sobota, 27 júla, 2024

Trnavu obťažujú cyklisti v centre mesta. Chcú im zakázať vstup do CENTRA

Príchodom koronavírusu sa rapídne zvýšil predaj bicyklov na celkom Slovensku. Mnohé mestá, za posledné roky, vytvorili cyklistom podmienky, ktoré by nám mohli závidieť mnohé iné krajiny na svete.

Mesto Trnava vraj bude onedlho disponovať rozsiahlými cyklotrasami, ktorých základ bude položený presne v centre mesta. Cyklisti si vraj budú môcť pozrieť samotné historické centrum.

Peter Bročka, primátor mesta Trnava, však tvrdí, že nápor cyklistov je v meste neúnosný. Je ich už také množstvo, že ohrozujú chodcov a tak treba pristúpť k riešeniu, ktoré ochráni tak cyklistov ako aj samotných chodcov a v neposlednom rade aj históriu mesta. Na svojom facebookovom profile informoval:

„Stále viac z vás začalo aj počas pandémie využívať bicykle, čo je skvelé. Pomáhate tým svojmu zdraviu a zároveň šetríte životné prostredie. Postupne sa zlepšujúca sieť cyklotrás zrazu dáva zmysel oveľa väčšiemu počtu zatiaľ najmä rekreačných cykllistov. A to je dobre.“ Podotkol, že jazda na bicykli má byť rovnako pod kontrolou ako napríklad jazda v aute, čo sa mnohokrát nestáva.

 

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Explore Trnava (@exploretrnava),

Primátor mesta okrem toho spomenul:

„Na Hlavnej ulici sa výrazne zvýšil počet ľudí a aj detí. Hrozba kolízií je podľa môjho názoru už príliš veľká na to, aby sme sa spoliehali na zodpovedné správanie každej osoby v tomto verejnom a spoločnom priestore. Preto musí prísť regulácia a vynucovanie pravidiel.” Nezabudol pripomenúť, že bude najradšej, ak sa ľudia do centra vyberú pešo a nie na bicykloch.

Odporúča, aby cez centrum ľudia bicykle len tlačili a aby neohorozovali chodcov, čím preukážu zodpovednosť voči svojmu, ale aj ich zdraviu. Dopravný inšpektorát aktuálne rieši požiadavku primátora Trnavy. Okrem bicyklov má tento zákaz platiť aj pre elektrokolobežky.

https://www.facebook.com/brockatt/photos/a.1502729359939962/2579017378977816/?type=3&theater

Mesto Trnava je naozaj cyklisticky priateľské mesto, čo dokazuje novootvorený prvý automatický parkovací dom pre bicykle na Slovensku. Nachádza sa medzi železničnou a autobusovou stanicou na Staničnej ulici v Trnave. Jeho kapacita je 118 bicyklov. Cena za uschovanie svojho bicykla v tomto parkovacom dome predstavuje 10 centov na 24 hodín.

Ak vás zaujíma, ako prebieha proces úschovy, tak mesto potvrdilo, že je veľmi intuitívny a nezaberie viac, ako pár sekúnd. Ak sa rozhodnete bicykel uschovať v týchto priestoroch, celý podrobný postup sa vám zobrazí na monitore.

Parkovací dom pre bicykle bol postavený zo zdrojov Európskej únie, vo forme nenávratného príspevku z eurofondov. 150 000 eur použila radnica z vlastných prostriedkov. Celková zaplatenú suma za parkovací dom sa vyšplhala na 650 000 eur. 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights