sobota, 27 júla, 2024

Ako si vymedziť hranice a zároveň nezničiť vaše kamarátstvo?

Ako sa udobriť s kamarátkou, ktorá sa sama stala iniciátorkou konfliktov? V ktorých prípadoch sa oplatí obnoviť priateľstvo po hádke?

Rozhodli sme sa s vami zdieľať príbeh jednej z čitateliek a pomocou jej príkladu sa pokúsime nájsť spôsob, ako dosiahnuť vzájomné porozumenie s rozhnevanou kamarátkou.

bar, blond, bruschettaPexels

AKO SA ZMIERIŤ S KAMARÁTKOU

„S Táňou sme sa stretli počas prvého roka na univerzite a takmer okamžite sme sa skamarátili. Môžeme sa dokonca považovať za najlepšie priateľky. Počas celých 8 rokov našej komunikácie sme medzi sebou nemali žiadne veľké konflikty,“ hovorí Irina.

„Po ukončení štúdia sme sa stretávali len zriedka. Napriek tomu sme si denne odpisovali na správy. Celé naše priateľstvo skončilo kvôli zdanlivej malichernosti.

Všetko to začalo tým, keď sa Táňa rozhodla si zaspomínať na staré časy a tak zorganizovala babskú jazdu. Spolu so mnou boli pozvané ďalšie tri dobré priateľky.

Táňa navrhla, aby sme sa išli zabaviť a reč o peniazoch nechali na neskôr. A tak sa aj stalo.

Na konci našej párty sme spočítali všetky náklady, zaplatili sme to a šťastne sme šli domov. Po dvoch týždňoch nás však naša organizátorka (Táňa)  informovala, že všetko znova spočítavala a zistila, že zaplatila oveľa vyššiu sumu, než ktorákoľvek z nás.

Ostatné dievčatá splatili svoj údajný dlh, ale ja som to odmietla. Vysvetlil som svoje stanovisko tým, že každá z nás v ten večer utratila rovnaké množstvo peňazí.

35 mm, 35 mm film, alkoholické nápojePexels

Od tej doby sa urazila a prestala so mnou komunikovať.

Prešlo viac ako mesiac a pol. Neodpovedala mi na správy ani na telefonáty. Už ani neviem, či som urobila správnu vec a či má zmysel pokračovať v pokuse o zmierenie… “

Každý vie, že priateľstvo a peniaze sú úplne nekompatibilné. Aby sa tomuto konfliktu zabránilo, je potrebné si vopred zostaviť spoločný rozpočet. Po prvé, pomôže to zabezpečiť, aby každý prispel rovnakým dielom. Po druhé, spoločné naplánovanie ušetrí každému účastníkovi stretnutia zbytočné náklady.

Hneď, ako sa ocitnete v podobnej situácii, mali by ste sa najprv rozhodnúť, aké ústupky ste ochotní urobiť, aby ste si zachovali priateľstvo. A hneď potom podniknite potrebné kroky.

Aby ste udržali nejaké hranice a zároveň neurazili priateľku, môžete jej ponúknuť rozdelenie sumy na polovicu, pretože chyba vo výpočtoch nebola okamžite odhalená a je to čiastočne jej zodpovednosť.

Malo by sa však zohľadniť postavenie druhej strany konfliktu. Ak osoba vedome odmietne hľadať kompromis a odmietne všetky pokusy o nadviazanie kontaktu, nesnažte sa násilne pokračovať v komunikácii.

Možno si vaša kamarátka myslí, že si už nemáte čo povedať. V tomto prípade zostáva iba zmieriť sa s jej rozhodnutím a pohnúť sa ďalej.

 

zdroj:sovskusom

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights