Rozlišujeme 8 druhov uštipnutia hmyzom, ktoré by sme mali poznať. Kto ich vie, zachráni sa hneď

V lete keď je teplo sa stáva častejšie že trpíme uštipnutím nejakého hmyzu. K tomu aby sme mohli usúdiť do akej miery je uštipnutie závažné a nebezpečné, musíme rozlíšiťjednotlivé druhy štípancov. Dnes vám ukážeme ktoré sú najčastejšie a aké majú symptómy.

Štipnutie komára:

Spôsobuje opuchlinu v mieste vpichu, ktorá nepríjemne svrbí.  Na naše zdravie nieje nebezpečné. Stačí ak uštipnuté miesto natrieme krémom proti páleniu. Keby predsa len nastúpila horúčka alebo pocítíme zdurenie uzlín bude lepšie navštíviť lekára, lebo to môže byť infekcia.

Štipnutie blchy:

Zvyčajne sa objavia 3-4 bodky vedľa seba a silné svrbenie. V prvom rade musíme postihnuté miesto dôkladne umyťmydlom a vodou až potom ošetríme mastičkou proti svrbeniu. Uštipnuté miesto nesmieme škrabať lebo by sme mohli dostať infekciu.

Štipnutie ploštice:

Vyskytuje sa v rôzných formách, niektorý si ani nevšimnú štípance iným to spôsobuje alergickú reakciu a bolesť. Najväčší nepriatel ploštíc je čistota, preto sa odporúča viackrát denne si umývať ruky a sprchovať. Posteľné prádlo vymienať pravidelne aby ploštice nemali šancu. Keby sa svrbenie od uštipnutia zhoršovalo použite protizápalový krém.

Štipnutie pavúkom:

Štipnutie pavúka zvyčajne nieje nebezpečné, zistíte to tak že zanechávajú dve malé vpichy. Postihnuté miesto dôkladne umyjeme mydlom a vodou. Keď cítíme nezvyčajné symptómy ako napríklad alergické reakcie v tom prípade je potrebné užiť antihistamín a obrátiť sa na pomoc lekára.

Štipnutie kliešťom:

Pre človeka veľmi nebezpečné, spôsobuje vážné ochorenia. Keď si všimneme že máme kliešťa, musíme sa ho čím skôr zbaviť. Nepoužívajte domáce praktiky ako ocot, olej alebo benzín. Najlepšie je chytiť kliešťa pinzentou a vytiahnúť ho tak jemne ako je to možné a rovno. Ranu dôkladne umyjeme vodou a mydlom. 4Ím dlhšie ostane kliešť pod kožou tým je vyššie riziko infekcie, preto si musíme kontrolovať pokožku za každým výletom v prírode a prechádzke po parku.

Štipnutie mravcami:

Niektoré druhy mravcov spôsobujú štípance ktoré veľmi svrbia a iritujú pokožku.Keď tieto príznaky nezmiznú samé od seba  použite kortizónovú mastičku. Ak vznikne pupenec nesmieme ho prepichnúťaby sa zápal nerozšíril.

Štipnutie škorpióna:

Vážnosť takéhoto štípanca závisí na viacerích faktoroch. Od druhu škorpióna od veku postihnutej osoby (deti sú zraniteľnejšie) od množstva jedu ktorý sa dostal do tela. Najprv odstráníme žihadlo v ktorom sa nachádza jed, musíme to urobiť tak aby sme nestlačili vačok s jedom aby sa uz viac jedu nemohlo dostať do tela. Dôkladne umyjeme ranu vodou a mydlom a priložíme na ranu ľad aspoň na 10 minút. Po zmiernení bolesťi je nutné navštíviť lekára.

Štipnutie osou a včelou:

Všeobecne nie sú závažné ale sú veľmi nepríjemné. Niektorý ľudia majú alergiu na tieto uštipnutia, v takom prípade treba vyhľadať pomoc lekára. Vo väčšine prípadov ostáva žihadlo pod kožou, musíme ho odstrániťa ranu dôkladne umyťa natrieť octom.

zdroj: takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Rozlišujeme 8 druhov uštipnutia hmyzom, ktoré by sme mali poznať. Kto ich vie, zachráni sa hneď”