sobota, 27 júla, 2024

Čaputová podporila Dúhový PRIDE. Organizátorom napísala tieto slová

Tohtoročný dúhový pochod Pride nebude prebiehať tak ako obvykle. Uskutoční sa práve dnes, no podporovatelia tohoto hnutia sa nestretnú v uliciach hlavného mesta, ale stretnú sa online, prostredníctom internetových platforiem. Samotné hnutie, ale aj spôsob, aký organizátori tento rok zvolili, podporuje aj hlava štátu –

Zuzana Čaputová. Organizátorom venovala pár milých slov, kde okrem iného spomenula, že dúfa, že budeme žiť v tolerantnejšej krajine.

„Milé účastníčky a milí účastníci,
dovoľte mi prihovoriť sa Vám dnes nielen ako prezidentka, ale aj ako mama dvoch dospievajúcich dcér.

Rovnako ako Vy si prajem, aby Slovensko bolo tolerantnou krajinou, v ktorej sa každý môže cítiť bezpečne, kde nehľadáme to, čo nás rozdeľuje, ale žijeme tým, čo nás spája.

Nepočúvajú sa mi ľahko v tejto súvislosti príbehy mladých ľudí, ktorí sú nútení skrývať alebo potláčať svoju identitu, pretože sa boja nielen odsudzovania svojho okolia, niekedy aj straty zamestnania. Ktorí odchádzajú od svojich rodín a priateľov.

Profesionálne uplatnenie radšej nachádzajú v iných krajinách, kde viac cítia, že si ich vážia takých, akí sú. A ktorí na Slovensku o sebe od niektorých verejných autorít počúvajú, že ich sexuálna orientácia, nie ich skutky, čestnosť, úspechy či pomoc núdznym, je to, čo ich definuje z hľadiska morálnosti.

https://www.instagram.com/p/CDEc3qMnygK/

 

Pre mňa ste rovnocennou súčasťou Slovenska. Máte tu svoj domov, právo žiť slobodne a dôstojne. Ste prirodzenou súčasťou našich rodín, susedstiev, pracovných a školských kolektívov a spoločne vytvárame hodnoty, z ktorých prospieva celé Slovensko.

Rozumiem posolstvu Dúhového PRIDE, za ktorým je túžba ľudí, aby žili v spoločnosti, ktorá sa k nim bude správať férovo a s rešpektom. Myslím si, že ľudia, ktorí očakávajú od politických predstaviteľov napĺňanie hodnôt, v tomto prípade rešpektu ľudskej dôstojnosti, nesmú mať pocit, že chcú niečo nesprávne, neakceptovateľne alebo že by sa za to mali hanbiť. Očakávanie, že každý bude môcť žiť svoj život dôstojne a rešpektovane, je predsa absolútne legitímne.

Srdcom sme všetci spolu.“

Zuzana Čaputová

https://www.facebook.com/DuhovyPRIDE/posts/10158360124436413

Prezidentka v príhovore spomenula, že jej cieľom je vytvoriť krajinu, v ktorej budú rozličné identity tolerované a nikto sa nemusí skrývať kvôli obavám z jeho sexuálnej orientácie. Pre rodinu, kamarátov či zamestnávateľov by to nemala byť pritorita, podľa ktorej budú posudzovať iných.

Prezidentka taktiež verejnosti odkázala, že každý jeden z nás, bez ohľadu na sexuálnu orientáciu, môže považovať Slovensko za svoj domov. Nikto z tejto LGBTQ komunity by nemal cítiť odvrhnutie a ani neakceptovanie od zamestnávateľa, alebo od svojho okolia. Prezidentka dodala, že dúfa, že Slováci budú žiť s rešpektom k iným.

https://www.instagram.com/p/CCZHpFkHmAm/

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights