10+ Zahraničné skvosty na Slovensku: Slovenské miesta, ktoré sú dvojičky svetoznámych atrakcií

Prebiehajúca pandémia kornavírusu, ktorá zjavne chytá druhý dych nás oddiaľuje od vytúženej zahraničnej dovolenky. Vláda odporúča dovolenkovať doma na Slovensku čo pre niektorých ľudí nie žiadna výhra. No ak Vás láka zahraničie a nechcete riskovať povinnú karanténu mali by ste sa pozrieť na týchto 10 miest. Nemusíte za nimi cestovať do zahraničia no aj tak na Vás zapôsobia tak ako keby ste za hranice vycestovali. 

 

# 1  Liptovská Teplička (Hobbiton, Nový Zéland)

Liptovská Teplička môže síce pôsobiť dojmom obyčajnej obce no nachádzajú sa tam jedinečné pivničky, ktoré sa nápadne podobajú na hobitie domčeky z Pána prsteňov. Tieto pivnice sú vyhĺbené do svahov či kopcov a naši predkovia v nich uchovávali rôzne potraviny, napríklad zemiaky. Niektoré z nich sú síce schátralé no do iných je dokonca možnosť aj nazrieť.

https://www.instagram.com/p/CBvlFsel9Z5/

 

Na druhej strane máme Hobbiton na Novom Zélande v oblasti Matamata. Toto miesto je známe hlavne vďaka už spomínanej ságy od Tolkiena, Pán prsteňov. Do malých hobitích domčekov sa vchádza cez okrúhle dvere a toto miesto je jednoznačne lákadlom pre turistov. Preto ak v najbližšom čase neplánujete dovolenku na Novom Zélande, môžeš si za podobným prežitkom skočiť aj do Liptovskej Tepličky.

https://www.instagram.com/p/CAEO6BnJP2K/

 

# 2  Chodník korunami stromov v Bachledovej doline (Stezka korunami stromů v Lipne, Česko)

Chodník korunami stromov v Bachledovej doline otvorili ešte koncom septembra pred troma rokmi. Môže sa tak pýšiť dĺžkou 1234 metrov a jeho najvyššia časť dosahuje až 24 metrov. Na veži sa nachádza aj sieť, po ktorej sa môžete prejsť (ak máte radi adrenalín alebo výšky).

https://www.instagram.com/p/CBFwRioJJJM/

 

Stezka v Lipne je prvou v Českej republike a je dokonca aj bezbariérová čo otvorilo možnosti viacerým ľuďom. Na rozdiel od tej našej v Bachledke je Lipnianska stezka v prevádzke už od 10. júla 2012. Okrem krásneho výhľadu môžete navštíviť aj neďaleké Lipenské jazero. Súčasťou tejto stezky sú aj didaktické prvky a tri zážitkové stanice, kde nájdete aj laná. 

https://www.instagram.com/p/CBTBQCeHrsw/

 

# 3  Belianska jaskyňa (Waipu caves, Nový Zéland)

Belianska jaskyňa je jedinou jaskyňou sprístupnenou vo Vysokých Tatrách. Zaujme najmä rôznymi skalnými útvarmi no známa je výskytom kalcitovej sintrovej výplne. Okruh prehliadky má podľa Správy slovenských jaskýň dĺžku 1370 metrov s prevýšením 125 metrov. Na celej trase sa dokopy nachádza až 874 schodov.

https://www.instagram.com/p/B1i4pyViNJ8/

 

Rovnako známe na Novom Zélande sú aj jaskyne Waipu. Tie sú jedinečné v tom, že sa v nich nachádzajú svietiace červíky. Vyskytujú sa v tmavých halách, kde už “nedočiahne” svetlo.

https://www.instagram.com/p/BvNDk37l2gY/

 

# 4  Kalameny (horúce pramene na Islande)

Kalameny, toto prírodné jazierko, ktoré si udržiava teplotu 33 °C (aj v zime aj v lete) je vytvorené z umelého vrtu. Najčastejšie k nemu zavítajú cyklisti alebo milovníci wellness, ktorí idú na toto miesto len kvôli jazierku. Ak Vás táto diera v zemi nepresvedčila, že je hodná návštevy, môžete výlet spojiť aj s návštevou najvyššie položeného hradu na Slovensku – Liptovský hrad.

https://www.instagram.com/p/CAP_Z2zpOOX/

 

O Islande sa vie, že je to krajina gejzírov a horúcich prameňov. Jazierko akým je Kalameny tam je na každom kroku hneď niekoľko. Najznámejšie geotermálne kúpele (Blue Lagoon) na Islande sa nachádzajú pri lávovom poli Grindavík.

https://www.instagram.com/p/CB27AtegFKL/

 

# 5  Socha Krista v obci Klin (Socha Krista v Rio de Janeiro, Brazília)

9,5 metrov vysoká socha Krista v obci Klin má výhľad na Oravskú priehradu, Námestovo, Roháče a za dobrého počasia aj na poľský vrch Giewont. Dokopy sa jedná už o tretiu kópiu známej Sochy Krista v Rio de Janeiro. Okrem tej slovenskej je 23 metrov vysoká kópia aj v Lisabone. Tú slovenskú vyrobil ľudový rezbár, Peter Ganobjak.

 

Obec Klin

https://www.instagram.com/p/B0JHio3onsB/

 

Lisabon

https://www.instagram.com/p/B_svCjljwaW/

 

Rio de Janeiro

https://www.instagram.com/p/CB_Zo8LHB0P/

 

# 6  Haluzická tiesňava (Amazonský prales, Brazília)

Haluzická tiesňava je skutočným unikátok keďže jej 1 kilometer dlhý kaňon sa stále prehlbuje aj rozširuje. Platí tam aj 4. stupeň ochrany a od roku 1963 je Haluzická tiesňava vyhlásená za prírodnú pamiatku.

https://www.instagram.com/p/CAR-8l5n-II/

 

Amazonský prales je prezývaný aj pľucami sveta a nie nadarmo. Tento tropický dažďový pralej sa rozprestiera v Brazílii, Kolumbii, Peru, Venezuele, Ekvádore, Bolívii, Guyane, Francúzskej Guyane a Suriname. Žiaľ, tento prales sa už dlhšiu dobu odlesňuje, nevyhol sa ani devastujúcim požiarom a to podstatne ovplyvňuje klímu a vedie k jej zmenám.

https://www.instagram.com/p/BXGQaWVFw-J/?utm_source=ig_embed

 

# 7  Lom Beňatina (Plitvice, Chorvátsko)

Zaplavené kameňolomy sa vyznačujú najmä svojou krásnou tyrkysovou vodou. Útesy, ktoré jazierko obklopujú dodávajú fotografiám šmrnc a často nápadne pripomínajú zahraničné lokácie. Rovnako na tom je aj obľúbený Lom Beňatina, ktorý mnohí ľudia prirovnávajú aj k Plitvickým jazerám.

https://www.instagram.com/p/CCAq1d3hT9r/

 

Už spomínané Plitvické jazerá sa nachádzajú v jednom z najznámejších národných parkov Chorvátska. Poznať ich môžete s dovolenky v Chorvátsku alebo z nesmrteľnej klasiky akou je Vinnetou. Tamojšie jazerá sa vplyvom vápnika stále menia a vytvárajú tak rôzne travertínove bariéry.

https://www.instagram.com/p/CBwUgHDF4Lo/

 

# 8  Sandberg (Sahara, Afrika)

Sandberg sa objavil počas ťažby piesku, ktoré bolo v roku 1964 vyhlásené za chránené nálezisko. Neskôr sa z tejto oblasti stala Národná prírodná rezervácia Devínska Kobyla, kde platí najvyšší stupeň ochrany. Na tomto mieste sa našlo mnoho skamenelín a rastie tu aj smldník piesočný, ktorý je na Slovensku považovaný za kriticky ohrozený druh rastliny.

https://www.instagram.com/p/B_c-1xVHKC1/?utm_source=ig_embed

 

Sandberg svojim vzhľadom pôsobí ako najväčšia piesočno-kamenistá púsť na svete – Sahara (severná Afrika). Aj keď je púšť možno vyznačovaná suchom, okolo najvyšších pohorí sa na Sahare nachádzajú aj oázy. Saharu sa snažia dokonca aj skultivovať a zúrodniť a zároveň tak zväčšiť obývateľné územie vo viacerých krajinách, v ktorých sa púšť rozprestiera.

https://www.instagram.com/p/CB7nBMLsCKZ/

 

# 9  Slanicky ostrov (ostrov Bled, Slovinsko)

Slanický ostrov alebo Ostrov umenia obklopuje vodná nádrž Orava. Ostrov je pozostatkom zaplavenej obce Slanica. Na ostrove je aj kostol, ktorý slúži ako galéria ľudového umenia. Okrem kostola môžeš preskúmať torzo symbolického cintorína, lapidárium či hrobku. Na ostrov sa dostanete loďkou.

https://www.instagram.com/p/Bog4u6ng2IP/

 

Podobný unikát sa nachádza v Slovinsku, presnejšie ostrov Bled, ktorý obklopuje Bledské jazero. Toto jazero patrí k tým najvyhľadávanejším a najkrajším v rámci Slovinska. Okolie tohto ostrova môže pripomínať prímorskú destináciu, keďže príjemne teplá voda turistov láka ku kúpaniu. Okolie ostrova je zalesnené a turisti si prídu na svoje ak majú v záľube vodné športy.

https://www.instagram.com/p/CBf9D8cBSNJ/

 

# 10  Santovka (pamukkale, Turecko)

Santovku môžete poznať pre jej liečivú termálnu vodu či kúpele. Práve tam nájdeš sedavé kúpele, ktoré pripomínajú turecké pamukkale. Tieto travertínové kaskádové bazéniky pôsobia naozaj exoticky.

https://www.instagram.com/p/B_2iA2EB3n2/

 

V Turecku sú pamukkale jednou z najväčších atrakcií. Sú situované na svahu, kde vyviera niekoľko prameňov, ktoré sú bohaté na vápnik. Pamukkale znamená v preklade bavlnený hrad a kopec a miesto, kde sa jazierka nachádzajú tak aj vyzerá. Tieto kaskádové jazierka sú ešte stále aktívne a ich prameň poznali ešte v antických dobách.

https://www.instagram.com/p/CBzo6wbHCFn/

 

Boli ste už niekedy na niektorom z týchto miest? Vedeli ste, že majú na Slovensku svoje dvojičky?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “10+ Zahraničné skvosty na Slovensku: Slovenské miesta, ktoré sú dvojičky svetoznámych atrakcií”