back to top
piatok, 19 apríla, 2024

15 predpovedí, ako sa zmení letecká doprava v dôsledku koronavírusu

Hoci pandémia nového koronavírusu spôsobila v leteckému priemyslu nepríjemnú ranu, väčšina odborníkov súhlasí s tým, že sa zotaví. Jedinou otázkou je, kedy.

No existuje ešte jedna otázka: ako? Niektorí predpovedajú druhú či dokonca tretiu vlnu koronavírusu, pričom varujú, že k relatívnemu normálu sa môžeme vrátiť najskôr v roku 2021.

Medzitým letecké spoločnosti tvrdo pracujú na obnovení letov. Za týmto účelom zavádzajú nové postupy a pravidlá, ktorých cieľom je vzbudiť dôveru cestujúcich a zabrániť šíreniu vírusu.

 

Tu je 15 zmien, ktoré by sme mali očakávať:

  1. Krvné testy alebo výtery z nosa

červená, farba, hadice                                                       Pexels

V Spojených arabských emirátoch začali cestujúcim s odletom z Dubaja vykonávať krvné testy už v apríli. Výsledok je známy už do 10 minút.

Hongkong nedávno zaviedol povinné testovanie COVID-19 pre všetkých prichádzajúcich ľudí do krajiny a na letisko v Tokiu (Japonsko). Testy sú povinné pre cestujúcich z rizikových krajín, ako sú Taliansko či Spojené štáty americké.

 

  1. Meranie teploty

Ážijčanka, covid 19, epidemický                                                                      Pexels

Air Canada je prvou severoamerickou leteckou spoločnosťou, ktorá oznámila povinné merania teploty pred vzlietnutím od 15. mája.

Nasledovali ich Frontier Airlines, ktoré tento postup zavádzajú od 1. júna, a letisko Heathrow v Londýne, ktoré oznámilo zámer skontrolovať všetkých cestujúcich.

Letecká spoločnosť Etihad nainštalovala zdravotnícke stánky pre cestujúcich v Abu Dabí a v Portoriku zašli ešte ďalej: na letisku San Juan sa nainštalujú termovízne kamery, ktoré upozornia, keď objavia človeka s teplotou nad 37,9 °.

V Spojených štátoch sa o takýchto opatreniach iba diskutuje, ale aliancia leteckých spoločností American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines a Southwest ich už podporila.

 

  1. Povinné nosenie rúšok

beloch, bruneta, človek                                                                   Pexels

Nosenie rúšok na verejných miestach sa stalo povinnosťou, preto nie je prekvapujúce, že väčšina leteckých spoločností to  vyžaduje aj od cestujúcich. Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) odporúča nosenie rúšok nielen u cestujúcich, ale aj u členov posádky.

 

  1. SMS upozornenie namiesto radov

batožina, bezdrôtový, celá dĺžka                                                                Pexels

Podľa riaditeľa letiska Heathrow Johna Holland-Kaya bude udržiavanie spoločenskej vzdialenosti počas nástupu do lietadla viesť k vytvoreniu takých radov, že na letiskách nebude jednoducho dostatok miesta.

Preto sa v budúcnosti budú na to používať mobilné telefóny. Hneď ako systém zistí váš príchod na letisko, môžete si online formou urobiť check-in a okamžite ísť do tunela, cez ktorý budú cestujúci nepretržite prechádzať všetkými kontrolami až do lietadla.

 

  1. Zvýšenie cien

analýzy, blok, burza cenných papierov                                                                         Pexels

Hoci niektorí odborníci predpovedajú zníženie ceny letenky, keďže cieľom je prilákať viac zákazníkov, tlačová správa IATA predpovedá zvýšenie nákladov na 54%. Kvôli potrebe zachovať sociálnu vzdialenosť miest v lietadlách sa zníži aj počet zakúpených leteniek.

 

  1. Nové usporiadanie sedadiel

                                                                        Avio Interiors

Talianska dizajnérska agentúra Avio Interiors zverejnila návrhy možného riešenia pre letecké spoločnosti, ktoré chcú naplniť celé lietadlo, ale zároveň  minimalizovať pravdepodobnosť prenosu vírusu. Prostredné sedadlo v rade je otočené opačne a medzi všetkými sedadlami sú nainštalované priehľadné bariéry.

Francúzsky inžinier Florian Bargeau vytvoril odnímateľnú zástenu, ktorá je umiestnená na prostrednom sedadle, aby uzavrela pasažiera od tých, ktorí sedia za ním a po okrajoch.

 

  1. Nová trieda spoločenskej vzdialenosti

                                                                Emirates Airlines

Futurista Ross Dawson naznačuje, že letecké spoločnosti sa budú snažiť zväčšiť vzdialenosť medzi cestujúcimi. Predpovedá vznik celej triedy letov, ktoré žartovne nazýva „izolačné“: napríklad sedadlá budú oddelené priečkami alebo umiestnené v samostatných kabínach, ako pri niektorých letoch v prvej triede.

Je zaujímavé, že americká nízkonákladová letecká spoločnosť Frontier sa už pokúsila zaviesť príplatok za sociálne rozostupy. Za 39 dolárov (35 eur) vám letecká spoločnosť zaručí voľné miesto vedľa vás. Táto iniciatíva však vyvolala taký zápal kritiky, že trvala len niekoľko dní.

 

  1. Dezinfekčné kabínky a čistiace roboty

Medzinárodné letisko v Hongkongu už testuje kabíny, ktoré dezinfikujú osobu od hlavy po päty len za 40 sekúnd pomocou antimikrobiálneho aerosólu. Čistiace roboty sterilizujú povrchy ultrafialovým svetlom a rozprašujú dezinfekčný prípravok do vzduchu.

 

  1. Vyhradené miesto na dezinfekciu batožiny

batožina, budova, človek                                                                         Pexels

Batožina sa pred naložením na palubu podrobí samostatnému dezinfekčnému procesu striekaním alebo ultrafialovým žiarením.

 

  1. Bezkontaktné terminály a paluba lietadla

architektúra, Chicago, letisko                                                                         Pexels

Vrecká na operadlách sedadiel sú jednou z najšpinavších vecí na palube lietadla. Možno budú odteraz prázdne, ak ich nakoniec neodstránia úplne.

Dotykové obrazovky budú pravdepodobne nahradené technológiami, ktoré vám umožňujú používať vaše vlastné zariadenie, napríklad telefón, na sledovanie filmov na palube. Sedadlá budú vybavené konektormi USB a zásuvkami, ako aj držiakmi alebo poličkami pre smartfóny a tablety.

V termináloch sa objavia aj bezkontaktné kiosky (podobné sa už testujú v Abu Dabí), ktoré vám umožňujú skontrolovať let a podrobiť sa expresnej diagnostike. Možno bude registrácia založená na metóde biometrického rozpoznávania tváre – táto technológia sa už používa na niektorých medzinárodných termináloch.

 

  1. Teplé jedlá mimo ponuky

Mnoho leteckých spoločností už buď odmietlo ponúkať jedlo na palube, alebo prešlo na studené a obedové balíčky. Už nebudú nalievať vodu do pohára – teraz každý cestujúci pred odletom dostane osobitnú fľašu s vodou. Možno si budete môcť kúpiť pripravený obed pred letom v bezkontaktnom stroji.

 

  1. Upratovači ako súčasť posádky

Na letoch sa objavia ľudia, ktorých úlohou bude čistenie povrchov, ktorých sa najčastejšie dotýkame. Napríklad, čistenie toalety sa uskutoční okamžite po jej návšteve, a nie až po pristátí, ako je to teraz.

 

  1. Priečky z plexiskla

Priečky z plexiskla medzi pracovníkmi letiska a cestujúcimi sú odporúčaním American Travel Association. S najväčšou pravdepodobnosťou sa zavedú všade – od odbavovacích pultov po obchody a stravovacie zariadenia.

 

  1. Imunitné pasy

cestovný pas, detailný záber, drevený                                                                      Pexels

Thajsko už požaduje, aby cestujúci prichádzajúci z určitých krajín predložili osvedčenie, že majú negatívny výsledok testu na prítomnosť COVID-19. IATA odporúča podobné opatrenie a navrhuje zavedenie tzv. imunitného pasu. Bude to niečo ako osvedčenia o očkovaní proti žltej zimnici, ktoré sa teraz vyžadujú pred odletom do tropických oblastí.

 

  1. Skorší príchod na letisko

bezstarostný, bočný pohľad, čakať                                                 Pexels

Všetky tieto hygienické kontroly pre ľudí a batožinu znamenajú, že check-in a nastupovanie do lietadla bude trvať oveľa dlhšie. V závislosti od letiska, leteckej spoločnosti a konkrétnych postupov budete musieť prísť až štyri hodiny pred odletom. Toto by určite neocenili rodiny s deťmi či staršie osoby a je možné, že by uprednostnili železničnú a automobilovú dopravu ako alternatívu.

Ste pripravení začať lietať podľa nových pravidiel?

 

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Smútiaci rodičia našli list od svojho len 6-ročného, nebohého syna. Pozrite sa, aký odkaz im zanechal!

Len 6-ročný Leland Shoemake, zanechal svojim rodičom srdcervúci odkaz. Lelandovi...

Šťastná matka pridala fotku s dieťaťom na internete. Nevedela aká nočná mora ju čaká…

Destiny Mantia sa zoznámila so svojim budúcim manželom, keď...

Historický zákaz fajčenia po prvýkrát odhlasovaný v tejto európskej krajine.

Poslancom Európskeho parlamentu v tejto európskej krajine bol predložený...

Už tri roky je slobodný a odmieta chodiť so „škaredými ženami“. Sám pri tom nie je žiaden krásavec

Na TikToku jeden používateľ tvrdil, že odmieta chodiť so...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Smútiaci rodičia našli list od svojho len 6-ročného, nebohého syna. Pozrite sa, aký odkaz im zanechal!

Len 6-ročný Leland Shoemake, zanechal svojim rodičom srdcervúci odkaz. Lelandovi...

Šťastná matka pridala fotku s dieťaťom na internete. Nevedela aká nočná mora ju čaká…

Destiny Mantia sa zoznámila so svojim budúcim manželom, keď...

Historický zákaz fajčenia po prvýkrát odhlasovaný v tejto európskej krajine.

Poslancom Európskeho parlamentu v tejto európskej krajine bol predložený...

Už tri roky je slobodný a odmieta chodiť so „škaredými ženami“. Sám pri tom nie je žiaden krásavec

Na TikToku jeden používateľ tvrdil, že odmieta chodiť so...

Muž s pôsobivým ochlpením, prezývaný „Teddy Bear“, je na svoj vzhľad hrdý a neoholil by si ho za nič na svete.

Portrét veľmi chlpatého muža, ktorý sa rozhodol prijať svoje...
spot_imgspot_img

Smútiaci rodičia našli list od svojho len 6-ročného, nebohého syna. Pozrite sa, aký odkaz im zanechal!

Len 6-ročný Leland Shoemake, zanechal svojim rodičom srdcervúci odkaz. Lelandovi diagnostikovali Balamuthia mandrillaris, amébu požierajúcu mozog a 25. septembra svojmu zdravotnému stavu podľahol. Keď sa skormútení rodičia...

Šťastná matka pridala fotku s dieťaťom na internete. Nevedela aká nočná mora ju čaká…

Destiny Mantia sa zoznámila so svojim budúcim manželom, keď mala 15 rokov a on 16. už od prvého dňa vedeli, že sú si súdení. O tri...

Historický zákaz fajčenia po prvýkrát odhlasovaný v tejto európskej krajine.

Poslancom Európskeho parlamentu v tejto európskej krajine bol predložený radikálny právny predpis na boj proti fajčeniu a s ním súvisiacim zneužívaním. Vyvoláva kontroverzie dokonca...
Verified by MonsterInsights