Prvé online štátnice na Slovensku sa konali na Univerzite Komenského. Takto prebiehali

Univerzita Komenského spustila historicky prvé online štátnice na Slovensku. Kvôli koronavírusu nepozastavali štátne skúšky končiacim ročnícom a tak sa od 6. apríla na Lekárskej fakulte UK konajú štátnice cez internet. Prodekan fakulty pre rozvoj –Peter Jackulia preradil: „Dnes (9.4.2020) máme štvrtý bezproblémový deň online štátnic.“ 

Dĺžka ústnej štátnice má klasických 30 až 40 minút a za jeden deň stihne jedna komisia vyskúšať približne 10 študentov. Na univerzite aktuálne prebiehajú štátnice tak slovenských ako aj zahraničných študentov z predmetov v študijných programoch všeobecné a zubné lekárstvo.

Vedúca výpočtového strediska potvrdila, že štátnice sa vysielajú online a tak si ich môže pozrieť ktokoľvek. Deň pred štátnicami sa so študentom spoja pracovníci výpočtového strediska a otestujú pripojenie. Ak je všetko v poriadku, stanoví sa presný čas ich odpovede.

https://www.instagram.com/p/z-PdXBP3Ot/

Peter Jackuliak dodal: „Študenta môžeme vyzvať, aby ukázal miestnosť, prípadne pracovnú plochu. Vo všeobecnosti majú menej času na prípravu alebo odpovedajú bez prípravy. Myslím si však, že naši študenti, ktorí sú už len krôčik k získaniu titulu, si uvedomujú vážnosť súčasnej situácie.

Nepredpokladám, že by ju zneužili na podvádzanie. Skúsený skúšajúci navyše niekoľkými otázkami zistí skutočné vedomosti študenta.“

zdroj foto: uniba.sk

Predseda jednej zo skúšajúcich komisií v odbore gynekológia Kamil Pohlodek potvrdil, že skúšanie bolo aj napriek prvotným obavám bezproblémové a taktiež spomenul, že študenti to berú veľmi zodpovedne. K pohodlí študentov prispieva aj fakt, že sú v domácom prostredí.

Univerzita potvrdila aj technické problémy pri jednej zo študentiek, no tá sa samozrejme nemusí obávať toho, že by pre technické problémy skúšku neurobila. Ivan Varga, prodekan fakulty pre vedu vylučuje, že by sa touto formou výučby a skúšok znižovala odborná úroveň či pripravenosť študentov na skúšku.

Zdroj: uniba.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Prvé online štátnice na Slovensku sa konali na Univerzite Komenského. Takto prebiehali”