50 rokov o ňom nevedeli: V Brne objavili mesto pod mestom!

Koncom mája sa prieskumníkom v Brne podaril obrovský objav. Pod mestom tak našli opustené priestory skrývajúce sa pod vodojemom zo 70. rokov 19. storočia v Žlutém kopci. O týchto priestoroch skoro nikto netušil viac ako 50 rokov. Vchod do podzemia sa nachádza v nenápadom domčeku v centre Brna.

Niet pochýb, že z týchto priestorov sa onedlho stane žiadaná turistická atrakcia, ktorá môže prilákať aj zahraničných režisérov.

Neopísateľná atmosféra

„Šokovalo ma, že o štvrtom, najspodnajšom podlaží vodojemov nemal až na pár zasvätených dodnes nikto ani tušenia. Aj najväčší znalec brnenského podzemia Aleš Svoboda sa tam dostal poprvýkrát až teraz,“ priznal pre portál Blesk.cz namestník primátorky, Jiří Oliva. Do podzemia sa dostali cez poklop pripomínajúci kanál po 7-metrovom hrdzavom rebríku. Prieskumníci sa nestačili čudovať čo tam videli. Podľa ich slov tam sú obrie dómy z pálených tehál, ktoré pripomínajú gotické katedrály sú zachovalé a vytvárajú mysterióznu atmosféru. 

Keď vodojem ešte fungoval, voda dosahoval výšky 6-tich metrov a dokopy tam bolo približne 20 000 kubíkov vody. Postavili ho pred 150 rokmi, keďže pôvodná vodovodná sieť už nestíhala a tak sa na radnici rozhodli, že budú vodu brať z rieky Svratka. No voda nakoniec nemala dostatočný obsah minerálov a preto Brno začalo používať vodovod z Březovej. Od roku 1997 tak tieto monumentálne zásobníky vody prestali využívať. 

Prilákajú množstvo turistov

Už len málo stačí k tomu aby sa z týchto chodieb stala lákavá turistická atrakcia. Jiří Oliva tvrdí, že do jedného vodojemu je už vybudovaný vchod čiže stačí už iba zaviesť elektrinu a vybaviť rôzne povolenia. „Jedna by sa dala napustiť vodou a ľudia sa tam budú môcť prevážať na loďkách.

V ďalšej môže byť výstava, ďalšie podzemné sály ľudia môžu objavovať sami s baterkami v ruke. Nakoniec to môže byť rovnaké lákadlo, ako podzemná kostnica alebo Špilberk,“ vysvetľuje možnosti podzemia Oliva. Ak by tak šlo všetko podľa plánu, brány podzemia by sa tak otvorili verejnosti do dvoch rokov.

“Brňáci” sú rovnako presvedčení, že okrem turistov sa do podzemia Brna nahrnú aj filmári a svetoví režiséri. Tieto unikátne priestory tak nemajú vo svete obdoby a aj preto si obyvatelia myslia, že štáby z Hollywoodu by za natáčanie scén zaplatili mestu nemalé peniaze.

Ak by to bola pravda pre mesto by to predstavovalo značný zdroj príjmu, ktorý môže investovať práve do sprístupnenia týchto katakomb.

Išli by ste sa do takéhoto podzemného mestečka pozrieť aj Vy?

zdroj: blesk.cz

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “50 rokov o ňom nevedeli: V Brne objavili mesto pod mestom!”