Aké stromy si môžete zasadiť v blízkosti vášho domu? Moji rodičia majú tri brezy v blízkosti domu a to kvôli…

Šťastní majitelia domov majú vynikajúcu možnosť vypestovať si krásnu záhradu v blízkosti domu, ktorá bude skvelým miestom na relaxáciu nielen počas teplého letného večera.

Často sa preto vynára otázka: Ktorý „zelený priateľ“ by mal byť pre nás voľbou číslo jeden? Koniec koncov, každá rastlina potrebuje určité podmienky na svoj rast a my predsa chceme, aby sa jej darilo a robila nám radosť.

Bohužiaľ, nie všetky stromy sú vhodné na sadenie v blízkosti domovov. Niektoré sú zdrojom alergií a iné môžu dom poškodiť. Sú aj také, s ktorými sa spájajú rôzne ľudové povery.

Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že stromy sú symbolom zdravia, plodnosti a bohatstva. Predpokladá sa, že pod korunou každého stromu je vytvorená špeciálna aura a že osud majiteľov sa tvorí v závislosti od stromu zasadeného pri ich dome. Rôzne stromy vám môžu ponúkať rôzne výhody – prečítajte si náš článok a vyberte si svoj strom!

Čerešňa

Strom, ktorý je pre nás prospešný aj vďaka svojím plodom. Na jar zakvitne jemnými bielymi kvetmi a na konci leta nás poteší chutným ovocím. Čerešňa je zároveň nenáročná a nevyžaduje si osobitú starostlivosť.

декоративные деревья возле дома

V mnohých krajinách sa čerešne považujú za stromy prinášajúce šťastie. Podľa niektorých povier prináša do domu prosperitu a táborák pod kvitnúcou čerešňou len navyšuje vaše bohatstvo, preto je ju najlepšie zasadiť v blízkosti miesta, kde plánujete niečo pripravovať na ohni. Pri sadení čerešne je dôležité mať na pamäti, že uprednostňuje vlhkú, pohnojenú pôdu.

Breza

Breza sa tiež nazýva stromom života a od nepamäti sa spája s plodnosťou.

Niekedy sa verilo, že tento strom je veľmi náladový a pomáha len tým, kto sa mu zapáči. Dokáže chrániť pred zlými duchmi, dávať energiu chorým ľuďom, ale neodporúča sa ju zasadiť v blízkosti domu.

Najlepšie miesto je niekde pri plote alebo v blízkosti brány (predkovia verili, že odvracia urieknutie) na vlhkom mieste, pretože ide o strom, ktorý miluje vodu. Potom ochráni dom pred poškodením, pomôže vyrovnať sa s depresiou a ochráni sny pred nočnými morami.

деревья возле жилого дома

Breza má veľmi rada slnečné lúče a svoju spokojnosť vyjadruje rýchlym rastom. Toleruje mrazy, no nemá rada presádzanie. Aby sa strom mohol čo najlepšie zakoreniť na novom mieste, mali by ste si vybrať sadenice, ktorých vek nepresahuje 5-7 rokov.

Takmer všetky časti brezy nachádzajú uplatnenie v receptoch tradičnej medicíny (púčiky, brezová šťava, kôra, mladé listy).

какие деревья сажают возле дома

Peľ z brezy je však silný alergén, čo spôsobuje mnoho problémov u ľudí náchylných na alergické ochorenia.

Jabloň

Od dávnych čias si mladé ženy sadili jablone v blízkosti okien spálne. Verilo sa, že strom im dáva krásu, šarm a šťastie v rodinnom živote. Mnohé povery spájajú jabloň s večnou mladosťou a dlhovekosťou.

деревья можно сажать возле дома

Jabloň nielenže dáva chutné ovocie, ale aj ochotne rozdáva ďalej svoju pozitívnu energiu. Taktiež sa hovorí, že čím je strom starší, tým má magickejšiu moc.

Lipa

Považuje sa za jeden z najtolerantnejších stromov, s ktorými sa dá porovnať iba smrek, jedľa, hrab a dub. Najviac sa mu darí v pôdach s dobrým odvodňovaním.

какие деревья нельзя сажать возле дома приметы

Lipa má jednu pozoruhodnú vlastnosť – môže byť tvarovaná, rezaná alebo ohýbaná v každom veku, vďaka čomu je vhodná nielen ako živý plot, ale aj zelené altánky a podobne.

Lipa sa môže pochváliť pomerne dlhou životnosťou: v priemere 300 – 400 rokov. Počas svojho života nielenže poteší vaše oko neobyčajnou krásou, ale slúži aj ako zdroj liečivých produktov, ktoré sa dlhodobo používajú v tradičnej medicíne.

плодовые деревья возле дома

Prípravky z lipových kvetov upravujú močenie, potenie, vylučovanie žalúdočnej šťavy, zvyšujú vylučovanie tráviacich žliaz a uľahčujú tok žlče. Majú tiež protizápalový a upokojujúci účinok.

Javor

V slovanskej tradícii bol javor vždy považovaný za náročný strom. Naši predkovia boli presvedčení, že v skutočnosti ide o človeka, ktorý sa zmenil na strom pod vplyvom nejakej zlej moci.  Preto sa javorové drevo nikdy nepoužívalo ako palivové drevo či na výrobu truhiel. Navyše, v listoch videli otvorené ľudské dlane.

деревья которые можно сажать возле дома

Hovorí sa, že javor odstraňuje negatívnu energiu, v dôsledku čoho sa znižuje počet hádok v rodine. Tento strom prináša do domu dlhovekosť, lásku a prosperitu. Tí, ktorí pestujú javor v blízkosti domu, budú vždy spokojní a sebavedomí.

Gaštan

Tento strom láka pozornosť svojimi zaujímavými kvetmi a listami, okrem toho, jeho plody možno použiť na lekárske účely. Kaštan – sebecký „vysávač energie“.

какие деревья посадить возле дома

Človeku odoberie energiu bez toho, aby mu na dal čokoľvek na oplátku, preto by ste ho nemali zasadiť v blízkosti vášho domova. Na druhej strane, komunikácia s gaštanom pomáha zlepšiť náladu a zbaviť sa všetkého smútku, ktorý nás tlačí na duši.

Dôležitá informácia – strom by ste nemali vypestovať z plodu gaštanu. Predkovia tvrdili, že takto pestovaný gaštan môže priniesť osobe, ktorá ho zasadila, rôzne choroby.

какие деревья вырастить возле дома

To sa stane, hneď ako gaštan prerastie jeho majiteľa. Je lepšie neriskovať a pestovať tento strom zo semien alebo kúpených sadeníc.

Jarabina

Tento strom bol kedysi považovaný za symbol plodnosti, prosperity a blahobytu. Vďaka výrazným plodom a žltým listom nestráca svoj dekoratívny efekt ani v zimnom období.

какие деревья сажать возле дома

Jej rast si nevyžaduje žiadne špeciálne podmienky, no pôda by nemala byť močaristá alebo príliš mokrá. Jarabinu je najlepšie vysadiť v malom tieni alebo na slnečnom mieste.

Tento strom sa dobre znáša so smrekom, borovicou, jedľou a listnatými druhmi, najmä lipou, topoľom čiernym, jaseňom a vŕbou bielou. Jarabinu je vhodné sadiť v septembri, októbri alebo skoro na jar.

Vŕba

Nie každý sa rozhodne pre výsadbu tohto stromu, pretože je možné, že celé územie pokryje svojím tieňom. Z tohto dôvodu odborníci radia, aby ste si na záhrade posadili radšej dekoratívnu vŕbu.

Medzi dekoratívnymi formami vŕby je mnoho takých, ktoré sa zmestia aj do malej záhrady. Sú to napríklad vŕba sieťkovaná, vŕba vlnitá, vŕba japonská alebo vŕba purpurová.

деревья возле дома

Z vŕbových konárov môžete vyrobiť veľké množstvo prútených vecí – nábytok, koše, dekoratívne predmety. Prítomnosť vŕby na pozemku určite poteší majiteľov králikov a kôz. Vŕbové listy sú pre tieto zvieratá vynikajúcim doplnkom stravy v zimnom období.

Vŕba má aj svoje nevýhody: je obľúbeným sústom pre vošky. Kvôli tomu môžu trpieť ovocné stromy, ktoré rastú v jej blízkosti. Rýchly rast vŕby môže viesť k vzniku nepriechodných húb.

ива возле дома

Ľudia riadiaci sa poverami neodporúčajú výsadbu vŕby v blízkosti domova. Veria, že môže priniesť smútok do domu. Nejde len o jej smutne ovisnuté vetvy, ale aj o presvedčenie, že tí, ktorí ju zasadili na svojom pozemku, budú často plakať.

Smrekovec

Má všetky znaky listnatého stromu, keďže svoje ihličie mení každý jeden rok.

Smrekovec sa nachádza aj v Guinnessovej knihe rekordov ako najodolnejší strom voči mrazu. Predpokladá sa, že smrekovce vydržia teploty do –65 stupňov. Tento strom však miluje teplo, svetlo a úrodnú pôdu. Vďaka svojej láske k svetlu netoleruje ani bočné tienenie.

какие деревья выращивать возле дома

V prírode dosahuje výšku 50 m a priemer kmeňa sa pohybuje okolo 1 m. okrem neho existujú aj desiatky dekoratívnych foriem, vrátane trpasličích, ktoré zdobia záhradu bez toho, aby v nej zabrali veľa miesta.

какие деревья посадить возле дома

Smrekovec má silnú upokojujúcu silu. Odporúča sa zasadiť v blízkosti domu ľudí, ktorí sú nútení neustále prekonávať strach, sú plné pochybností a trpia úzkostnými stavmi. Strom pomáha poraziť najzávažnejšie nervové ochorenia, prekonať depresiu a ponúknuť optimistickejší pohľad na život.

Výsadba stromov bola už od nepamäti považovaná za jednu z najdôležitejších ľudských misií na Zemi. Teraz viete, aké stromy si máte zasadiť v blízkosti vášho domu – môžete sa pustiť do práce. Veľa šťastia!

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Aké stromy si môžete zasadiť v blízkosti vášho domu? Moji rodičia majú tri brezy v blízkosti domu a to kvôli…”