sobota, 27 júla, 2024

Chystáte sa do Grécka? Pozrite si nové opatrenia, po ktorých si možno dovolenku rozmyslíte

Základnou podmienkou letnej dovolenky v Grécku je od 1.júla 2020 povinne vyplnený online formulár s názvom The Passenger Locator Form – PLF. Formulár musí byť vyplnený nejneskôr 2 dni pred vstupom do Grécka. Formulár slúži na vyplnenie cieľovej destinácie, krajiny odkiaľ cestujete, teda krajiny trvalého pobytu.

Ak máte toto leto plán prejsť celé Grécko karavanom alebo ste tzv. backpacker, na dobrodružnú cestu po Grécku môžete tento rok rovno zabudnúť.

Formulár je vlastne záruka toho,

že vás do krajiny vpustia. Po príchode do Grécka sa cestujúci musia preukázať osobným QR kódom (v tlačenej podobe alebo elektronicky v smartfóne), ktorý im bude doručený 24 hodín po vyplnení formulára. Na základe vyplnených údajov systém vyhodnotí, či sa cestujúci musí, alebo nemusí otestovať na prítomnosť COVID-19 v tele.

Ak systém vyhodnotí, že cestujúci musí test podtúpiť, realizuje sa už pri vstupe do krajiny, avšak na výsledky testu bude nutné čakať na adrese uvedenej vo formulári v individuálnej izolácii. Ak sa chystéte do Grécka, elektronický formulár môžete vyplniť na tejto stránke – travel.go.gr.

V súvislosti s prísnymi opatreniami,

ktoré boli zavedené v boji proti koronavírusu sa do Grécka dá letecky cestovať výlučne cez medzinárodne letiská v Aténach a v Thessalonikách a cez ostrovné letiská pre charterové lety.

Dovolenkári sa do Grécka dostanú najmä leteckými spojeniami írskej leteckej spoločnosti do gréckeho mesta Solún od 6. júla. Počas 7. júna a každý nasledujúci utorok budú prevádzkované lety na grécky ostrov Korfu. Navštíviť Atény môžete s týmto dopravcom od konca októbra 2020. Ak sa do Grécka chystáte dopraviť autom, prejsť tam môžete len cez Bulharsko.

Ak sa chystáte cestovať väčším, napríklad 7 miestnym autom, Grécko vydalo nariadenie, podľa ktorého je počet osôb v takomto vozidle obmedzený na maximálne 3 osoby a vodiča. Ak má auto 8-9 miest, cestovať v ňom môže 5 osôb a vodič. Ak toto nariadenie nedodržíte, hrozí každej osobe vo vozidle pokuta 150 eur.

Ak sa teda v Grécku ocitnete,

avšak vy ste chceli navštíviť jeden z gréckych ostrovov, nezúfajte, trajektová doprava je plne funkčná, avšak pri takomto spôsobe prepravy platia prísne pravidlá.

Okrem merania teploty, vás neminie povinnosť dodržiavania bezpečnostného 1,5 metrového odstupu a povinnosť nosenia ochranného rúška. Ak bol váš test náhodou v poslednom období pozitívny, nalodenie vám bude zakázané. Okrem pozitívneho testu im bude na zákaz stačiť aj fakt, že ste v posledných 14 dňoch boli v kontakte s nakazenou osobou.

Trajekty budú v tomto pandemickom období prevádzkované len v približne 60% kapacite.

Čo sa týka trajektov v iných dovolenkových destináciaách, tak od 1.júla funguje aj trajektová doprava v Taliansku, konkrétne v prístave Patrase a Igoumenitsi. Okrem vyššie spomenutých obmedzení, platí v Grécku aj povinné nosenie rúšok.

Ak rúško nosiť odmietnete, hrozí vám pokuta vo výške 150 eur. Ak ste si ani po týchto opatreniach dovolenku v Grécku nerozmysleli, Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitosti SR odporúča vyplnenie registračného formulára napríklad v mobilnej aplikácii Svetobežka.

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights