Lacné nákupy z Číny sa predražia: Aj pri nákupe do 22 eur sa bude platiť DPH!

Ak zvyknete objednávať veci cez internet najmä z Ázie neplatíte za nákup do 22 eur žiadne DPH ani clo. No Európskej únii sa takéto praktiky nepozdávajú, keďže sa takýmto spôsobom deformuje trh. Preto sa rozhodli prísť so zmenou kedy aj pri takejto sume bude tovar podliehať colnému konaniu a DPH. Tieto zmeny si môžete pozrieť aj v novom colnom sadzobníku Európskej únie.

Black and Gray Laptop Computer With Turned-on Screen Beside Person Holding Red Smart Card in Selective-focus Photography

Zdroj: pexels.com

 

Aj za drobný nákup si priplatíte

No nezúfajte, zmena bude platná až od 1. júla 2021. Takže ak si od tohto dátumu zakúpite tovar pochádzajúci z krajiny mimo EÚ napríklad vo výške 10 eur, bude zadržaný na colnici. Za tento tovar bude potrebné zaplatiť DPH (20%) čo v tomto prípade bude znamenať navýšenie sumy o 2 eurá.

Navyše ak bude tovar podliehať vyrúbeniu cla bude potrebné zaplatiť aj to. Preto bude potrebné robiť aj výpočty na colné konanie, za ktoré si pošta môže započítať aj 4 eurá ako informuje portál mojandroid.sk. To bude znamenať, že k cene tovaru (10€) si doplatíte DPH (2€) aj poplatok pošty (4€) čo Vás v tomto príklade znamená, že za tovar zaplatíte 16€. Čo sa týka tovarov nad 150 eur, pri nich ostáva postup nezmenení a to, že sa platí DPH aj clo.

 

Ecommerce, Selling Online, Online Sales, E-Commerce

Zdroj: pixabay.com

 

Ako sa tomu vyhnúť?

Je dosť pravdepodobné, že zahraničné e-shopy prirátajú k cene tovaru aj DPH. Tá bude následne s pomocou sprostredkovateľa odvedená danej krajine. Cena za tovar sa síce aj tak navýši no zákazník nebude mať žiadne “opletačky”. Ďalšou z možností je posielanie tovarov z európskych skladov. Nie je žiadnym tajomstvom, že si veľké ázijské e-shopy zriaďujú svoje sklady v Európe. Síce si tovar objednáte z ázijského e-shopu no samotný tovar Vám bude vyexpedovaný z európskeho skladu čím sa vyhnete plateniu DPH či cla. Takto sa jednoznačne skráti aj čakanie na objednaný tovar.

 

Čo si o tom myslíte Vy? Budete aj naďalej objednávať z ázijských e-shopov?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Lacné nákupy z Číny sa predražia: Aj pri nákupe do 22 eur sa bude platiť DPH!”