Prečo máme v obchodoch tak veľa dovážaných výrobkov? Dá sa s tým niečo robiť?

Výber tovaru v obchodoch je pomerne bohatý a regály sú preplnené exotickou zeleninou a ovocím.

Ako je teda možné, že máte doma na stole indickú ryžu, ekvádorské banány či dokonca španielske paradajky a vy sami ste nútení dodržiavať pravidlá obmedzujúce váš pohyb? Na túto otázku existuje niekoľko zrejmých odpovedí.

akcia, bufet, jedlo Pexels

Logistika

Pred niekoľkými desaťročiami si ľudia väčšinou nakupovali v menších obchodoch v blízkosti svojho bydliska alebo na miestnych trhoch. Tieto predajne mohli ponúkať iba miestne výrobky, ktoré sa pestovali a vyrábali v okruhu maximálne niekoľkých desiatok kilometrov.

V súčasnosti môže aj malý reťazec ponúkať široký výber tovaru. Ide o to, že teraz funguje centralizovaný dodávateľský systém, ktorý umožňuje prepravovať tovar z celého sveta a predávať ho za veľmi nízku cenu.

akcia, ananásy, batohPexels

Poplatok za takéto pohodlie je veľká vzdialenosť a dlhá preprava, ktorou si musia všetky výrobky podstúpiť, kým sa dostanú do našej chladničky. Koniec koncov, zelenina a ovocie sa prepravujú z celého sveta a snažia sa, aby sa počas transportu nepokazili a nestratili.

Zásoby obchodných reťazcov

Základom akejkoľvek distribučnej siete sú jej distribučné centrá. V nich môžete požiadať o nákup veľkého množstva tovaru s najväčšou možnou zľavou. Vďaka takým centrám si môžete vychutnať veľký výber produktov v obchodoch, ktoré sú dnes považované za samozrejmosť.

Distribučné centrá používajú inteligentný a vysoko flexibilný systém zásobovania. Ak má dodávateľ tovaru problém, systém okamžite nájde alternatívu s minimálnou finančnou stratou. Svadba, požiar a ani žiadne iné dôvody, nezastavia dodávku tovaru.

banány, blahobyt, bufetPexels

Ak ľudia začnú masívne kupovať akýkoľvek druh tovaru, napríklad toaletný papier alebo pohánku, systém nájde východisko z tejto situácie. Napríklad, začne kupovať tovar od dodávateľov, ktorí predtým obchodovali s kaviarňami a reštauráciami.

Hranice

Uzavreté štátne hranice pre dopravcov nie sú problémom. Nákladná doprava má povolenie na pohyb medzi krajinami. Hlavným problémom je, že obrovské množstvo priemyselných odvetví na celom svete je nečinných.

Existuje určitý limit zásob na 3-4 mesiace, čo je dostatočné na naplnenie regálov supermarketov a na dodanie potravín ľuďom. Po uplynutí tejto doby nastávajú globálne problémy so zásobovaním obchodov potrebnými výrobkami, čo vedie k zvyšovaniu cien a znižovaniu výberu a kvality tovarov a služieb.

akcia, asfalt, autoPexels

Sme však v situácii, kedy sa toho ľudia vôbec nemusia báť. Nemusia sa obávať prázdnych regálov a zásobovať sa vecami, ktoré ani nikdy nevyužijú. Mali by sa obávať prázdnych skladov. To je oveľa vážnejšie.

Výsledok

Ak sa pozriete na maloobchodné reťazce v našich zemepisných šírkach, je potrebné poznamenať, že svoju úlohu zvládajú pomerne dobre: prevažná väčšina tovaru v regáloch zostala v rovnakom množstve. Pri niektorých produktoch môžete dokonca vidieť uvádzacie akcie a zľavy. O nedostatku nie je ani reč. Platí to pre domáci aj zahraničný tovar.

Pravdepodobne ste si všimli, že cena za citróny a zázvor stúpala raketovou rýchlosťou. Toto je priamy dôsledok masívneho nákupu týchto produktov. Dnes sa už všetky ceny postupne vracajú do normálu.

akcia, bufet, chrípkaPexels

Ako vy vnímate túto situáciu? Podeľte sa s nami o vaše názory aj v komentároch na Facebooku.

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Prečo máme v obchodoch tak veľa dovážaných výrobkov? Dá sa s tým niečo robiť?”