Sociálna poisťovňa informuje: Dokedy môžete poberať pandemické OČR?

Leto a letné prázdniny sú už za dverami a deti, ktoré len nedávno opätovne nastúpili do školy budú opäť doma. Školy sa ale neuzatvárajú na základe mimoriadnej situácie spojenej s pandémiou ale z výsady školského zákona. Hovorca Sociálnej poisťovne, Peter Višváder, tak v tlačovej správe informuje o tom, že tým pádom zaniká nárok pandemickej OČR pre rodičov školopovinných detí.

 

Two Books Beside Two Chalks

Zdroj: pexels.com

 

Dnešným dňom (30. jún) tak zaniká nárok na poberanie pandemickej OČR no opäť existujú aj výnimky. “Avšak aj cez letné prázdniny môžu mať rodičia nárok na pandemickú OČR, ale len v prípade, ak dieťa ochorie a potrebu celodenného a osobného ošetrovania na príslušnom tlačive potvrdí pediater,“ vysvetľuje Višváder. Pandemické OČR tak budú rodičia môcť poberať len za dni, za ktoré im dá potvrdenie detský lekár. 

 

Ako na to?

Ak by ste mali potvrdenie od lekára od 7. júla nemusíte Sociálnej poisťovni doručiť novú žiadosť o pandemickú OČR. Toto obdobie stačí vyznačiť v čestnom vyhlásení, ktoré pošlete na pobočku koncom júla. Ak Vaše deti nenavštevujú detské jasle alebo materskú školu počas mimoriadnej situácie a dôvod prečo tieto zariadenia nenavštevujú nie je dôležitý, máte aj naďalej nárok na pandemickú OČR. Situácia je pre predškolské zariadenia odlišná, keďže v letných mesiacoch sa zatvárajú len na základe rozhodnutia zriaďovateľa. Ak teda takéto zariadenia zatvoria, Vaše dieťa je choré alebo sa bojíte, že sa nakazí koronavírusom, stačí na konci mesiaca poslať sociálnej poisťovni vyplnené Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné. Novú žiadosť by ste posielali iba v prípade, že ste pandemické OČR od 12. marca ešte nepoberali.

 

Girl In White Long Sleeve Dress Sitting On Brown Wooden Chair Cutting Paper

Zdroj: pexels.com

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Sociálna poisťovňa informuje: Dokedy môžete poberať pandemické OČR?”