back to top
sobota, 20 apríla, 2024

Aký má názor na celoplošné testovanie Krčméry? TOTO je 5 dôvodov prečo by ste sa mali dať otestovať!

V najbližších dňoch začne pilotné plošné testovanie na ochorenie Covid-19 na Orave a v Bardejove. Po rokovaní vlády však Matovič pripúšťa aj lockdown no definitívne rozhodnutie závisí aj na pandemickej komisii a ústrednom krízovom štábe.

Stretnutie pandemickej komisie by tak malo prebehnúť ešte dnes a ústredný krízový štáb sa stretne počas zajtrajšieho rána. K súčasnej situácii a k idei celoplošného testovania sa vyjadril v rozhovore infektológ profesor Krčméry.

5 dôvodov prečo by ste sa mali testovania zúčastniť

Hneď v úvode tak profesor Krčméry zodpovedal otázku prečo by sa Slováci mali zúčastniť celoplošného testovania. V prvom rade Krčméry tvrdí, že testovaním dostaneme reálny obraz o prebiehajúcej epidémii v našej populácii uvádza pre tvnoviny.sk.

V druhom rade takto jednoducho identifikujeme nakazených, ktorí sa ihneď izolujú a tým sa zníži aj počet ďalších nakazených. Zníženie počtu infikovaných tak následne zníži tlak na nemocnice.

Ak by sme sa tak pozreli na príklady z Európy či Ázie, kde sa testovali celé mestá, zistili by sme, že to malo zmysel a toto konanie tak viedlo k zníženiu epidémie. V neposlednom rade Krčméry prizvukuje, že celoplošné testovanie otvorí dvere zmierňovaniu tvrdých opatrení.

https://www.facebook.com/Prof-MUDr-Vladim%C3%ADr-Kr%C4%8Dm%C3%A9ry-DrSc-Drhc-151823271508963/photos/3717126934978561/

Ľudia sa boja nákazy počas testovania

Krčméry v rozhovore vyzdvihol aj fakt, že antigénové testy sú oproti PCR testom rýchlejšie. Informáciu o tom či ste alebo nie ste nakazený zistíte do 15-tich minút a zároveň sa dozviete ako máte ďalej postupovať.

A to či môžete naďalej chodiť do práce alebo na 10 dní ostať doma a sledovať symptómy. Nemôžeme však prehliadnuť fakt, že ľudia sa boja, že sa nakazia práve na testovaní. “Samozrejme, je normálne, že sa boja.

Ale dá sa to zorganizovať tak, aby sa ľudia nezhlukovali. Ako príklad si môžeme zobrať dve čínske mestá, ktoré týmto pretestovaním prešli. Majú skoro 10 miliónov obyvateľov a počas testovania sa nakazil jeden. Jeden z desiatich miliónov ľudí je veľmi málo,” ozrejmil.

Ľudia sú zvedaví

Infektológ sa však obáva toho, že ľudia budú leniví prísť no akékoľvek číslo nad 50% bude podľa neho úspechom. Teda aj keby sme otestovali milión či dva milióny obyvateľov, dá nám to určitý obraz a odchytia sa nakazení ľudia. “Pretestovanie aspoň 50 percent bude mať vplyv na vývoj epidémie a aj na opatrenia,” tvrdí Krčméry.

Sám si však myslí, že je možné presvedčiť aspoň 80% ľudí, ktorí na bezplatné testovanie prídu. Ľudia sú podľa neho zvedaví a tím, že ušetria 60€ a ešte k tomu sa upokoja zo zistenia či sú alebo nie sú nakazení, ich priláka.

“Ja by som radšej prešiel do aktívneho boja proti pandémii a toto je jeden zo spôsobov,” vyjadril sa k možnosti testovania uprednostňovanej pre lockdownom.

https://www.facebook.com/Prof-MUDr-Vladim%C3%ADr-Kr%C4%8Dm%C3%A9ry-DrSc-Drhc-151823271508963/photos/1611672632190679/

 

Plošné testovanie bude účinnejšie ako regionálne opatrenia

Sám potvrdil, že plošné testovanie bolo v hre ešte v marci no nakoniec sme to nepotrebovali, keďže počty nakazených rapídne nestúpali. No v momentálnej situácii je plošné testovanie veľmi aktuálnou možnosťou. Krčméry tvrdí, že sa takéto niečo dá u nas zorganizovať, keďže sme relatívne malá krajina.

“Plošným testovaním to vieme spomaliť a spraviť z koronavírusu sporadické ochorenie, alebo aby bol vírus v spiacej fáze,” prizvukuje. Obáva sa však toho, že ľudia, ktorí budú otestovaní ako negatívni si začnú myslieť, že už nemusia nosiť rúška čo by narušilo veľmi podstatné opatrenie R-O-R (rúško, odstup, ruky).

Čo sa týka otázky zavedenie regionálnych opatrení napríklad pre ťažko postihnutú oblasť Oravy a Bardejova, Krčméry tvrdí, že v tak malej krajine ako Slovensko s dobrou infraštruktúrou by to nefungovalo. “Regionálne opatrenia by nepriniesli ten efekt, ktorý potrebujeme,” dodal.

 

Vláda a odborníci to podporujú práve preto, aby sme nákazu dostali do stavu, že na narodenie Ježiša Krista príde uvoľnenie atmosféry a pravá radosť, ktorú si každý zaslúži a tento rok si to možno budeme viac vážiť.

Čo spôsobilo druhú vlnu?

Profesor Krčméry sa vyjadril aj k problematike čo spustilo druhú vlnu koronavírusu na Slovensku. Priznal tak, že druhá vlne epidémie sa začína importom nákazy.

To sa stalo aj v našom prípade no infektológ tvrdí, že druhú vlnu spustilo 6 spolu nesúvisiacich udalostí no nikomu to nezazlieva. Medzi spomínané udalosti patrí obnovenie futbalovej ligy, odložené svadby a oslavy, dovolenkári, ktorí sa hneď vrátili do škôl či do práce.

Otvorili sa aj internáty, na ktoré pricestovali aj zahraniční študenti a začala sa opäť hrať aj hokejová liga.

 

Corona, Virus, Mask, World Pandemic, Infection

Zdroj: pixabay.com

zdroj: www.tvnoviny.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...
spot_imgspot_img

Svetové predčasne narodené dieťa prekonalo 0% šancu na prežitie a tento rok oslávilo svoje tretie narodeniny.

Vtedy ste to ešte nevedeli, ale 6. júna 2020 sa Beth Hutchinsonová zapísala do histórie tým, že porodila predčasne narodené dieťa na svete. Táto novopečená...

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom internetu zdieľal so svojimi kolegami a tak sa mohla dostať až k nám. Otázku položili...

Žena necháva každú noc postieľku svojho dieťaťa pred vchodovými dverami. Všetkých prekvapila, keď vysvetlila dôvod tohto správania

Catherine Lucreová, matka a babička štyroch detí z Austrálie, necháva každý večer postieľku svojho dieťaťa vedľa. Takéto správanie vyvoláva u cudzích ľudí veľa otázok,...
Verified by MonsterInsights