Obchodníci sú v strate a nakupujúci potešení. Táto žena prišla na super myšlienku, ktorá pomôže každému pri nákupe

Čoskoro sa ľudstvo začne topiť v odpadkoch. Alebo nie? Prejdime na skúsenosti z reálneho života: každý deň si tisícky občanov berú z obchodov hory plastu a polyetylénu.

Krabica mlieka, krabička zo syra, plastové balenie mrazených či iných potravín, rôzne nálepky, sáčky a tašky.

Po použití týchto produktov sa všetok obalový materiál dostane do koša na odpadky (znova). Každý výlet do prírody sa končí neporiadkom po jednorázových príboroch a tanierov z plastu. Česť výnimkám, ktoré si po sebe vedia upratať. V opačnom prípade je to pre našu prírodu hotové peklo.

как отказаться от пакетов

Život bez plastov

Jej Veličenstvo Alžbeta II už pred niekoľkými rokmi zakázala plast vo všetkých rezidenciách a stravovacích zariadeniach, ktoré s nimi susedili. Kráľovská rodina nepoužíva žiadne jednorazové umelohmotné nádoby alebo obaly.

Kráľovná sa o túto problematikou začala zaujímať ešte o niečo viac po stretnutí s legendárnym prírodovedcom, autorom prírodných dokumentov, Davidom Attenboroughom, ktorý aktívne obhajuje odmietanie jednorazových plastov.

как отказаться от пакетов

Avšak život bez plastov nie je len kráľovskou výsadou! Dovoliť si to môže každý obyvateľ ktorejkoľvek krajiny. Dôkazom toho je aj príklad ženy z ruského Jekaterinburku. Pred viac ako rokom povedala plastovým taškám rázne nie. Na svojom blogu píše o tom, ako to robí bez zbytočného obalového materiálu alebo ako na to reagujú iní kupujúci či pokladníci v obchodoch.

Dina sa pravidelne zúčastňuje akcií na zber a recykláciu recyklovateľných materiálov, hovorí o brane miestnych parkov a námestí a snaží sa v ľuďoch prebudiť akési envirnomentálne povedomie. S ochotou zdieľa, ako žiť a nerozširovať hory jednorazového odpadu.

как отказаться от пакетов

V prípade, že sa rozhodnete prehodnotiť svoj postoj k spotrebe a zapojíte sa do ekologickejšieho štýlu života, máme pre vás niekoľko tipov ako začať.

  1. Zadovážte si 2 alebo 3 eko-tašky na nákup a noste ich so sebou. Môžete si ich ušiť aj z ľanu, hrubej bavlny alebo rifloviny. Pri pokladni jednoducho poviete: „Ďakujem, tašku nepotrebujem.“ Okrem toho, originálna taška na nákup sa môže pokojne hodiť aj k vášmu outfitu.

как отказаться от пакетов

  1. Budete potrebovať tucet eko-tašiek pre váženie produktov. Špeciálne vrecká predávané na internete nie sú vyrobené z prírodného materiálu, ale sú trvanlivé, vybavené šnúrkou na sťahovanie a špeciálnym miestom na lepenie nálepky. Samozrejme môžete použiť aj iné vrecúška na početné použitie.

как отказаться от пакетов

  1. Vrecúška sú ľahké ako pierko a preto neovplyvňujú hmotnosť odváženého ovocia či zeleniny ani výslednú cenu na bločku.

как отказаться от пакетов

  1. Namiesto polyetylénovej rukavice, ktorú po použití ihneď zahodíte, si na ruku dajte vlastné vrecúško.

как отказаться от пакетов

  1. Na zeleninu a ovocie použite klasickú sieťovku!

как отказаться от пакетов

  1. Hľadajte pekárenské výrobky, ktoré nemajú pôvodný obal. Mliečne produkty si vyberajte v kartónových obaloch.

как отказаться от пакетов

Samozrejme, klobásy, mäso a ryby bez plastových obalov je možné nájsť len málokde. S tým sa zatiaľ nedá robiť nič. No ovocie, zeleninu, bylinky si môžete domov jednoducho zobrať vo vlastných použiteľných vrecúškach a taškách.

как отказаться от пакетов

Spočiatku sa zdá, že je to mätúce a predajcovia len s úžasom krútia hlavou. Čoskoro ich ale začnú považovať za ctených zákazníkov a s ochotou im ponúknu čerstvé produkty. Tak ako to je pri akomkoľvek zvyku, najdôležitejšie je treba začať.

Podeľte sa o tento článok aj s vašimi priateľmi na Facebooku a pomôžte šíriť ďalej túto osvetu

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Obchodníci sú v strate a nakupujúci potešení. Táto žena prišla na super myšlienku, ktorá pomôže každému pri nákupe”