sobota, 27 júla, 2024

Vyrastali ste v toxickej rodine? Prezradí vám to týchto 8 príznakov

Záchvaty hnevu, úzkosť, skrývanie skutočných emócií a nízke sebavedomie – bohužiaľ, niektorí rodičia dokážu odovzdať všetky tieto negatívne kvality svojim deťom. Ich egoizmus a ľahostajnosť k pocitom ich detí má na ne v detstve značný vplyv . Výsledkom je, že deti sa začínajú kritizovať, cítia sa bezmocne a majú problémy v spoločenskom živote.

Pokúste sa preto lepšie porozumieť svojmu vnútornému svetu. Poznanie príčin našich obáv a úzkosti nám môže pomôcť ich vyliečiť a zlepšiť tak kvalitu života.

 

  1. Bojíte sa manipulácie

 

Pomerne často sa stáva, že toxické rodiny používajú manipuláciu na ovládanie ostatných členov rodiny. Toto správanie nie je normálne a mení sa na emočné zneužívanie. V dôsledku toho môžete mať niekedy pocit, že menej dôverujete ostatným ľuďom a komplikuje to aj vaše či už kamarátske, alebo partnerské vzťahy. Pocit neustáleho manipulovania zo strany svojej rodiny môže tiež viesť k zhoršeniu správania.

  1. Máte problémy so sociálnou interakciou a dôverou

Keď je niekto vychovávaný v napätej atmosfére, okolo manipulácií a iného duševného zneužívania, zanecháva to na ňom nemalé stopy. Niektorí rodičia možno neboli schopní poskytnúť svojmu dieťaťu potrebnú podporu, na druhej strane by niekto mohol žiť v rodine, kde má pocit, že musí byť vždy v strehu. Neskôr bude ťažké zbaviť sa pocitu, že v tomto stave musíte byť neustále. Na konci môžete mať problémy s dôverou v iných ľudí.

Ak neustále vidíme a zažívame fyzické či emocionálne týranie, zlé zaobchádzanie a zanedbávanie, vytvárame si o vzťahoch svoj vlastný obraz. Títo ľudia možno nechápu, ako vyzerá starostlivosť a zdravý vzťah medzi ľuďmi. Vždy podvedome čakajú na niekoho, kto bude prehnane reagovať, bude prehnane náročný, bude ich za niečo obviňovať alebo ich sklame.

  1. Ťažko zvládate zlyhania

Deti vychovávané v toxickom prostredí sa môžu neustále cítiť, akoby neboli vždy dosť dobré, prípadne bezcenné. Ich rodičia na nich možno vždy kladú neprimerané požiadavky a obviňujú ich, ak nesplnia ich očakávania. Vybudovali si nízke sebavedomie a možno nevedia, že aj oni sú plnohodnotnými členmi tejto rodiny alebo spoločnosti. Preto ich aj najmenšia chyba alebo zlyhanie môže vystrašiť a priviesť k záchvatu hnevu.

  1. Je pre vás tažké porozumieť tomu, kým ste

Pozitívna rodinná „úcta“ je pre nás kritickým prvkom, keď hovoríme o našom duševnom zdraví. Je to rovnako dôležité ako pocit lásky a spolupatričnosti. Ak je vzťah medzi dieťaťom a jeho rodičmi plný urážok, potom môžu u dieťaťa začať problémy s ich vnútorným svetom, svojou identitou a sebaúctou. Výsledkom takejto výchovy je úzkosť alebo dokonca depresia.

  1. Sebakritika

Nízke sebavedomie vytvorené toxickými rodičmi, spôsobuje, že sa dieťa cíti hlúpo, nehodné a nezaslúži si niečo lepšie. Čokoľvek tieto deti robia, kritizujú sa, váhajú a majú pochybnosti. Prijali názor, že sú horší ako ostatní, čo im síce spôsobuje utrpenie, ale nedokážu to zmeniť, pretože nedostávajú potrebnú duševnú podporu.

  1. Vaším emóciám nevenujete potrebnú dôležitosť

Verbálne alebo fyzicky násilní rodičia zanedbávajú emócie svojich detí. Okrem toho, ak sa deti snažia vyjadriť svoje emócie, môže to viesť ešte k horšiemu zaobchádzaniu zo strany rodiny. V dôsledku toho si deti zvyknú skrývať svoju bolesť, odpor a hnev. Vo svojom živote tak začnú uprednostňovať emócie druhých pred svojimi vlastnými.

Potlačenie emócií si vyberá svoju daň aj pri spoznávaní samého seba. Je pre nich ťažké porozumieť tomu, kým sú, ako sa cítia a čo chcú vo svojom živote. Preto sa nedokážu rozvíjať v oblastiach života, ktoré sú pre nich dôležité, pretože mentálne sú stále brzdené neistotou a nedostatkom pochopenia.

 

  1. Vždy sa cítite ako bezmocné dieťa

 

Toxickí rodičia niekedy odmietajú vnímať svoje dieťa ako dospelého človeka. Bez ohľadu na to, koľko má ich dieťa rokov, títo rodičia sa k nemu vždy snažia správať ako k bezmocnému decku. Chcú ho ovládať a rozkazovať mu, a ak bude dieťa čeliť ich odporu, začnú sa chovať urazene, aby sa dieťa cítilo vinné.

Ak dieťa nemá povolenie robiť vlastné rozhodnutia, napadajú jeho súkromie a necíti sa ako nezávislá osoba, môže to uškodiť jeho duševnému zdraviu. S tým sa spája aj rozvoj úzkosť, môže sa báť pustiť sa do niečoho nového a nebude schopné zapadnúť do spoločnosti.

  1. Často pociťujete stavy úzkosti

 

Deti, ktoré pochádzajú z toxických rodín, majú často diagnostikované úzkostné poruchy. Stáva sa to z dôvodu nestability rodiny, zo zlého duševného alebo fyzického zaobchádzania a nedostatku bezpečia. Deti s úzkosťou majú ťažkosti s koncentráciou a môžu sa cítiť podráždené, nepokojné, znepokojené a napäté.

 

zdroj:brightside.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights