AKTUALITA: Zrušenie časti letných prázdnin? Premiér Igor Matovič pripúšťa tento scenár.

Včera (3. 5.) v relácii RTVS, Sobotňajšie dialógy, pripustil premiér Igor Matovič za priaznivého vývoja krivky nákazy, že deti budú do školy chodiť počas letných prázdnin. Nezabudol však poznamenať to, že definitívne rozhodnutie nie je na politikoch ale na epidemiológoch a iných odborníkoch. Matovič tak chce zmierniť opatrenia zodpovedne čím apeloval aj na ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

Takzvané “zrušenie prázdnin” by malo fungovať v prospech najmä sociálne slabších rodín, kde nemohlo byť zabezpečené online vyučovanie. „Je, samozrejme, v ich záujme, aby sme túto medzeru dobehli,“ vysvetľuje premiér možnosť chodenia do školy počas letných prázdnin v dĺžke jedného mesiaca. Čo sa však týka predškolských zariadení, Matovič si nie je istý či sú všetci rodičia ochotní svoje deti poslať do škôlok už teraz.

 

„Bodaj by sme ich otvorili za dva týždne. Keď budeme mať týždeň 0 alebo 1 prípad, tak poďme do toho. Rodičia pošlú deti do škôl a škôlok. Čím chudobnejšia rodina, tým viac tie deti z pohľadu vzdelávania tieto týždne trpia. Tam je najväčší hendikep, oni nemajú tablet, mobil, čiže tie možnosti sa učiť. Je záujem, aby sme túto medzeru dobehli. Je úvaha aj o tom, aby práve tieto deti dobrovoľne šli cez prázdniny do školy a dobehli, čo zmeškali,“ dodáva Matovič.

 

batoh, cesta, chlapec

Zdroj: pexels.com

 

Nezaobíde sa to bez prísnych opatrení

Ešte vo štvrtok sa k téme na rokovaní vyjadril aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling. Tejto téme sa aktívne venujú aj na zasadnutiach krízového štábu, kde situáciu riešia s epidemiológmi. Ak by však malo dôjsť k otváraniu škôl. podľa slov ministra “nebude to celoplošné”. Priznáva, že sa musia riadiť rôznymi faktormi a dodržiavať tak aj opatrenia: ”…budeme hľadieť na prísne bezpečnostné a hygienické pravidlá, zohľadňovať budeme kapacitu škôl, počet žiakov, ale aj spôsob vyučovania a tiež vek a bezpečnosť učiteľov.“.

Prijímačky možno budú

Všetky ostatné náležitosti sú podľa slov Gröhlinga “ešte v štádiu diskusie“. Čo sa týka prijímacích pohovorov na stredné školy, tie sa tohto roku konať nebudú. Vzhľadom na to, že deviatakov je až 40 000 by z pohľadu škôl boli prijímacie pohovory obrovskou záťažou. Gröhling však nevylučuje prijímacie pohovory na osemročné gymnáziá. „V prípade osemročných gymnázií je potrebné, aby sme sa stretli s týmito žiakmi, preto sme aj ten termín posúvali na 15. júna, keď by mohli byť podmienky uvoľnené. Ak by sa situácia nevyvíjala dobre, máme pripravenú alternatívu k prijímačkám,“ povedal minister školstva. Jasné stanovisko by mal vysloviť v polovici mája. Stredné školy však majú čas na zverejnenie kritérii do 7. Mája.

 

Čo si myslíte Vy o takomto riešení?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “AKTUALITA: Zrušenie časti letných prázdnin? Premiér Igor Matovič pripúšťa tento scenár.”