back to top
streda, 24 apríla, 2024

10 Faktov o deťoch, ktoré nepoznajú ani ich rodičia. Ich oči prakticky nemenia svoju veľkosť 

Každý rodič chce lepšie porozumieť svojmu dieťaťu, hoci máme pocit, že sa dokážu zmeniť zo dňa na deň.  Naši „malí ľudia“ nás každý deň prekvapujú a nútia, aby sme sa zdokonaľovali.

Prečítajte si o zaujímavých faktoch týkajúcich sa fyziológie a psychológie dieťaťa, ktoré vám môžu pomôcť pochopiť vaše dieťa a pomôcť mu stať sa inteligentným a šťastným človekom.

  1. V prvých týždňoch nemôže dieťa plakať, pretože o nevie

Novonarodené dieťa má, samozrejme, slzné kanáliky, no nemá v nich ešte dostatočné množstvo tekutín. Tie si vyrába iba na ochranu očí, ale nemôžu uniknúť von.

Tento stav pretrváva niekoľko týždňov po narodení, dovtedy dieťa dokáže len kričať. Niekedy sa môžu vyskytnúť problémy so slznými kanálikmi, kedy sa oči zapália a slzy sa jednoducho neobjavia. To je už dôvod na konzultáciu s pediatrom alebo detským oftalmológom.

bábätko, dieťa, dieťatkoPexels

 

  1. Deti majú viac chuťových pohárikov ako dospelí

Hovoríme tu o skutočných gurmánoch, jediná nevýhoda je, ešte si to ešte neuvedomujú. Priemerné dieťa má asi 10 000 chuťových pohárikov, zatiaľ čo v dospelosti ich je asi 5 000.

Preto deti cítia rozdiely v chutiach oveľa lepšie, jednoducho to len nevedia vysvetliť sebe a ani dospelým. Napríklad, jedlo, ktoré sa nám nezdá byť také horké alebo kyslé, bude pre ne príliš výrazné. A my z tohto dôvodu považujeme neochotu dieťaťa jesť, za  obyčajný rozmar. A samozrejme, deti uprednostňujú sladké príchute, aj kvôli ich citlivým receptorom.

  1. Dieťa nedokáže rozoznať slanú chuť až do 5 mesiacov, pretože ešte nemá naplno rozvinuté receptory

Predpokladá sa, že prvá chuť, ktoré vie dieťa rozpoznať, je sladká a horká. Až po uplynutí 5 mesiacov sú receptory dieťaťa kompletne vyvinuté a dokážu rozoznávať aj tú slanú. Do určitého veku tak dieťa prejavuje neutrálnu reakciu na slanú chuť a vedci tvrdia, že deti ju buď necítia, alebo ju jednoducho nepovažujú za dôležitú do 5 až 6 mesiacov.

  1. Dieťa nevidí modrú farbu

Predpokladá sa, že čo sa týka farieb, dieťa najskôr začne rozoznávať červenú a potom žltú. Schopnosť rozlišovať odtiene modrej a zelenej sa podľa rôznych štúdií vytvárajú od veku 4 mesiacov a neskôr. Preto docieľovanie rýchlejšieho vývoja  výučbou farieb v rannom veku je skôr nezmyselnou aktivitou ako pomocou.

V prvých mesiacoch života oftalmológovia odporúčajú obklopiť dieťa hračkami s červenými a žltými odtieňmi, aby sa stanovili správne fázy vizuálneho vývoja.

bábätko, batoľa, dieťaPexels

 

  1. Prvé zvuky dieťaťa sú veľmi dôležité

Zdalo by sa, že bľabotanie je len nezmyselný súbor zvukov, ktoré vychádzajú z úst detí. Rodičom však napovedá, že mozog dieťaťa je pripravený učiť sa. Keď rodičia počujú tieto „výzvy“, mali by byť veľmi opatrní.

Podľa neurovedcov, rozprávanie medzi rodičmi a deťmi im pomáha pri vývoji inteligencie. Preto dialóg medzi dospelým a dieťaťom hrá v ich živote veľmi dôležitú úlohu.

  1. Oči prakticky nemenia svoju veľkosť 

Skutočnosť, že sa nám zdá, že naše deti majú väčšie oči ako dospelí, má jednoduché vysvetlenie. Oči sa javia ako veľké vzhľadom na tvár. K rastu očí dochádza až do 3 rokov, potom už nerastú alebo rastú len veľmi pomaly. Na porovnanie, oko 3-ročného dieťaťa má veľkosť približne 23 mm a do veku 20 rokov sa zväčší o 1 mm.

bábätko, človek, dieťaPexels

  1. Ak sa dieťa smeje, zvyšuje si svoju imunitu

Smiech a úsmev je na prvom mieste jediný spôsob, ako môže dieťa komunikovať so svojimi blízkymi. Dieťa sa usmieva asi 200-krát denne a smiechom vyjadruje radosť, učí sa zvuky, ukazuje, že je všetko v poriadku.

Smiech im môže pomáhať zmierovať stres. Podľa vedcov je smiech najlepším liekom a hlavnou obranou detskej imunity. Preto by ste ich nemali nikdy hrešiť za to, že sa príliš chichotajú. Pre dobré zdravie sa totiž odporúča zasmiať sa najmenej 300-krát denne, čo je približne každé 3 minúty. Hlavná vec je, aby to ich rodičia vydržali.

  1. „Ak to nevidím ja, nevidí to nikto.“ Norma pre dieťa vo veku 3 rokov

Môžete byť svedkom zvláštnej situácie: dieťa si rukami zakryje oči, vojde do miestnosti, aby si ukradlo cukríky. Vy sa nachádzate v tej istej miestnosti. Dieťa si myslí, že ho nemôžete vidieť, pretože vás nevidí.

Dospelým sa to môže zdať vtipné, ale dieťa si to skutočne myslí. To znamená, že abstraktné logické myslenie ešte nebolo vyvinuté a všetko je brané príliš doslova. Môžete sa pokúsiť urýchliť abstraktný vývoj dieťaťa, ale až do 3 až 4 rokov sa takéto správanie považuje za normu.

čakanie, čerstvá zelenina, dieťaPexels

 

  1. Tínedžeri sú zraniteľnejšie ako batoľatá

Pre správny vývoj potrebujú dospievajúce deti viac spánku než dospelí alebo malé deti. Ide o 9 až 10 hodín denne. Štúdie ukazujú, že vzostup a pokles hladín melatonínu v krvi tínedžera prichádza v noci a ráno o niečo neskôr, ako u dospelých a mladších detí.

Toto môže byť vysvetlenie faktu, že tínedžeri chodia neskoro spať a potom sa nemôžu ráno zobudiť. Keďže však musia chodiť do školy, každým dňom tak strácajú potrebné minúty spánku.

  1. Objatia sú pre ne mimoriadne dôležité

Objímať dieťa znamená veľmi rýchlo ukázať jeho dôležitosť a význam. Z deti, ktoré nedostávali dostatočné prejavy nežnosti a náklonnosti, vyrastajú neistí ľudia, ktorí nie sú schopní prejaviť empatiu či vzájomné pocity. Okrem psychologického aspektu sú objatia dobré aj pre fyzické zdravie.

Vďaka objatiam sa zvyšuje množstvo endorfínu a oxytocínu, zvyšuje sa hladina hemoglobínu a posilňuje sa imunita.

Afroameričan, byť spolu, černochPexels

 

Vedeli ste o týchto skutočnostiach týkajúcich sa vývoja vašich ratolestí?

 

 

Zdroj: adme.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

33-ročná žena si odmietla zafarbiť šedivé vlasy a ľudia jej vyčítali, že vyzerá „na 60“.

Frustrovaná nekonečným kolobehom skrývania svojich strieborných pruhov dosiahla kritický...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Newsletter

Prečítaj si

33-ročná žena si odmietla zafarbiť šedivé vlasy a ľudia jej vyčítali, že vyzerá „na 60“.

Frustrovaná nekonečným kolobehom skrývania svojich strieborných pruhov dosiahla kritický...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

33-ročná žena si odmietla zafarbiť šedivé vlasy a ľudia jej vyčítali, že vyzerá „na 60“.

Frustrovaná nekonečným kolobehom skrývania svojich strieborných pruhov dosiahla kritický bod, keď si uvedomila, že v tejto šaráde už nemôže pokračovať. Rozhodla sa prijať svoje...

Istá žena videla svojho manžela plakať na dvore. Myslela si to najhoršie, vybehla von a videla, čo susedia urobili jej postihnutému manželovi.

Brittany Lynn Garrettová na vlastnej koži pozná, aké je to mať manžela v ozbrojených silách. Christopher bol vždy oddaný svojej krajine, ale práve vojna...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne a otvorene prehovorila o svojom rozhodnutí nemať deti vo videu na TikToku. Žiaľ, musela zverejniť aktualizáciu,...
Verified by MonsterInsights