back to top
sobota, 20 apríla, 2024

Zasadla Pandemická komisia: „Máme tu druhú vlnu pandémie nového koronavírusu.“

Podľa informácii Ministerstva zdravotníctva sa počas včerajška otestovalo 3131 vzoriek, z ktorých bolo 75 pozitívnych. Najväčší prírastok tak zaznamenali okresy Galanta (21) a Bratislava (16). Potešujúcou správou je, že z ochorenia sa vyliečilo 10 ľudí čo dokopy predstavuje 1884 ľudí, ktorí ochorenie koronavírusom prekonali.

Dvojciferný denný prírastok ochorení však vláde nie je ľahostajný a včera (11. augusta) zasadla Pandemická komisia vlády SR pod vedením ministra zdravotníctva, Mareka Krajčího.

„Máme tu druhú vlnu pandémie nového koronavírusu. Som veľmi rád, že nastal výrazný posun, máme plne funkčnú pandemickú komisiu, ktorá dnes schválila dôležitý dokument, ktorý nastavil jasné pravidlá fungovania, nielen pri COVID-19, ale pri každej vážnej pandémii akútnych respiračných ochorení,“ ozrejmil Krajčí.

Komisia tak zhodnocuje súčasnú situáciu na Slovensku zameranú na koronavírus a nakoniec rozhodla o ďalších krokoch a opatreniach.

https://www.facebook.com/krajci.marek/photos/a.190009061345280/1135549600124550

 

Opatrenia sa týkajú školstva ale aj veľkých firiem

Zhodli sa tak na tom, že rodičia musia pred nástupom detí do škôl a predškolských zariadení podpísať akési čestné prehlásenie. V ňom bude obsiahnuté to, že dieťa za posledných 14 dní nebolo v zahraničí. “Zároveň neodporúčame, aby sa cestovalo teraz pred začiatkom školského roka s deťmi do zahraničia.

Slovensko je na tom stále dobre v porovnaní s okolitými krajinami, to si treba neustále pripomínať,“ prizvukuje minister zdravotníctva.

Opatrenia sa týkali aj veľkých firiem, od ktorých komisia požaduje dodržiavanie takzvaných “R.O.R.” zásad (rúško-odstup-ruky). Kvôli zisteniu, že najviac prípadov je importovaných, žiada komisia o zriadenie karanténnych zariadení pre vysokoškolských študentov z “červených krajín”.

 

„Slovensko zaznamenáva desiatky ochorení denne, počítali sme s takýmto scenárom, dokonca sme očakávali ešte horší.

Môžeme povedať, že ďalšie prípady vznikajú importovaním, v súčasnosti situácia nie je alarmujúca, regionálni hygienici zachytávajú tieto prípady, je to mravenčia práca, ak chceme zachytiť túto druhú vlnu včas,“ vyjadril sa k prebiehajúcej situácii hlavný hygienik Ján Mikas. Nový pandemický plán obsahuje dokopy 4 fázy a momentálne sa Slovensko nachádza v tej prvej. 

 

6 stôp, bezpečnosť, covid

Zdroj: pexels.com

 

4 fázy nového pandemického plánu:

Prvá fáza je zameraná na reprofilizáciu lôžkového fondu vo vybraných nemocniciach, kde vyčlenia 3503 lôžok iba pre pacientov s COVID-19. To bude v priemere predstavovať 233 lôžok na jednu nemocnicu a takmer 500 pre daný kraj. Nemocnice, ktoré v zozname neuviedli budú naďalej fungovať v bežnom režime. 

Ak sa epidemiologická situáciu zhorší (t. j. lôžkový fond pre pacientov z COVID-19 sa zaplní na 50%), pristúpi sa na druhú fázu nového pandemiologického plánu. V tomto prípade nastane reprofilizácia lôžok nemocníc, kde sa nachádza infekčná klinika alebo také oddelenie. 

K tretej fáze dôjde ak lôžkový fond pre pacientov z COVID-19 sa zaplní na 75%. V tomto prípade sa vzniknuté ohniská nákazy uzatvoria do karantény aby sa spomalil prenos a zabránilo sa kolapsu zdravotníctva. Reprofilizácia lôžok by nastala aj v nemocniciach, ktoré neboli predtým v zozname uvedené. 

Štrvtá fáza je zadefinovaná ako návrat do takzvaného medzipandemického obdobia. 

Systém semaforu

Okrem toho sa zavedie pre zariadenia sociálnych služieb, zariadenia primárnej zdravotnej starostlivosti a nemocnice takzvané semafory. Podľa určenia semaforu sa tak budú jednotlivé zariadenia reprofilizovať počas ďalšieho nástupu pandémie. „Inštitút zdravotníckych analýz ministerstva zdravotníctva vyšpecifikoval 14 indikátorov v troch kategóriách, na základe toho sa opatrenia v danom kraji presunú zo zelenej do oranžovej farby až po čiernu.

Tieto údaje budú poskytnuté regionálnym úradom verejného zdravotníctva, ktoré rozhodnú tom, čo ďalej robiť,“ dodal minister zdravotníctva, Marek Krajčí

zdroj: ministerstvo zdravotníctva

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...
spot_imgspot_img

Svetové predčasne narodené dieťa prekonalo 0% šancu na prežitie a tento rok oslávilo svoje tretie narodeniny.

Vtedy ste to ešte nevedeli, ale 6. júna 2020 sa Beth Hutchinsonová zapísala do histórie tým, že porodila predčasne narodené dieťa na svete. Táto novopečená...

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom internetu zdieľal so svojimi kolegami a tak sa mohla dostať až k nám. Otázku položili...

Žena necháva každú noc postieľku svojho dieťaťa pred vchodovými dverami. Všetkých prekvapila, keď vysvetlila dôvod tohto správania

Catherine Lucreová, matka a babička štyroch detí z Austrálie, necháva každý večer postieľku svojho dieťaťa vedľa. Takéto správanie vyvoláva u cudzích ľudí veľa otázok,...
Verified by MonsterInsights