Pamätáte si ešte na tieto legendárne socialistické spotrebiče? Mal ich doma skoro každý

Určite si aj vy pamätáte na legendárne socialistické spotrebiče do domácnosti, ktoré nesmeli chýbať v žiadnej poriadnej rodine. Mnoho z nás ich dokonca používalo ešte pred pár rokmi, pretože ich kvalita sa nedá porovnať s kvalitou tých dnešných. Najväčšími výrobcami spotrebičov boli v tom čase fabriky ako Calex, Tatramet, Elektropraga Hlinsko a Romo Fulnek.

Spoločnosť Calex bola zameraná na výrobu chladničiek, ktorých kvalita zabezpečovala niekoľkoročnú záruku ich funkčnosti. Fabrika ETA vyrábala najmä kuchynské roboty, vysávače a žehličky. Určite si pamätáte aj na „tatramatky“, legendárne práčky minulého storočia. Vyrábali sa v popradskom Tatrasmalte, ktorý sa neskôr premenoval na Tatramat.

V tom čase bolo financovania takýchto spotrebičov dlhým procesom. Ich cena bola nehorázne vysoká a okrem ceny bola problémom aj samotná dostupnosť. Aj napriek tomu, že boli vyrábaná na území Československa, obyvatelia sa museli zapísať do poradovníka na to, aby ich vôbec získali. Predbehnúť pár desiatok ľudí v poradovníku sa dalo rôznymi spôsobmi ako napríklad štátnym vyznamenaním.

Pripravili sme si pre vás fotografie kultových spotrebičov 20. storočia. V komentároch sa s nami podeľte o fotografie tých vašich.

Zdroj: kreativita.info

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Pamätáte si ešte na tieto legendárne socialistické spotrebiče? Mal ich doma skoro každý”