„Opatrenia tretina obyvateľov nedodržiaava“ Igor Matovič nechce rušiť svadby, no músime byť zodpovední

Druhá vlna koronavírusu zasiahla Slovensko v plnej sile a dennodenne pribúda trojciferny počet nakazených. Napriek tomu je zjavné, že ľudia čím ďalej tým menej rešpektujú zavedené opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu.

Všimol si to aj premiér Igor Matovič, ktorý po rokovaní vlády zvolal tlačovku, na ktorej naznačil čo sa chystá ak čísla nakazených budú iba rásť.

Ľudia nerešpektujú opatrenia

„Opatrenia máme dostatočné, len ich tretina nerešpektuje,“ lamentuje premiér nad ľahostajnosťou niektorých Slovákov. Týka sa to najmä nosenia rúšok, ktoré mnoho ľudí začalo ignorovať. Argumentuje tým, že nosenie rúšok v prvej vlne malo pozitívne výsledky a nakazených bolo omnoho menej ľudí.

Zároveň “nenosičom rúšok” prizvukuje, že takýmto konaním budú iba ich peňaženky ľahšie. Ľuďom tak doslova odkázal aby išli “po krku” tým, ktorí nedodržujú nariadené opatrenia.

 

Woman Holding Face Mask

Zdroj: pexels.com

Premiér dvíha varovný prst

Matovič tak nechce rušiť svadby, kultúrne a ani športové podujatia no je pripravený zatiahnuť “ručnú brzdu” ako v jari počas prvej vlny. Vzhľadom na to, že denné prírastky prekročili hranicu 300, Matovič vraví aj o tom, že po dnešnom zasadnutí konzília môžeme očakávať opäť nové opatrenia.

Nezabudol pripomenúť, že z prvej vlny ostali vláde “v rukáve” opatrenia, ktoré môžu použiť v prípade ešte nepriaznivejšieho vývoja nakazenosti Slovákov. Tie predtým fungovali efektívne aj napriek tomu, že sú oproti terajším o niečo drastickejšie.

 

Nové rizikové krajiny a nové testy

Počas tlačovej konferencie hovoril aj o možnom zaradení Rakúska a Maďarska na červený zoznam rizikových krajín. Najprv však musí prebehnúť komunikácia s rakúskymi a maďarskými partnermi no definitívne rozhodnutie by malo padnúť už tento piatok.

Dovtedy však musí vláda sledovať situáciu v oboch krajinách. Okrem iného na tlačovke Matovič pochválil aj nápad nákupu antigénnych testov. Tie majú v porovnaní s PCR testami až 96%-tnú presnosť.

Nákupom 500 000 takýchto testov sa znížia aj náklady na testovanie, keďže PCR test stojí približne 100€ a otestovanie testom antigénnym by malo stáť približne 10€.

zdroj: talcovka Igora Matoviča

foto: Instagram 

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “„Opatrenia tretina obyvateľov nedodržiaava“ Igor Matovič nechce rušiť svadby, no músime byť zodpovední”