11 znakov, že ostatným dávate príliš veľa a nemyslíte tak na seba. „Bola som pre ostatných ako bábka a stále každému pomáhala“

Preháňať je nezdravé.

Niekedy to s našimi dobrými úmyslami pomáhať všetkým naokolo preháňame. Riešením nie je prestať pomáhať, ale stanoviť si hranice, píše Psychology Today.

1. Majte na mysli, že vaša pomoc a podpora spôsobujú závislosť, nezodpovednosť a nekompetentnosť tých, ktorým pomáhate.

Niekedy sa musíme zaoberať faktom, že naše dobré úmysly spôsobia celkom nežiaduce dôsledky. Naďalej dávame a darujeme, ale bez výsledku.

Pamätajte, že zdravá starostlivosť prispieva k rastu a sebestačnosti ľudí a rozvoju ich pozitívneho potenciálu. Nezdravá (dysfunkčná) pomoc spôsobuje pravý opak.

Sústreďte sa na pomoc ľudom, ktorí skutočne potrebujú vašu pomoc, a nie na tých, ktorí jednoducho nechcú robiť nič samostatne.

2. Váš blízky porušil mnohé dohody a sľuby, a vaša pomoc bola zbytočná.

 

V tomto momente nastal čas prestať dôverovať a dávať druhé (tretie) šance na každú stranu (ako náhle sa presvedčíte, že sú pripravení využiť vašu pomoc na pokrok, môžete sa im pokúsiť znova pomôcť).

Keď ľudia využívajú vašu pomoc na to, aby sa znova a znova vyhli zodpovednosti, je najlepšie pozbierať sily a preťať tento kruh. Pomáhajúc ľuďom, ktorí sa neusilujú napredovať len míňate svoj čas a energiu.

3. Pomoc bráni rozvoju potrebných životných alebo profesionálnych zručností.

 

Prestaňte pomáhať ľuďom, ktorí sa nevedia o seba postarať alebo robiť svoju prácu dobre. Nezdravá pomoc neumožní ľuďom v budúcnosti naučiť sa najdôležitejšie životné úlohy a získať sebadôveru.

Zdravá pomoc prispieva k nezávislosti a pokroku ostatných, nebrzdí.

4. Kvôli pomoci ste nútení klamať alebo nejakým spôsobom narúšať vlastnú pohodu.

 

Napríklad vymýšľanie výhovoriek alebo krytie faktov takmer nikdy nie je formou zdravej pomoci.

Zdravá pomoc nie je zvyčajne spojená s podvodmi, tajomstvami a nevyžaduje, aby sme porušovali náš morálny kódex.

 

5. Cítite, že ste manipulovaní.

 

Niekedy je to očividné, napríklad  a vám niekto hovorí niečo preto, aby ste sa cítili vinní, a neskôr vám „pohodlne“ poskytuje príležitosť, aby ste sa mohli „ospravedlniť“.

Manipulácia je znakom toho, kto chce využívať ostatných vo svoj vlastný prospech. Pravdepodobnosť, že sa to skončí dobre, je takmer nulová.

6. Pomáhaním rýchlo strácate vlastné zdroje.

 

Hľadajte zlatý stred, kedy môžete pomáhať bez toho, aby ste obetovali vlastné fyzické alebo duševné zdravie, svoje sebavedomie alebo finančné blaho.

Pripravte sa obmedziť činnosti, ktoré podkopávajú vaše zdroje.

7. Po ponúknutí pomoci sa zhoršia vzťahy.

Zdravá starostlivosť má dlhodobo pozitívny vplyv na vzťahy. Na rozdiel od nezdravej pomoci posilňuje vzťahy, nevytvára konflikty a rozhorčenie.

8. Vaša pomoc môže oddialiť návštevu odborníka alebo užívanie liekov.

 

Uvedomte si, že niekedy vaša pomoc kompenzuje pomoc niekoho iného, a tak osoba stráca motiváciu a už nie je odhodlaná kontaktovať špecialistov, ktorých skutočne potrebuje.

Namiesto toho radšej pomôžte vo forme podpory v správnej liečbe, inšpirujte dotyčného, aby na sebe pracoval, cvičil, dodržiaval predpísanú výživu, užíval lieky.

 

9. Z jednorázovej skromnej pomoci sa vykľul neúmyselný dlhodobý záväzok.

 

To je znamenie, že sa osoba rozhodla vás využívať. Nezabúdajte, že vaša snaha pomôcť nie je záväzkom do budúcna. Nikomu ste nič nesľúbili.

10. Z nezáväzného vzťahu cítiť závislosť.

 

Je to jednoduché. Jedna osoba po celý čas dáva, a druhá po celý čas berie, bez akéhokoľvek ohľadu. Práve tu začínajú problémy.

Vzťahy sú postavené na nadmernej oddanosti jednej osoby a nadmernej ľahostajnosti tej druhej.

11. Je vám úplne jedno, komu pomôžete, pretože to vo vás vyvoláva pocit že ste „dobrý“ človek.

 

Takejto „pomoci“ by ste sa mali vyhnúť. Nemusíte dokazovať sebe alebo niekomu inému, že ste dobrí priateľ alebo príbuzný alebo že ste mimoriadne štedrý a milý.

Nepreháňate to s láskavosťou?

ZDROJ:TAKPROSTO.CC

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “11 znakov, že ostatným dávate príliš veľa a nemyslíte tak na seba. „Bola som pre ostatných ako bábka a stále každému pomáhala“”