TEST: Je bezpečné v horúčavách prekrývať kočíky? Ktorá látka je najhoršia?

Letá sú čím ďalej tým horúcejšie a preto sa musíme pred ostrým slnkom chrániť. Najzraniteľnejšími bytosťami ale sú tí najmenší, ktorí sa vo vysokých horúčavách rýchlo prehrejú a dehydratujú.

V tomto článku sa dozviete či je bezpečné prekrývať kočíky a tak chrániť deti pred horúčavou a škodlivými lúčmi. Portál which.co.uk otestovanal dokopy 3 látky a 2 produkty, ktoré sú predávané s tým, že dieťa ochránia pred teplom aj nebezpečným žiarením.

Malé deti, ktoré majú menej než 6 mesiacov by sa na priame slnko nemali vystavovať vôbec. Jemná detská pokožka tak musí byť chránená pred UV žiarením a možnosťou spálenia. Preto mamičky prekrývajú kočíky s látkami v domnienke, že dieťaťu vytvoria tieň a tak ich ochránia. No tak ich iba vystavujú riziku prehriatia z toho dôvodu, že v tak “uzavretom” priestore bude teplota iba stúpať.

 

 

Testovaná bola plienková látka, uterák, flísová deka dvojo produktov vytvorených priamo na takéto použitie. Výsledky sa porovnávali s odkrytým kočíkom a zdvihnutou strieškou.

Test bol vykonaný počas ozaj horúceho dňa a počiatočná teplota vzduchu bola 33 °C, ktorá sa neskôr vyšplhala až na 34,8 °C. Z výsledkov však ale vznikla obrovská dilema. Na jednej strane je prekrytie kočíka počas toho ako dieťa neustále kontrolujete bezpečné vzhľadom na blokovanie UV žiarenia. No na druhej strane sa teplota v kočíku po prikrytí náramne zvyšuje.

Ako dopadol test?

Pri meraní bol kočík otočený tak, že slnko dopadalo na striešku a dieťa tak bolo otočené smerom k rodičovi. Z uvedeného grafu vyplýva, že najlepšie dopadol neprekrytý kočík so zdvihnutou strieškou.,

keďže aj po hodine sa teplota držala pomerne nízko. Najhoršie v teste obstál uterák, keďže od počiatočného prekrytia stúpla po hodine teplota na vyše 39 °C. Flísová deka, plienková látka a 2 produkty vykazovali priemerne rovnaký výsledok. Teplota síce stúpla no oproti uteráku sa hodnoty držali v rozmedzí od 37 do 38 °C.

 

 

 

Zdroj: which.co.uk (upravené)

 

Či už sa na základe výsledkov rozhodnete kočík prekrývať alebo nie, je potrebné aby ste svoje dieťa pravidelne kontrolovali. “Priložte ruku na bruško alebo zadnú časť krku dieťaťa (ruky a nohy dieťaťa sú zvyčajne studenejšie čo je úplne v poriadku).

Ak cítite, že pokožka Vášho dieťaťa je horúca alebo spotená, znamená to, že sú prehriate,” varuje Jenny Wars z Lullaby Trust. V takýchto prípadoch nesmiete zabúdať na pravidelný pitný režim a ak je to možné, trávte so svojimi najmenšími čo najviac času v chládku.

S čím prekrývate/prekrývali ste kočík Vy? Prekvapili Vás výsledky tohto testu?

zdroj: which.co.uk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “TEST: Je bezpečné v horúčavách prekrývať kočíky? Ktorá látka je najhoršia?”