok”, Kristína Tormová, ktorá si svojpomocné vyrábanie mini plienok zažila.

“Totiž, plienky na tieto oddelenia sestričky až doteraz vyrábali svojpomocne…rozstrihávali plienky a priväzovali ich obväzmi, prípadne plienky vyrábali z menštruačných vložiek,” píše pod svoju fotku Tormová.

Takáto pomoc je aj záchranou pre “predčasniatka”, ktoré majú jemnú kožu a “používanie kadečoho namiesto plienok spôsobovalo podráždenie kožičky, ako aj infekcie” dodáva herečka. Bohužiaľ sa takéto plienky v obchodoch kúpiť nedajú no toto môže byť k tomuto cieľu dobrý krok. Podľa informácii by zásoby týchto špeciálnych plienok mali vydržať 1 rok.

 

Toto, čo držím v ruke je plienka. Fakt. Plienka veľkosti mínus tri. .

.
Alebo asi teda malosti. Je to plienka, ktorá rovnako ako jej spoluplienky mínus dva a mínus jeden donedávna neexistovali. .
.
Sú to plienky pre predčasne narodené deti. Nedajú sa kúpiť. Sú špeciálne vyrobené pre predčasne narodené deti a sú darom do nemocníc s oddeleniami pre predčasniatka. Ako mama dvoch skôr narodených človiečikov, ktorá sa o predčasniatkovské témy už pár rokov zaujíma a ktorá sa snaží pomáhať v tejto záležitosti, som veľmi veľmi dojatá. .
.
Totiž, plienky na tieto oddelenia sestričky až doteraz vyrábali svojpomocne…rozstrihávali plienky a priväzovali ich obväzmi, prípadne plienky vyrábali z menštruačných vložiek. (nebudeme sa tu v tomto prípade baviť o odpade a budeme myslieť trochu inak ako čiernobielo, dobre?) .

Neviem, či ste niekedy videli kožu predčasniatka…

ale je takmer priesvitná, taká jemná, že sa bojíte dotknúť…srdce normálne “vidíte” biť..takže používanie kadečoho namiesto plienok spôsobovalo podráždenie kožičky, či aj infekcie (hygiena je hygiena). .
.
Dnes som na Antolskej, kde sa naše predčasniatka narodili, moderovala tlačovku k týmto pamperskám a doteraz mám guču v hrdle z toho, ako som videla všetky tie zázračné bytosti, ktoré sa starajú o predčasniatka…ako som ich videla šťastné. Aká veľká pomoc je pre nich takáto “maličkosť”. .
A ak ste nosiči #Pampers, tak v @dm_slovensko každým nákupom ich produktu prispievate na tieto najmenšie plienky…
.
Koniec hlásenia…a teda so zakladateľkou OZ Malíček @malicek.sk (s ktorým spolupracujem ako sa len dá) Ľubkou Kaiserovou a Prednostkou Novorodeneckej kliniky M. Rusnáka SZU a UNB Darinkou Chovancovou sa už za tie roky nášho priateľstva (ktoré nám dopriali Ela s Matildou) sa začíname tuším podobať. .
.
Aj @petercmorikband by k tomu vedel niečo povedať…ale tak…ťažko sa nám hovorí. Byť rodičom predčasniatka je navždy také…iné…také…že sa vám chce plakať, keď o tom hovoríte…a tak si občas poplačeme od spomienok a od dojatia a hlavne ĎAKUJEME. 🙏🏻♥️

zdroj: klocher.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “To čo držím v ruke je plienka pre predčasne narodené deti. Konečne ich máme aj na Slovensku”