back to top
sobota, 20 apríla, 2024

9 Fráz, ktoré inteligentní ľudia nehovoria na verejnosti. Je dôležité to vedieť

Slová, ktoré vychádzajú z našich úst, by sa dali interpretovať štyrmi spôsobmi: pozitívne, negatívne, neutrálne alebo nezrozumiteľné. Inteligentní, emocionálne zrelí ľudia majú tendenciu hovoriť účelovo a produkujú slová tak, aby sa minimalizovala negatívne či nejasné reakcie.

Pravda je však taká, že sme minimálne raz povedali niečo, čo sme ľutovali. Možno naše slová niekoho hlboko urazili, či už to bolo úmyselne alebo nie. Museli sme sa vysporiadať s hrozným pocitom.

men's washed denim jacket riding a skateboard                                                         unsplash

Emocionálna inteligencia (EI) je definovaná ako „schopnosť uvedomovať, kontrolovať a vyjadrovať svoje emócie a inteligentne a emocionálne riadiť medziľudské vzťahy“. Úroveň EI často určuje, ako sú naše slová interpretované niekým iným.

Tento druh inteligencie nie je o množstve načítaných kníh alebo o tom, aká je úroveň našej inteligencie. Emocionálna inteligencia hrá rozhodujúcu úlohu pri určovaní toho, čo sa má povedať, alebo naopak, čo sa povedať nemá.

Táto inteligencia sa spája so sociálnym vedomím – so schopnosťou rozlúštiť emócie a pocity druhých. Inými slovami, je našou schopnosťou (alebo neschopnosťou) reagovať.

couple drinking coffee inside coffee shop                                                unsplash

Aby sme sa vyhli zlým myšlienkam a pocitom, ktoré sprevádzajú impulzívnosť a nestabilnosť slov, je dôležité, aby sme pochopili základy toho, čo by sa na verejnosti nemalo hovoriť.

Tu je 9 vecí, ktoré emocionálne inteligentní ľudia nehovoria:

 

  1. „JE TO NESPRAVODLIVÉ“

Život je nespravodlivý – dospelí to chápu. Možno to, čo sa vám stalo, nebolo fér. Majte však na pamäti, že ľudia okolo nás často nevedia o „incidente“, a ak aj o ňom vedia, veta „je to nespravodlivé“ nič nevyrieši. Bez ohľadu na to, aké je to ťažké, zamerajte svoju pozornosť a úsilie na vyriešenie problému. Budete sa cítiť lepšie, zachováte si svoju dôstojnosť a problém môžete jednoduchšie vyriešiť!

 

  1. „VYZERÁŠ UNAVENE“

Dôležitý fakt: absolútne nevieme, čo sa deje v zákulisí života daného človeka. Fráza „vyzeráš unavene“ – bez ohľadu na to, ako milosrdne bola mienená, dáva človeku najavo, že jeho problémy sú viditeľné aj navonok. Uprednostnite radšej súcitnú otázku alebo dôvernú konverzáciu. Napríklad: „Je všetko v poriadku?“ To znamená, že máte obavy o to, čo sa deje v ich živote.

women and man talking outside the building                                                 unsplash

 

  1. ZLÉ KOMPLIMENTY

Príklad: „Vyzeráte skvele na svoj vek“ alebo „Na to, že ste žena, ste toho veľa urobili.“ Ako všetci vieme, vek a rodové predsudky stále existujú. Je teda možnosť, že osoba, s ktorou hovoríte, si je dobre vedomá takýchto predsudkov a bude sa cítiť dotknute, ak ich vyslovíte. Nemusíte zachádzať do podrobností.

 

  1. „AKO SOM UŽ POVEDAL/A SKÔR“

Kto z času na čas na niečo nezabudne? Táto fráza naznačuje, že sa neradi opakujete alebo že ste nejako „lepší“, ako človek, s ktorým vediete debatu. Zdržte sa týchto komentárov a pokúste sa vysvetliť, čo hovoríte.

 

  1. „TY NIKDY …“ alebo „TY VŽDY …“

Tieto slová sa zvyčajne vyslovujú počas výmeny názorov. Príliš často sa používajú na to, aby niekoho zranili, či už z hnevu alebo pohŕdania.

man holding telephone screaming                                                    unsplash

 

  1. „JE MI TO JEDNO“

Keď niekto čaká na váš názor, očakáva konštruktívnu spätnú väzbu … akúkoľvek spätnú väzbu. Veta „je to jedno“ naznačuje, že vám nezáleží na danej situácii alebo čase, ktorý je potrebný na poskytnutie spätnej väzby. Preto je dobré, ak sa aspoň budete snažiť pochopiť, v akej situácii sa daný človek nachádza.

 

  1. „PRI VŠETKEJ ÚCTE…“

Závisia slová, ktoré vychádzajú z vašich úst, od stupňa úcty voči druhému človeku? Ak môžete úprimne povedať áno, pokračujte. Vedzte, že reč vášho tela a intonácia vášho hlasu ihneď napovie, či človeka rešpektujete alebo nie. Na druhej strane, ak ide o frázu, ktorú hovoríte automaticky, v snahe „uľahčiť“ diskusiu, verte, že to nemá nič spoločné s „rešpektom“ a bude lepšie, ak zaradíte spiatočku.

 

  1. „UŽ SOM TI TO POVEDAL/A…“

Keď vyslovíte túto vetu, predstavujete si dve deti, ktoré sa hrajú v pieskovisku alebo na ihrisku?

Fráza „Povedal/a som ti to“ je detinská a nezrelá. Žiaden inteligentný, dospelý človek by nemal takéto niečo vyslovovať. Možno chcete niekoho varovať pred dôsledkami konania, ale to nijako nepomôže. Nájdite spôsob, ako komunikovať s niekým, kto urobil nesprávne rozhodnutie, bez toho, aby ste ním opovrhovali.

 

  1. „VZDÁVAM SA“

Výraz „vzdávam sa“, hoci sa zdá neškodný, ukazuje, že nie sme schopní niečo prekonať. Možno je to hrozný šéf, náročná úloha, projekt, odporný kolega alebo nespočetné množstvo iných vecí.

Ale nezabudnite, že ste omnoho silnejší, múdrejší a schopnejší, ako si myslíte. A slová „Dokážem to“ sú jediné, ktoré by ste si mali hovoriť v týchto situáciách.

 

ZDROJ: lifeforyou

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...

„Prvýkrát som sa odvážila obliecť si bikiny“: žena s krivkami odhaľuje svoje telo napriek kritike

Ľudia s pár kilami navyše sú terčom mnohých obviňujúcich...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...

„Prvýkrát som sa odvážila obliecť si bikiny“: žena s krivkami odhaľuje svoje telo napriek kritike

Ľudia s pár kilami navyše sú terčom mnohých obviňujúcich...

Malé dievčatko sa narodilo bez nošteka. Prešla si peklom a takto vyzerá, keď má 10 rokov

Tessa Evansová sa narodila bez nosa.Narodila sa so zriedkavou...
spot_imgspot_img

Žena necháva každú noc postieľku svojho dieťaťa pred vchodovými dverami. Všetkých prekvapila, keď vysvetlila dôvod tohto správania

Catherine Lucreová, matka a babička štyroch detí z Austrálie, necháva každý večer postieľku svojho dieťaťa vedľa. Takéto správanie vyvoláva u cudzích ľudí veľa otázok,...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale málokto si uvedomuje, že rovnako dôležité sú aj listy z orecha. Listy obsahujú vitamíny, glukozidy,...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných 80 alebo viac rokov veľmi vyvinula. V archívoch spoločnosti Pathé News*, priekopníka filmovej žurnalistiky, sme našli...
Verified by MonsterInsights