back to top
streda, 24 apríla, 2024

Presťahovala som sa na Jamajku a takto sa žije na ostrove. Ľudia v Európe boli prekvapení, ako sa tu býva

Exotika a zážitok z cestovania do najvzdialenejších kútov našej planéty láka mnohých turistov z celého sveta. Jedným z týchto kútov je Jamajka – ostrov nekonečnej slobody, biele pláže a azúrové more, v pozadí piesní Boba Marleyho. Viktória sa do tohto raja zamilovala natoľko, že sa tam nakoniec presťahovala.

Je vydatá za Jamajčana, pracuje ako sprievodkyňa a na svojom blogu hovorí o realite miestneho života, ktoré nie sú uvedené v turistických sprievodcoch.

Prečítajte si o zaujímavých faktoch, ktoré vám ukážu Jamajku z úplne iného uhla.

Jamajku možno nazvať krajinou matriarchátu

https://www.instagram.com/p/CBe4XBKA6mf/?utm_source=ig_embed

„Nie je to tak dávno, čo som narazila na článok v miestnych novinách na tému „Jamajka je matriarchálny štát“. Za matriarchát sa tu myslí úcta k žene.

Obe pohlavia tu majú rovnaké práva.

Policajtka hliadkujúca na ulici je normálna, žena za volantom nie je „opica s granátom“, ale rovnocenný účastník cestnej premávky. V prípade rozvodu majú obaja rodičia rovnaké práva na dieťa a obaja môžu od toho druhého vyžadovať platenie alimentov.

Tu sa nestane, že manželia prídu z práce domov a muž ide na gauč čítať noviny, pozerať futbal a ona – variť, prať či upratovať. Na Jamajke chápu, že ak žena pracuje rovnako ťažko ako muž, potrebuje aj patričný oddych.

Jediným problémom tejto rovnosti je, že otehotnieť a rodiť musia len ženy. Z tohto dôvodu je rešpektovaná, pretože, bez ohľadu na to, kto v modernej spoločnosti hovorí: „Tehotenstvo nie je choroba“, „Rodiť je osudom ženy“ atď., na Jamajke sa verí, že ak žena porodí, splní si svoju úlohu. A ja s tým súhlasím.

https://www.instagram.com/p/B9Qb31YAVUi/?utm_source=ig_embed

Ženy tu majú v zásade povolené viac ako muži. Môže byť kyprejších tvarov, mať ovisnuté brucho a strie po celom tele. Žena môže šalieť, napríklad kvôli hormónom. Je však neodpustiteľné, aby sa snažili meniť alebo urážať mužov. Všetky dámy sú rešpektované a to aj bez toho, aby si to museli „zaslúžiť“.

Viac ako 50% vedúcich pozícií na Jamajke zastávajú ženy.

Zároveň sa však predstaviteľky nežnejšieho pohlavia sťažujú, že sú utláčané a to aj napriek tomu, že približne 45% rodín vedú ženy. Vrátane financií.

https://www.instagram.com/p/CD-dPNygIkk/

Milujú deti. Najmä dievčatá

Jamajčania majú radi deti a pýšia sa ich prítomnosťou. Mnoho miestnych obyvateľov má na fotografiách  svoje deti a asi 99 percent Jamajčanov nechápe, ako niekto nechce mať dieťa.

Jamajka je skvelou krajinou pre dievčatá a ženy. Väčšina mužov tu sníva o dcére, nie o synovi. Je to preto, že sa verí, že dievčatá milujú viac otcov a chlapci milujú viac svoje matky. Každé malé dievčatko je princeznou a budúcou kráľovnou. Ak má rodina málo peňazí a veľa detí, dievčatám sa snažia zabezpečiť dobré vzdelanie a chlapci sa o seba musia naučiť postarať tak, ako vedia.

https://www.instagram.com/p/CDfl9lUgGNi/

Prvá vec, ktorú som si raz všimla, bolo obrovské množstvo mužov s deťmi. Ak idete po miestnych uliciach, môžete vidieť stovky mužov, ako chodia s deťmi skoro ráno, stovky mužov, ktorí odvádzajú svoje deti do školy – domov zo školy a podobne.

Jamajské ženy sa neboja, ak majú pár kíl navyše a nesnažia sa vydať

Môj manžel hovorí, že nevidí rozdiel medzi Jamajčankou a Európankou. Pri podrobnejšom hľadaní sme však našli niekoľko charakteristických čŕt. Samozrejme, nemusí to platiť na všetky, no nájde sa tu mnoho žien:

Európske ženy sa snažia schudnúť, zatiaľ čo jamajským ženám nezáleží na ich váhe

Jamajčanky chcú iba kariéru a deti, nebažia po manželstve.

Európan sa snaží zarábať viac ako jeho žena, zatiaľ čo Jamajčanom na tom nezáleží. Zvyčajne sa tu stretnete s pármi, v ktorých má žena lepšie postavenie v zamestnaní.

Európan sa snaží nájsť ženu „bez prívesu“, zatiaľ čo Jamajčan sa nemá problém oženiť so ženou s 5 deťmi od 5 mužov. A po sobáši si s ňou urobí aj šieste.

https://www.instagram.com/p/B7a6t51AfIU/?utm_source=ig_embed

Jamajčan si môže narobiť deti, no zároveň sa k ich matke správa celkom ľahostajne. Svoje deti však miluje, stará sa o nich či už materiálne alebo fyzicky.

Jamajčan nepovie svojej žene, čo má robiť a ako to má robiť, rozhodne o tom ona sama. A jamajská žena nepožiada svojho muža o radu, pretože sa nezaujíma o jeho názor, ona to vie lepšie.

Samozrejme, veľa záleží na výchove. A v jamajskom hlavnom meste Kingston sa veľmi líšiť od tej na dedine. Podľa mojich osobných pozorovaní sú jamajské ženy sebavedomejšie a nezávislejšie, zatiaľ čo jamajskí muži sú uvoľnenejší a podriadenejší. Idú s prúdom a robia to, čo musia, pretože je to nutné.

https://www.instagram.com/p/CDp4kW7Aful/

Niektoré črty miestneho života a mentality môžu prekvapiť aj cestujúceho s niekoľkoročnými skúsenosťami

Jamajka je jednou z mála krajín na svete, kde môžete piť vodu priamo z vodovodného kohútika a či z riek. Samozrejme, ak sa proti prúdu nikto neumýva.

Vypraté spodné prádlo sa musí sušiť zavesené na šnúre v záhrade. Najprv som sa snažila všetko povešať v izbe, potom som si na to zvykla. Ak začne pršať a ja som v práci, susedia všetko zložia a prinesú to domov. To isté očakávajú odo mňa, a ja s tým nemám najmenší problém. Je to skvelá pomoc!

Niektorí Jamajčania nepovažujú ryžu za jedlo. Prílohy delia na ryžu, cestoviny a jedlo. Pod pojmom jedlo myslia varené zelené banány, banány Plantain, koreňovú zeleninu (zemiaky, sladké zemiaky, kokos, maniok), chlebovník obyčajný a tekvica. To je v zásade všetko, čo je možné variť a jesť bez príloh.

Takmer v každom dome na Jamajke nájdete mačetu. Ide o mimoriadne užitočnú vec! Nasekáte ňou kokos, ošúpete cukrovú trstinu, vyplejete burinu, prekopete záhradu, narežete dosky…

Jamajka je miestom, ktoré vyčaruje úsmev na tvári. V tejto krajine je dosť ťažké byť nešťastný. A čo je najdôležitejšie, nenájdete tu žiaden stres či malicherné problémy, pretože život je príliš krásny na to, aby sme mali obavy kvôli nezmyselným veciam.“

Oslovilo vás takéto fungovanie a životný štýl? Viete si predstaviť, že by ste sa sem niekedy presťahovali?

https://www.instagram.com/p/CDIdhTkA6k0/

 

Zdroj: adme.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Newsletter

Prečítaj si

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...
Romana
Romana
Volám sa Romana a pre mysmezeny.sk píšem niekoľko rokov. Milujem písať o vzťahoch a ezoterike. Okrem toho ma veľmi baví môj psík. 🥰

Istá žena videla svojho manžela plakať na dvore. Myslela si to najhoršie, vybehla von a videla, čo susedia urobili jej postihnutému manželovi.

Brittany Lynn Garrettová na vlastnej koži pozná, aké je to mať manžela v ozbrojených silách. Christopher bol vždy oddaný svojej krajine, ale práve vojna...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne a otvorene prehovorila o svojom rozhodnutí nemať deti vo videu na TikToku. Žiaľ, musela zverejniť aktualizáciu,...

Manželstvo Richarda Gerea s o 33-ročnou mladšou manželkou, ktorá kedysi spávala na ulici, má „silnú karmickú energiu“

Po tom, čo Richardovi Gerovi stroskotali prvé dve manželstvá, sa herec rozhodol, že sa už nebude zapájať do srdcových záležitostí a mať ďalšie deti,...
Verified by MonsterInsights