Hlavný hygienik pripúšťa druhú vlnu koronavírusu. Na čo si máme dávať pozor?

Za posledný mesiac to vyzeralo, že situácia je ako tak pod kontrolou, v priebehu posledných dní sa počet nakazených koronavírusom zvýšil o značné čísla. Na jednej strane to nie je veľmi dramatický prírastok no na druhej strane v porovnaní s poslednými mesiacmi sa jedná a značný prírastok. Vladimír Krčméry sa sám vyjadril, že po príklade iných krajín môže aj práve Slovensko zasiahnuť druhá vlna pandémie. Takýto scenár pripúšťa aj hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Zanesenie ochorenia z okolitých krajín

Podľa hlavného hygienika sa nové prípady objavia najmä po príchode z cudziny, keďže sa hranice pomaly otvárajú. Ľudia sa rozcestovali a tak je väčšie riziko zanesenia ochorenia späť na Slovensko. Pomôcť by ľuďom mala aj klasifikácia krajín podľa Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá určuje bezpečné krajiny. Ak sa teda vraciate z krajiny, ktorá nebola označená ako bezpečná mali by ste podstúpiť domácu izoláciu až do doby pokiaľ nebude test na COVID-19 negatívny. 

 

No naďalej platí aj to, že ak sa aj vrátite z “bezpečnej” krajiny

mali by ste sledovať známky príznakov ochorenia koronavírusom. „Ak sa u osôb po návrate zo zahraničia, bez ohľadu na to, z ktorej krajiny prišli, prejavia príznaky respiračného ochorenia, je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a oboznámiť ho s cestovateľskou anamnézou,“ uvádza sa na portáli ÚVZ SR.

https://www.facebook.com/igor.matovic.7/posts/10219616078525000

 

Snažia sa identifikovať ohniská

Mikas taktiež ubezpečuje, že slovenské laboratóriá aj naďalej cielene testujú osoby, ktoré majú podozrenie na koronavírus. Navyše sa epidemiológovia zamerali aj na vírusy z odpadových vôd a na situáciu dohliadajú.  „V regiónoch pracujú dlhoroční skúsení epidemiológovia, ktorí dokážu potvrdené prípady ochorenia COVID-19, respektíve ohniská nákazy veľmi rýchlo identifikovať, podchytiť a nariadiť potrebné protiepidemické opatrenia,“ tvrdí Mikas.

„Naša práca bude zameraná na rýchly záchyt podozrivého prípadu, jeho diagnostiku, izoláciu, liečbu, podľa potreby hospitalizáciu a zabezpečenie opatrení v ohnisku nákazy u osôb chorých, podozrivých z ochorenia (s klinickými príznakmi COVID-19) a podozrivých z nákazy (nemajú klinické príznaky, ale boli v úzkom kontakte s pozitívnym na COVID-19),“ píše sa na portáli ÚVZ SR o tom, že pri druhej vlne sa opatrenia budú aplikovať lokálne. 

Opatrenia, ktoré sa môžu zaviesť počas druhej vlny sú napríklad domáca izolácia ako forma karantény či zatváranie škôl, v ktorých sa potvrdí koronavírus. Opäť sa môže zaviesť povinné nosenie rúšok a opatrenia zamerané na sociálny dištanc. Zvýšenie počtu nakazených koronavírusom sa tak očakáva práve na jeseň no Mikas nevylučuje, že k tomu dôjde aj skôr.

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Hlavný hygienik pripúšťa druhú vlnu koronavírusu. Na čo si máme dávať pozor?”