Budú Slováci pracovať o jeden deň menej? Koalícia navrhla rozšírenie zoznamu štátnych sviatkov!

Mnohokrát ste z médii mohli zachytiť debatu o skrátenom pracovnom týždni. U nás je vo všeobecnosti zaužívaný systém piatich pracovných dní no variácie sa líšia aj od odvetvia, v ktorom pracujete.

Na teraz sa táto téma Slovenska netýka no koaličný poslanci prišli s iným návrhom ako si skrátiť odpracované dni v roku. OĽaNO a ostatné koaličné strany tak prišli s dvoma novelami zákona týkajúcich sa pamätných dní a štátnych sviatkov.

Rozšíri sa aj zoznam pamätných dní

V návrhu poslancov strany OĽaNO sa píše o pridaní 24. júna (Deň pamiatky obetí komunistického režimu) na zoznam pamätných dní. Týmto dátumom si tak pripomenieme udalosť z roku 1954, keď na súde v Trenčíne pri procese so Silvestrom Krčmérym zazneli jeho slávne slová.

“Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu!”

prehlásil. Poslanci z OĽaNO tak chcú pozdvihnúť jeho presvedčenie a vnútornú silu, ktoré dokázali podkopať pevný totalistický režim.

Okrem iného chcú do zoznamu doplniť aj 21. jún (Deň odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Česko-Slovenska) a 21. august (Deň obetí okupácie Česko-Slovenska). Takto chcú vymedziť 23-ročné trvanie okupácie.

 

O jeden štátny sviatok viac

Okrem iného sa v návrhu strany OĽaNO spomína aj Deň zahraničných Slovákov, ktorý mienia premenovať na Deň Slovákov žijúcich v zahraničí. Ich cieľom je tak zosúladiť názov pamätného dňa s formuláciou v Ústave SR a zákone o Slovákoch žijúcich v zahraničí.

No stredobodom pozornosti je však návrh kolaičných strán. Tí chcú, aby sa 28. október (Deň vzniku samostatného česko-slovenského štátu) dostal do zoznamu štátnych sviatkov. Zoznam by sa tak rozšíril z 5-tich sviatkov na 6. 

 

Podľa nich tak tento deň patrí k jedným z najvýznamnejších v novodobej histórii Slovenska. Argumentujú aj tým, že počas trvania česko-slovenského štátu bol tento sviatok štátnym. Po vzniku samostatného Slovenska nebol tento deň ani v zozname pamätných dní, kde sa dostal až v roku 1999.

 

Čo si o týchto návrhoch myslíte Vy? Mali by sme si tieto dni viac pripomínať?

zdroj:aktuality.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Budú Slováci pracovať o jeden deň menej? Koalícia navrhla rozšírenie zoznamu štátnych sviatkov!”