sobota, 27 júla, 2024

Vynikajúce testovanie na Islande ukázalo mnoho o vypuknutí nákazy COVID-19

Green MountainsPexels

Island vykonal prvotriednu prácu pri vypracovaní rozsiahlej testovacej stratégie o COVID-19 pre celú populáciu. Hoci ide o pomerne malý národ, ich prístup už teraz poskytuje fascinujúce náhľady do nového koronavírusu a súčasnej pandémie.

Islandské zdravotnícke orgány spolu so súkromnou biofarmaceutickou spoločnosťou deCode Genetics doteraz vykonali v celej krajine 12 615 testov, čo predstavuje takmer 3,5 percent celkovej populácie. Na porovnanie, Spojené štáty testovali okolo 540 252 ľudí, približne 0,16 populácie.

Na rozdiel od väčšiny ostatných krajín, Island ponúka bezplatný skríning medzi všetkými obyvateľmi krajiny, aj keď nemajú žiadne príznaky. Týmto testom sa zistilo až 802 potvrdených infekcií COVID-19, z ktorých najmenej 253 bolo získaných cestovaním do zahraničia.

Ako sa môžeme z týchto údajov poučiť? Prvá vec: toto sú zatiaľ predbežné výsledky, takže ich nemôžeme brať ako všeobecne platné pravidlo. Každá krajina má rovnako jedinečnú infraštruktúru, kultúru a sociálnu štruktúru, takže prepuknutie epidémie sa nemusí „správať“ ako to na Islande.

Najzaujímavejšie odhalenie je, že údaje z Islandu naznačujú, že približne polovica ľudí, ktorí boli v krajine pozitívni na test COVID-19, nevykazovala žiadne príznaky.

„Prvé výsledky z deCode Genetics naznačujú,

že približne polovica z tých, ktorí boli testovaní pozitívne, bola asymptomatická. Druhá polovica vykazuje veľmi mierne symptómy podobné nachladnutiu,“ uviedol Thorolfur Guðnason, hlavný islandský epidemiológ.

Testovanie tiež umožnilo vedcom pochopiť, ako nový koronavírus SARS-CoV-2 v krajine zmutoval. V jednom prípade sa dokonca zdá, že jedna osoba bola nakazená dvoma rôznymi variantmi SARS-CoV-2 s jemne odlišným genetickým materiálom.

„Našli sme 40 vírusových mutácií špecifických pre ostrov. Našli sme niekoho, kto mal zmes vírusov,“ vysvetľuje Kári Stefánsson, neurológ a riaditeľ deCode Genetics. „Mali v sebe vírusy spred a po mutácii a jedinými infekciami, ktoré bolo možno vypátrať, sú tento zmutovaný vírus. “

Aj keď je tento počet mutácií o niečo vyšší ako iné odhady, netreba sa obávať. Podľa Nathana Grubaugha, epidemiológa na Yale School of Public Health, sú mutácie prirodzenou súčasťou životného cyklu vírusu a „nemali by sme sa báť, keď sa vírus zmutuje počas vypuknutia choroby.“ Predbežné údaje naznačujú, že SARS-CoV-2 má relatívne stabilný genóm.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že všetky krajiny musia začať s rozsiahlym testovaním na COVID-19, a to aj medzi ľuďmi, ktorí nemajú príznaky. Tvrdia, že ak nemáme údaje, s pandémiou sa nedá účinne bojovať.

„Nemôžete bojovať so zaviazanými rukami a túto pandémiu nemôžeme zastaviť, ak nevieme, kto je nakazený. Máme jednoduchý odkaz pre všetky krajiny; testujte, testujte, testujte,“ uviedol Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generálny riaditeľ WHO.

zdroj: iflscience.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights