sobota, 27 júla, 2024

Ženy a deti odolávajú koronavírusu lepšie ako muži! Prečo je to tak?

Koronavírus, ktorý momentálne otriasa svetom je najväčším strašiakom najmä pre starších a chronicky chorých ľudí. Zdá sa, že je menej pravdepodobné, že ma koronavírus zomrie žena ako muž. Najnižšiu úmrtnosť majú aj deti. V tomto článku zodpovieme otázku prečo je tomu tak a mnoho iných otázok, ktoré Vás o koronavíruse môžu zaujímať.

 

Informácie pochádzajú zo štúdie čínskych centier pre kontrolu chorôb. Na vzorke 44 000 nakazených koronavírusom sa zistila 2,8%-tná úmrtnosť mužov. Na druhej strane, úmrtnosť žien predstavuje “iba” 1,7%. Čo sa týka vekových skupín, úmrtnosť u detí a tínedžerov sa drží v miere 0,2% oproti úmrtnosti ľudí starších ako 80 rokov, ktorá predstavuje až 15% piše portál bbc.com.

Je menšie pravdepodobnosť, že sa vírusom nakazia ženy alebo deti?

Podľa výsledkov spomínanej štúdie existujú len dve vysvetlenia. Buď je u žien a detí menšia pravdepodobnosť infikovania vírusom alebo sa ich organizmu s vírusom vie lepšie vysporiadať. “Zvyčajne pri nových vírusoch sa nakazí každý: toto je veľmi zásadná informácia,” tvrdí Dr. Bharat Pankhania z Exeterskej univerzity. Je tomu tak, pretože na nový vírus neexistuje žiadna imunita, keďže ňou predtým nebol nikto infikovaný. No na začiatku epidémie je menšia pravdepodobnosť, že sa nakazia aj deti. “Jedným dôvodom prečo nie je toľko infikovaných detí je ten, že na začiatku epidémie sú deti chránené: rodičia ich stránia od chorých [ľudí],” tvrdí Dr. Nathalie MacDermott s King’s College v Londýne.

 

 

Čo vlastne zachraňuje životy žien?

Vás možno prekvapujú rozdiely v úmrtnosti žien a mužov no vedci prekvapení nie sú. Takéto výsledky sú zjavné pri rôznych druhoch infekcie, napríklad aj pri chrípke. Čiastočnou odpoveďou je aj životný štýl pohlaví, keďže u mužov je väčšia pravdepodobnosť, že budú fajčiari. “Fajčenie ničí naše pľúca – to nevyzerá na veľkú výhru,” vyhlásila Dt. MacDermott. Tento problém je zjavný hlavne v Číne, kde 52% mužov fajčí v porovnaní s 3% žien. No na druhej strane existujú aj rozdiely v imunitnom systéme pohlaví. “

Ženy majú inštinktívne iné reakcie imunitného systému ako muži. U žien je väčšia pravdepodobnosť, že budú postihnuté autoimúnnym ochorením a existujú aj dôkazy, že ženy produkujú lepšie protilátky ako vakcíny proti chrípke,” tvrdí profesor Paul Hunter z University of East Anglia.

 

Existujú riziká pre tehotné ženy?

Oficiálna odpoveď je – NIE, no niektorí vedci sú dosť skeptický. Počas tehotenstva sa môže oslabiť samotný imunitný systém. Deje sa to preto aby telo matky neodmietlo plod dieťaťa no na druhej strane sú ženy náchylnejšie na infekcie. U tehotných žien je preto vyššia pravdepodobnosť, že zomrú na následky chrípky ako ženy, ktoré nie sú tehotné a sú v rovnakom veku. Vláda Spojeného kráľovstva tvrdí, že “neexistuje žiadny zjavný dôkaz”, že u tehotných žien je väčšia pravdepodobnosť zavažnejšieho priebehu koronavírusu.

“Nie som si až tak istý. Je to založené na údajoch od deviatich tehotných žien, čiže nie je až tak na mieste vravieť, že je všetko v poriadku. Ak by išlo o moju manželku, určite by som ju viedol k tomu aby dodržiaval opatrenia, umývala si ruky atď. a aby bola dvojnásobne ostražitá,” vyjadril sa profesor Hunter.

 

Pregnant Woman Holding Tummy

Zdroj: pexels.com

 

Môžu sa deti nakaziť koronavírusom a aké sú príznaky?

Áno, môžu sa nakaziť koronavírusom, najmenšie deti, ktoré boli nakazené mali len niekoľko dní. Existuje len obmedzené množstvo informácii symptómov koronavírusu u detí no zväčma sú veľmi mierne – teplota, výtok z nosa a kašeľ. Zvyčajne by ste čakali, že tí mladší budú určite chorí. To sa najmä týka chrípky, keďže deti pod 5 rokov (a hlavne deti mladšie ako 2 roky) sú najrizikovejšou skupinou pre možné komplikácie. “Ľudia sú viac chorí v extrémnom veku [veľmi nízkom alebo veľmi vysokom],

keďže majú menšiu obranyschopnosť,” tvrdí Dr. Pankhania. Existujú aj prípady s ťažkými komplikáciami. Napríklad vtedy ak sú pridružené iné zdravotné problémy ako oslabená imunita či ťažká astma. No celkovo sa koronavírus u detí prejavuje miernejšími príznakmi.

 

Zdroj: pexels.com

 

Takže dokáže imunitný systém dieťaťa koronavírusu odolať?

Medzi imunitným systémom dospelého človeka a dieťaťa sú zásadné rozdiely. V detstve je náš imunitný systém ešte nevyvynutý a preto často prílišne reaguje na rôzne podnety (preto sú horúčky a vysoké teploty u detí tak bežné). Jedným z dôvodov prečo je koronavírus smrteľný je aj to, že imunitný systém ide na plné obrátky a to môže poškodiť zvyšok organizmu. “Niečo spôsobuje, že tento vírus nestimuluje imunitný systém detí prílišne, ale čo to je je stále neznáme. Nezdá sa, že by mali disproporčné reakcie imunitného systému a niektoré [deti] sú aj asymptomatické. Moje znepokojenie pramení z toho, že zatiaľ nie je dosť prípadov aby sme zistili úmrtnosť hlavne pri deťoch pod 1 rok alebo u novorodeniatok,” vyjadrila sa Dr. MacDermott.

 

Close-up Portrait of Human Eye

Zdroj: pexels.com

 

Prečo je vlastne koronavírus taký smrteľný?

Infekcia koronavírusom sa najčastejšie prejavuje horúčkou a kašľaním čo sú symptómy, s ktorými sa často stretávame počas zimného obdobia. No koronavírus môže zaťažiť imunitný systém tak, že sa prejavia závažnejšie symptómy a respiračné problémy spôsobené zápalom rozšíreným v pľúcach. To zamedzuje pľúcam príjem kyslíka a odchod oxidu uhličitého krvou. Taktiež to môže obmedziť filtračnú schopnosť obličiek a poškodiť obal orgánov. “Vírus spôsobí kaskádové zápaly orgánov a silno zapálené orgány nemôžu vykonávať svoju funkciu. Vírus spôsobí tak veľký zápal, ktorému podľahnete…stane sa z toho mnohonásobné zlyhanie orgánov,” tvrdí Dr. Pankhania.

 

Person Holding Rod

Zdroj: pexels.com

 

Prečo umierajú starší ľudia?

Je to kombinácia dvoch faktorov – slabší imunitný systém a organizmus, ktorý je menej schopný sa z infekciou vysporiadať. “Kvalita protilátok, ktoré produkujeme ak máme 70 rokov je oveľa horšia ako keď máme 20,” povedal profesor Hunter. Niektorí navyše tvrdia, že starší muži sú náchylnejší na vážnejšie zápaly v tele, ktoré sa môžu stať smrteľnými. “Ak máte 95 rokov a funkciu obličiek máte na 60% z toho ako to bolo predtým a zasiahne Vás niečo iné, potom [Vaše obličky] nemusia naďalej fungovať na úrovni potrebnej pre život,” dodáva Dr. MacDermott.

zdroj: bbc.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights