back to top
streda, 24 apríla, 2024

Vedcom sa podarilo zistiť, ako zastaviť starnutie. Budeme žiť večne?

Príbehy elixíru mladosti zamestnávajú mysle ľudí už po stáročia. V dobe vedy sme konečne prišli na to, že starnutie je determinované našimi génmi a jediné, čo môžeme urobiť je prijať, že starneme a skôr či neskôr sa to prejaví. Austrálsky vedec David Sinclair sa však domnieva, že starnutie je choroba a že sa dá skutočne liečiť.

Uznávaný austrálsky vedec David Sinclair čoskoro dosiahne 50 rokov. Je workoholik, málo cvičí a nemá ani jeden sivý vlas. Podľa mnohých genetických testov je jeho biologický vek 31 rokov !

Molekuly proti starnutiu – rozprávka alebo realita?

www.brightside.me

Jeho práca je zameraná na „anti-aging“ molekuly a tvrdí, že dokážu predĺžiť priemernú dĺžku života ľudí o 10 rokov a umožnia im dobrý zdravotný stav.

Hovorí, že jeho matke predĺžili život po tom, čo mala rakovinu pľúc len tým, že brala molekuly. Jeho 79-ročný otec, ktorý ich tiež roky berie sa venuje raftingu a turistike. Jeho manželka, kolegovia a dokonca aj jeho psy všetci tieto magické molekuly berú a tešia sa z výsledkov.

Starnutie je liečiteľné ochorenie.

Sinclair tvrdí, že starnutie je choroba, ktorá sa dá liečiť. Keďže starnutie postihuje všetkých, vláda ho neuznáva ako chorobu a v dôsledku toho neschvaľuje žiadne tabletky vyrobené na jeho liečbu. Sinclair chce, aby sa Austrália stala prvou krajinou, ktorá vyhlási, že starnutie je liečiteľný stav.

Kým sa tak nestane, farmaceutické a biotechnologické spoločnosti nemôžu vyvinúť liečbu starnutia ako choroby. Jediné, čo môžu urobiť je vyrábať zdravotnícke potreby pre choroby spojené s vekom a snažiť sa udržiavať jednotlivé orgány zdravé.

Preprogramovanie génov

Mnoho ľudí už akceptovalo, že starnutie je „programované“ našou DNA, ale Sinclair tomu neverí. Podľa neho molekuly epigenómu vysielajú do nášho genómu špeciálne chemické signály, ktoré vedú k starnutiu. V priebehu rokov došiel k záveru, že namiesto zmeny a úpravy génov môžeme spomaliť starnutie tým, že povieme génom epigenómu, čo majú robiť.

Biologický stres je tajomstvom mladosti.

Postupným starnutím sa naše gény v bunkách menia, začnú sa degenerovať a my starneme. Ak je stimulovaná špeciálna skupina proteínov nazývaná sirtuín, vypína sa niektorá skupina génov, ktoré urýchľujú proces starnutia. To spôsobuje biologický stres a núti telo investovať svoju energiu do maximalizácie vlastného zdravia.

Ako spustiť biologický stres?

Predtým nikto nevedel, že sirtuíny sa nachádzajú v cicavcoch. Neskôr boli objavené ich vlastnosti a vedci zistili, že sirtuíny je možné aktivovať konzumáciou menšieho množstva kalórií a pridaním fyzickej aktivity do vášho denného režimu. Ďalším krokom, ktorý musel zistiť bolo, ako spustiť sirtuíny a dosiahnuť namáhané telo bez aktivácie stresu a sily ľudskej vôle.

Ďalším veľkým objavom boli molekuly resveratrolu, ktoré sa nachádzajú v hroznovej šupke a malých dávkach červeného vína. Zistil, že veľké množstvo resveratrolu aktivuje sirtuíny u laboratórnych myší.

Rozhodujúca molekula

Nezostal len pri tom a pokračoval vo výskume. Ďalšou oblasťou jeho výskumu je štúdium oxidovaného nikotínamidu adeníndinukleotidu (NAD +). David nazýva tieto molekuly „prameňom mladosti“. NAD + reguluje takmer každý dôležitý proces v našom tele, jeho hladiny však s pribúdajúcim vekom klesajú. David tvrdí, že obnovenie hladín NAD + v našom tele má pozitívny vplyv na naše vnútorné orgány, ako sú pečeň, srdce, reprodukčné orgány, obličky, svaly, mozog a dokonca aj na nervový systém.

Úspešné experimenty

Pokusy na myšiach preukázali, že podaním zosilňovačov NAD + môžu vedci dosiahnuť, aby bola stará myš rovnako aktívna ako mladá. Okrem toho môžu mladé myši po konzumácii rovnakých molekúl zosilnieť.

Stále veľa práce.

www.brightside.me

Hlavným cieľom jeho experimentu je predĺžiť zdravie starnúcich ľudí. Netreba dodávať, že veľa ľudí v Austrálii už dokázalo, že Sinclairove molekuly fungujú. Plánuje pokračovať vo svojom veľmi sľubnom výskume a ktovie, možno sa zo Sinclaira stane vedec, ktorý zmení svet !

Čo si myslíte o tomto výskume ? Podporujete Dávidove nápady ? Myslíte si, že je potrebné umelo predlžovať život ?

Zdroj: www.brightside.me

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Newsletter

Prečítaj si

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Mám 45 rokov a až dnes som zistila, že na farbe hubky na riad záleží! TOTO BY STE MALI VEDIEŤ

Hubky na umývanie riadu sa nachádzajú v každej kuchyni...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne a otvorene prehovorila o svojom rozhodnutí nemať deti vo videu na TikToku. Žiaľ, musela zverejniť aktualizáciu,...

Manželstvo Richarda Gerea s o 33-ročnou mladšou manželkou, ktorá kedysi spávala na ulici, má „silnú karmickú energiu“

Po tom, čo Richardovi Gerovi stroskotali prvé dve manželstvá, sa herec rozhodol, že sa už nebude zapájať do srdcových záležitostí a mať ďalšie deti,...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína a olív, starobylých kamenných uličkách a malebných plážach  Antonia venovala celý svoj život výchove svojej...
Verified by MonsterInsights