sobota, 27 júla, 2024

Odzvoznilo už gastrolístkom? Kedysi ste si za ne mohli kúpiť cigarety aj alkohol!

Používanie gastrolístkov sa začala pred vyše 20-timi rokmi ešte za vlády Mikuláša Dzurindu. Zamestnávateľ bol tak povinný svojim zamestnancom prispievať na stravovanie. Mohli si vybrať formu stravovania vo firemnej jedálni (čo využili veľké fabriky) alebo prispievanie gastrolístkami, ktoré si obľúbili menšie firmy. Teraz však do parlamentu mieri návrh na ich zrušenie, o ktorom sa bude hlasovať v skrátenom konaní.

Čo je výhodnejšie?

Na jeseň tohto roku si tak budú zamestnanci vybrať či majú záujem o príspevok na stravovanie vo forme gastrolístkov alebo v hotovosti. Výberom ktorejkoľvek možnosti však zamestnanci nestratia ani jedno euro. Minimálna hodnota príspevku na stravovanie je 3,83 eur, z ktorej 55% hradí zamestnávateľ. Zvyšok je odpočítaný zamestnancovi zo mzdy.

Ak však zamestnávateľ poskytuje gastrolístky vo vyššej hodnote, sa náklady na stravovanie hradia zo sociálneho fondu, ktorý firma vedie. Do tohto fondu putujú peniaze z miezd zamestnancov. Ak si aj teda zvolíte vyplácanie príspevku v hotovosti bude rozdiel iba v tom, že o danú sumu (napr. 100 eur) bude vyššia tvoja výplata. 

 

Ako to bolo v minulosti?

Používanie gastrolístkov však malo aj menší háčik. Spoločnosti vydávajúce gastrolístky si od zamestnávateľov účtovali poplatok, ktorý bol zákonom zkresaný na 3%. Reštaurácie a obchody, ktoré gastrolístky prijímajú musia poplatok platiť taktiež no jeho výška nie je obmedzená. Ďalším problémom bolo aj to, že gastrolístky začali slúžiť ako druhá mena. Mohli ste si za ne kúpiť cigarety, alkohol, zaplatiť taxík alebo aj služby prostitútok. Faktom však je, že aj keď to ľudia tak často nerobia, ilegálne to nie je.

Zavedeniu gastrolístkov sa prispôsobili aj reštaurácie, ktoré zaviedli obedové menu. No ich kvalita je poväčšine diskutabilná a odporuje argumentu, že z gastrolístkami sa stravujú zamestnanci zdravšie.

 

https://www.instagram.com/p/B53GxaLgUVY/

 

Pokusov o zrušenie gastrolístkov bolo už viac no najznámejší je ten z roku 2011. Zmenu zákona navrhol Igor Matovič no jeho návrh neprešiel len o jeden hlas. Stalo sa to kvôli tomu, že Pavol Hrušovský mal problémy zasunúť kartičku na správne miesto. Matovič dokonca sľúbil, že ak by návrh prešiel a reštauráciám v dôsledku toho klesnú tržby, vzdá sa poslaneckého mandátu. 

 

Coworkers Sitting at a Café

Zdroj: pexels.com

 

Odvátená strana gastrolístkov

Protimonopolný úrad mal dokonca v roku 2015 podozrenie, že je v kruhoch emitentov gastrolístkov akýsi kartel. Vyšetrovanie toto podozrenie iba potvrdilo čím si isté firmy poriadne zavarili miliónovými pokutami. Firmy z gastrolístkami sa tak mali dohadovať na províziách pri súťažiach v tendroch. V predstieraných súťažiach tak spolupracovali a delili si trh. Avšak ani táto kauza nedopomohla k zrušeniu či regulácii gastrolístkov. Vláda Roberta Fica s tým neurobila nič a dokonca podporila používanie “gastráčov” argumentom, že sa zamestnanci stravujú pravidelne.

Tento fakt mal odkazovať na to, že je to teda zdravšie a ušetria sa peniaze na zdravotníctvo. Odporcovia gastrolístkov však ako protiargument používali astronomické poplatky, ktoré ročne predstavovali milióny eur.

 

Aj keby sa v konečnom dôsledku zrušilo používanie gastrolístkov, firmy by neskrachovali. Vydávanie gastrolístkov je síce jedno z najziskovejších odvetví v našich končinách no spoločnosti majú aj iné zdroje príjmov. Aj naďalej sa budú využívať rekreačné poukazy, benefitné či darčekové poukážky, ktoré dostávajú zamestnanci. Zisková marža takýchto spoločností sa stále pohybuje okolo 30-tich percent.

 

https://www.instagram.com/p/Bqs4CwIl5t6/

 

Ste za zrušenie gastrolístkov? Prijali by ste radšej hotovosť?

zdroj: tvnoviny.sk

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights