Cena ropy klesla až o 305%. Znížený dopyt spôsobil rýchle napĺňanie kapacít ropných spoločností!

Pandémia koronavírusu vyčíňa v každom odvetví, niektoré viac profitujú iné zase smeruju do záhuby. Celosvetovej kríze momentálne čelí ropný priemysel, keďže dopyt po palivách výrazne klesol. Väčšina svetových vlád nariadila svojím občanom ostať doma, rovnako klesol aj dopyt po palive pre letecké spoločnosti či súkromné linky. Ceny májových dodávok ropy od West Texas Intermediate (WTI) tak klesli až o neuveriteľných 305%.

 

Zdroj: pixabay.com

 

Musia platiť dodávateľom za odber

WTI udáva, že cena za barel sa tak teraz pohybuje v zaporných číslach (- 36,73 dolárov = – 33,80 eur). To znamená, že odberateľom musia byť za dodanie, transport a skladovanie surovej ropy zaplatiť. To môže spoločnosť zložiť na kolená, keďže takýto prepad je zatiaľ najvyšší od marca 1983 kedy sa začali tieto veci sledovať ako tvrdí Dow Jones Market Data.

Spolocnosť WTI už totiž tohto roku stratila až 82% zo svojej hodnoty. Tento mesiac sa predpokladá zníženie dopytu po surovej rope až o 29 miliónov barelov denne. Podľa Phila Flynna, senior analityka trhu Price Group Futures, je májová dodávka úplným „hororom“ a „smeruje to do najhoršej situácie spojenej s dodávkou [ropy] v historií“.

 

Zdroj: pexels.com

 

Kapacity sa rýchlo plnia

Ďalší problém spojený s nízkym dopytom po rope je rýchle naplnenie maximálnych skladových kapacít ropných spoločností. Kapacita americkej kľúčovej skladov ropy v Cushing (Oklahoma) sa napĺňa neskutočnou rýchlosťou, ktorej kapacita je 78 miliónov barelov.

Zásoby ropy tak podľa správy od Energy Information Administration vstúpli o 48% na 55 miliónov barelov. Aby sa predišlo katastrofe sa 12. apríla zhodli najväčší dodávatelia ropy na znížení produkcie o 20 miliónov barelov denne s platnosťou od 1. mája. „Aby sme zabránili tomu, že sklady dosiahnú limity svojich kapacít, musíme znížiť cenu aby sa znížila aj produkcia v Severnej a Južnej Amerike,“ tvrdí riaditeľ investícií Zürišskej investičnej banky UBS.

zdroj: yahoo.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Cena ropy klesla až o 305%. Znížený dopyt spôsobil rýchle napĺňanie kapacít ropných spoločností!”