back to top
sobota, 20 apríla, 2024

Tmavší majitelia domov v USA čelia diskriminácii. Ich domy sa predávajú lacnejšie, ako po belochoch

Spoločnosti, ktoré oceňujú domy určené na predaj alebo rekonštrukciu, sú zákonom viazané k nediskriminovaní akejkoľvek skupiny obyvateľov USA. Realita je však úplne iná a obyvatelia čiernej pleti hovoria o nehoráznych cenových rozdieloch.

Abena a Alex Hortonovci chceli využiť krízu spojenú s koronavírusom a predať svoj nádherný moderný rodinný dom. V júni teda urobili prvý krok v tomto procese a požiadali odborníka na odhadovanie cien nehnuteľností, aby im ohodnotil ich dom so štyrmi spálňami a štyrmi kúpeľňami v Jacksonville na Floride.

Hortonovci žijú len pár minút od rieky Ortega, v prevažne „bielej“ štvrti domov z 50. rokov, ktoré sa zvyknú predávať za 350 000 až 550 000 dolárov. Očakávali, že ich domov bude ocenený niekde okolo ceny 450 000 dolárov, no pozvaný odborník to všal cítil inak. Cenu ich krásneho domu odhadol na 330 000 dolárov. Pani Hortonová, sympatická žena čiernej pleti, v tom okamžite cítila diskrimináciu.

Banka manželov súhlasila s tým,

že určená suma bola naozaj podhodnotená a nariadila druhé posúdenie. Avšak skôr, ako prišiel nový odborník na odhadovanie cien, sa pani Hortonová, skúsená právnička, rozhodla zaexperimentovať. Zo všetkých stien v dome  poskladala rodinné fotografie tak, aby odborník netušil, že v dome býva rodina čiernej pleti. Namiesto rodinných fotografií tam zavesila sériu olejomalieb pána Hortona. Majiteľka domu sa rozhodla skyť aj knihy typické pre komunitu ľudí čiernej pleti.

V deň hodnotenia sa okrem iného pani Hortonová rozhodla vziať 6-ročného syna na nákup do Targetu a odborníka čakal výlučne len pán Horton, ktorý ma bielu pleť. Nový odhadca určil hodnotu ich domovu na neuveriteľných 465 000 dolárov – čo je viac ako 40%-ný nárast oproti prvému oceneniu.

Rasa a bytová politika sú v USA dlhodobo vzájomne prepojené.

Černošskí Američania neustále bojujú za schválenie pôžičiek na bývanie viac ako ich bieli susedia. V zmiešaných alebo v prevažne bielych štvrtiach, sú podľa obyvateľov čiernej pleti ich domy neustále hodnotené za menšiu sumu.

Odborníci na odhadovanie cien nehnuteľností sú viazaní zákonom o spravodlivom bývaní z roku 1968, aby nediskriminovali na základe rasy, náboženstva, národného pôvodu alebo pohlavia. Odhadcovia môžu prísť o licenciu alebo dokonca môžu čeliť väzeniu, ak sa zistí, že poskytujú hodnotenia s nadýchom diskriminácie.

Hlava XI zákona o reforme, ozdravení a vymáhaní finančných inštitúcií, ktorá bola prijatá v roku 1989, tiež zaväzuje odhadcov k štandardu nestrannej etiky a výkonnosti.

Pani Hortonová po zistení diskriminácie prezradila:

,,Viem, o čo išlo.“ A vedela som, čo musíme urobiť, aby sme to napravili, pretože v čiernej komunite je všeobecne známe, že keď predávate dom, svoje fotografie si zo stien musíte zložiť. “ Hodnotenia sú prirodzene subjektívne, avšal diskriminácia, najmä podvedomé predsudky, ktoré sa toto leto po smrti Georga Floyda dostali do popredia v bielej Amerike, sú hlavným dôvodom rasových rozdielov.

Pani Hortonová sa podelila o svoj experiment v príspevku na Facebooku, kde dosiahla 25 000 zdieľaní a viac ako 2 000 komentárov, z ktorých mnohé pochádzali od majiteľov domov čiernej pleti. Mnohí z nich potvrdili skúsenosti pani Hortonovej.

V roku 2000, americký herec a komik D.L. Hughley, si nechal ohodnotil svoj dom v štvrti West Hills v Montevista Estates, ktorá je  prevažne bielou štvrťou v údolí San Fernando v Los Angeles. Napriek neustálemu nárastu cien tamojších nehnuteľností na trhu a prítomnosti moderného bazéna a nových drevených podláh, ho odborník ohodnotil na 500 000 dolárov.

Banka následne nariadila nové ocenenie, ktoré bolo stanovené na sumu o 160 000 dolárov vyššiu.

V prípade pána Hughleyho bol prvý odhadca prepustený. Pani Hortonová podala sťažnosť na ministerstvo pre bývanie a rozvoj miest. Pri kontaktovaní ohľadom jej prípadu HUD uviedol, že bol pridelený komisii pre ľudské práva v Jacksonville. Agentúra dodala, že každý rok prijíma niekoľko podobných sťažností.

V roku 2018 uverejnili vedci z Gallupu správu o rozšírenej devalvácii čierneho majetku v USA, o ktorej diskutovali na pojednávaní v roku 2019 pred výborom House Financial Services. Správa ukázala, že dom vo väčšinovej štvrti čiernych bude pravdepodobne ocenený o 23 percent menšou hodnotou ako takmer identický dom v susedstve väčšinovej bielej komunity.

Zdroj: nytimes.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...

„Prvýkrát som sa odvážila obliecť si bikiny“: žena s krivkami odhaľuje svoje telo napriek kritike

Ľudia s pár kilami navyše sú terčom mnohých obviňujúcich...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...

„Prvýkrát som sa odvážila obliecť si bikiny“: žena s krivkami odhaľuje svoje telo napriek kritike

Ľudia s pár kilami navyše sú terčom mnohých obviňujúcich...

Malé dievčatko sa narodilo bez nošteka. Prešla si peklom a takto vyzerá, keď má 10 rokov

Tessa Evansová sa narodila bez nosa.Narodila sa so zriedkavou...
spot_imgspot_img

Žena necháva každú noc postieľku svojho dieťaťa pred vchodovými dverami. Všetkých prekvapila, keď vysvetlila dôvod tohto správania

Catherine Lucreová, matka a babička štyroch detí z Austrálie, necháva každý večer postieľku svojho dieťaťa vedľa. Takéto správanie vyvoláva u cudzích ľudí veľa otázok,...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale málokto si uvedomuje, že rovnako dôležité sú aj listy z orecha. Listy obsahujú vitamíny, glukozidy,...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných 80 alebo viac rokov veľmi vyvinula. V archívoch spoločnosti Pathé News*, priekopníka filmovej žurnalistiky, sme našli...
Verified by MonsterInsights