sobota, 27 júla, 2024

Tieto európske štáty majú obchody v nedeľu natrvalo zatvorené. Ako to bude u nás?

Búrlivá diskusia ohľadom plánov, či budú v nedeľu obchody zatvorené natrvalo, nautícha ani v týchto dňoch. Koalícia je zásadne proti, no premiér Igor Matovič, ale aj minister práce Milan Krajniak proti tomuto nápadu nie sú a tvrdia, že prípadné hlasovanie by podporili. Igor Matovič však tvrdí, že k takejto radikálnej zmene by mohlo dôjsť len za podpory jeho koaličných partnerov, čo však nie je takmer vôbec možné píše portál tvnoviny.sk.

Podľa Richarda Sulíka z SaS,

podpredsedu vlády pre ekonomiku a ministra hospodárstva SR, by sa obchody po skončení pandémie mali vrátiť k pôvodným otváracím hodinám. Odôvodnil to obmedzením tých, ktorí chcú pracovať, pretože za prácu v nedeľu sú vysoké príplatky a tak môžu zarobiť dvojnásobok.

Okrem politických kruhov sa o tejto téme vyskytla debata aj v obchodných zväzoch. Zväz obchodu (ZO) SR návrh podporuje, no členovia Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) sa na jednotnom názore nevedeli zhodnúť.

Prezident ZO SR, Martin Katriak, k tejto téme prezradil: „Jednoznačne podporujeme snahu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorí sa kladne vyjadrili k problematike zatvorených predajní počas nedieľ. Podľa našich vedomostí zatvorenie predajní v nedeľu podporujú aj zástupcovia odborových organizácií.“ 

Naopak Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu, povedal, že na obmedzenia nedeľného predaja po kríze nezastávajú členovia SAMO jednotný názor, preto bude každý člen v tejto veci komunikovať individuálne. Aj napriek nejednotným názorom však chcú byť účastníkmi tejto diskusie, prostredníctvom môžu reprezentovať pohľad obchodníkov a konštruktívnym dialógom prispieť k jej spravodlivému nastaveniu.

Mnohé európske krajiny majú zatvorené obchody v nedeľu už dlhé roky. Samozrejme, že zatvorené nie sú úplne všetky prevádzky a existujú výnimky, ktoré otvorené byť môžu. Takto to funguje napríklad v Španielsku, vo Francúzsku, v Nemecku, Rakúsku a dokonca aj v Poľsku.

Výnimky, teda obchody, ktoré aj napriek obmedzenému predaju otvorené môžu byť, sú napríklad obchody s čerstvými potravinami, obchody na letiskách, staniciach, v nemocniciach, benzínových čerpadlách a v turistických oblastiach. Existujú aj krajiny, kde neexistuje žiadne obmedzenie nedeľného predaja. Medzi takého krajiny patrí Švédsko a Fínsko,Taliansko a Portugalsko. V Belgicku to vymysleli ešte o čosi efektívnejšie. Belgická vláda vydala nariadenie, podľa ktorého majú obchodníci povinnosť zavrieť obchod jeden deň v týždni, no nemusí to byť nedeľa. 

Marcel_mapa_2.jpg

Zdroj: tvnoviny.sk

foto:pexels.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights