sobota, 27 júla, 2024

6 príznakov toho, že ste dosiahli duševnú zrelosť a názory druhých vás nezaujímajú

Je akýmsi pravidlom, že vyzretosť človeka nastáva v období 30 rokov, kedy už má za sebou slušné životné skúsenosti. Dospelosť sa však nemeria počtom rokov, ktoré si prežili, či koľko jaziev im vzniklo na srdci.

Nie je dôležité, koľko ťažkostí ste vo svojom živote museli prežiť. Oveľa dôležitejšie je to, čo vás naučili a čo vám dali. Stali ste sa silnejšími, dospeli ste, zbavili sa ilúzií? Potom ich začnite vnímať ako svoje výhody.

To znamená, že vyzretosť je výsledkom práce na sebe. Skúsenosti a vedomosti sú skvelé, ale len vtedy, ak to viete všetko využiť. A to dokáže len dospelý človek.

Skutočná zrelosť je stav vnútornej slobody, povedomia, túžby byť zodpovedný, dotiahnuť veci do konca, pochopenie svojich pocitov a myšlienok.

Toto sú vlastnosti, ktoré naznačujú, že nie ste len skúseným, ale aj zrelým človekom:

  1. Statočnosť

Zrelý človek má vnútornú slobodu, ktorú možno získať iba odvahou a statočnosťou. Odvaha myslieť a konať inak ako vám hovorí srdce, nie sociálna morálka.

Moderní ľudia považujú „zrelosť“ za to, kedy majú deti, rodinu, úspešnú kariéru, hypotéku, autá atď.

Ale zrelý človek sa nebude viesť väčšinou, nepotrebuje mať „dokonalý obraz“ šťastného života, pretože sleduje len svoje vlastné túžby.

  1. Úprimnosť

Veľa ľudí nevie, kto naozaj sú. Nalepili si na seba a na iných rôzne nálepky, pokúšajúc sa prispôsobiť sa všeobecne prijatým štandardom a hrajú sa na niečo, čo od nich spoločnosť vyžaduje.

Zrelý človek sa snaží nájsť jeho pravé „ja“, odhaliť svoj potenciál a nekategorizovať sa do umelých rámcov.

Duchovne nezrelý človek sa bojí čeliť pravde, priznať to, čo naozaj chce. Celý svoj život sa snaží žiť v roli príkladného manžela, citlivého priateľa či odborníka na rôzne veci, a nikdy nenaberie odvahu vymaniť sa z tohto obrazu.

  1. Schopnosť milovať

Väčšina ľudí hľadá lásku. Najprv ju dostaneme a potom ju dávame. Zrelý človek dokáže prejavovať lásku aj vtedy, ak je neopätovaná.

Miluje, pretože tento pocit rozširuje jeho hranice, prináša nové pocity a nové skúsenosti, spája ho s božským „ja“. Takáto osoba pozná cenu lásky.

Inšpiruje, velebí, dáva krídla. Ale aby ste pocítili tento pocit, musíte najprv získať slobodu a prevziať zodpovednosť za všetky svoje činy, myšlienky a slová.

  1. Súcit

Mnohí ľudia robia „dobro“, pretože sa to píše v Biblii, musia sa riadiť svojimi morálnymi hodnotami, sú takto vychovaní alebo čakajú na „odmenu“ v posmrtnom živote.

Len málo ľudí skutočne sympatizuje s trpiacimi, chorými a bezmocnými. Duchovne zrelý človek robí dobro nie preto, aby potešil svoje ego, získal moc a kontrolu alebo si vydobil úctu.

Akúkoľvek dobročinnosť nevykonáva na základe sebeckých motívov, zrelosť je vnútorný mier a sloboda, schopnosť byť empatický a súcitiť. To je to, čo by malo človeka povzbudiť robiť dobré skutky.

 

  1. Schopnosť odpúšťať

Nenávisť – pocit, ktorý ničí toho, kto je urazený. Vinník spravidla necíti žiadne výčitky svedomia, takže vaša chladnosť a odsudzovanie mu v žiadnom prípade neuškodí.

Ten, kto sa urazí, sa často pokúša izolovať sa od problému. „Nikdy ti neodpustím, nikdy nezabudnem na to, čo si urobil.“ – tieto slová sú pokusom vyzerať pred očami ostatných, vinníka nevynímajúc, ako obeť, ktorú je nutné poľutovať. Odpustenie znamená odmietnutie nenávisti, hnevu, odporu a úlohy obete.

  1. Schopnosť prijímať

Vyzretý človek akceptuje to, čo nemôže zmeniť. Ten, kto je v neustálom konflikte so svetom, je otrokom emócií a vášní. Každý problém je pre neho katastrofa, nie výzva a príležitosť získať nové skúsenosti.

Nespravodlivosť, chaos, nerovnosť, ktorá existuje vo svete, dokáže nejednému človeku spôsobiť depresiu a pocit zmätenosti. Ako sa s tým všetkým zmieriť?

Najprv sa musíte naučiť odpúšťať. Potom si treba uvedomiť, že ak chcete zmeniť svet, musíte začať sami od seba. Ak chcete pomôcť ľuďom dosiahnuť zrelosť, neodporujte zmätku, v ktorom sa možno práve teraz nachádzate.

Nepokúšajte sa prispôsobiť každému rovnakému štandardu, neposudzujte a nerozhodujte, len akceptujte to, čo sa deje, a urobte len to, čo je vo vašich silách.

Svet nemôžete zmeniť, ak nezmeníte samých seba a nenaučíte sa akceptovať ľudí takými, akí sú.

Prebudenie zrelosti je začiatkom vnútorného kvitnutia; toto je začiatok cesty, ktorá vás privedie k vášmu cieľu. Nepokúšajte sa túto vzdialenosť zdolať jediným dychom, urobte si čas a vychutnajte si celý tento proces.

Aké ďalšie kvality by mal mať dospelý človek?

zdroj: elitedaily.com / pexels.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights