Namiesto trávnika nechajte pri svojom dome vyrásť lúku. Pomôžete tým prírode!

Jar je v plnom prúde a s ňou prichádza aj kosenie trávnika. Mnoho ľudí kosí až príliš často aby na svojom dvore mali “golfový trávnik”. No takto škodíte životnému prostrediu, keďže na zalievanie používate veľké množstvá vody a umelých hnojív. Navyše kosačky, ktoré používate sú často motorové a znečisťuje sa s nimi ovzdušie. To všetko odhalila štúdia publikovaná v časopise Science.

 

Blue, White and Red Poppy Flower Field

Zdroj: pexels.com

 

Na zalievanie trávnikov sa používa až 75% vody, ktorá sa využíva na chod domácnosti. Rozloha všetkých trávnikov na svete tak predstavuje rozlohu Anglicka a Španielska dokopy. V štúdii od austrálskej vedkyne Marie Ignatieva a švédskeho vedca Marcusa Heblom sa odporúča nechať trávnika zarásť na lúky. Takúto možnosť už majú napríklad obyvatelia Berlína. Navyše sa ekológovia snažia vyšľachtiť nový druh trávy, ktorá by na prežitie nepotrebovala také veľké množstvo vody.

 

White Push Lawnmower

Zdroj: pexels.com

 

Na portáli The Guardian opisujú jednoduchý spôsob ako na to. Stačí sa naučiť kosiť takým spôsobom aby nože kosačky sekali trávu vyššie respektíve nechávali za sebou aspoň 10 centimetrov vysoký trávnik. Prvýkrát by ste svoj trávnik mali tak pokosiť až v júni a z ďalším kosením by ste mali počkať až do budúceho mesiaca. Toto by ste mali praktizovať až do začiatku jesene. Ak by ste ale potrebovali cestičku k šnúre na prádlo alebo do kôlne môžete si ju vykosiť no okolie nechajte voľne rásť.

 

Pozdáva sa Vám tento nápad? Koľko vody na zavlažovanie miniete Vy?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Namiesto trávnika nechajte pri svojom dome vyrásť lúku. Pomôžete tým prírode!”