sobota, 27 júla, 2024

Otestovať sa alebo nie? Ľuďom, ktorí sa nezúčastnia na celoplošnom testovaní hrozí vyhadzov zo zamestnania!

Počas uplynulého víkendu prebehlo na Orave a v Bardejove pilotné testovanie na koronavírus. Premiér je s vysokou účasťou (cca 91%) nadmieru spokojný a podarilo sa tak odhaliť vyše 5000 infekčných ľudí, ktorí sú už z rodinami v karanténe. Čo však ak sa testovania nezúčastníte?

Áno, celoplošné testovanie je síce dobrovoľné no ak sa ho nezúčastníte mali by ste ostať v karanténe. Ak však chodíte do práce, zamestnávateľ Vám môže pohroziť aj výpoveďou!

 

https://www.instagram.com/p/CGzvQGbp6O2/

 

V reportáži TV Markíza sa bližšie pozreli na túto problematiku, ktorú riešili s právnikmi aj Inšpektorátom práce. Podľa ich zistení, neotestovaní ľuďia, ktorí musia ostať v karanténe, nemajú nárok na pandemickú PN či OČR. “Je to jeho slobodné rozhodnutie, že zostane doma ale v takomto prípade je prekážka na strane zamestnanca, nie na strane zamestnávateľa, ani to nie je prekážka na strane štátu,” vysvetlil minister práce, Milan Krajniak.

 

https://www.instagram.com/p/CGzaCQyndtk/

 

Dovolenka či neplatené voľno?

“Zoberme si situáciu. Nechce sa Vám jednoducho chodiť do práce. Zaviedli by sme toto pravidlo, že budeme preplácať ľuďom, ktorí odmietnu ísť na test, bezplatný test, a vy si poviete: Fajn tak teraz 3 týždne budem doma a ešte mi to bude štát preplácať,” uviedol príklad premiér Igor Matovič.

V tomto prípade to môžu firmy riešiť tak, že takíto zamestnanci budú pracovať z domu ak to je teda možné. Ak nie, neotestovaní zamestnanci v novembri môžu využiť už iba dovolenku či náhradné voľno.

Istý právnik sa taktiež vyjadril, že zamestnávatelia to môžu vyriešiť aj ako neplatené voľno no tým pádom musia zamestnancov odhlásiť zo zdravotnej poisťovne a odvody za dané dni si platí sám zamestnanec.

 

https://www.instagram.com/p/CGzZWDvByC9/

Výpoveď no iba v krajnom prípade

V reportáži sa aj spomínal prípad istej firmy, ktorá oznámila to, že jej zamestnancom, ktorí sa nezúčastnia celoplošného testovania môžu prísť o prácu.

Na Facebooku sa teda kvôli takémuto tvrdenia strhla lavína kritiky. “Takáto výpoveď by bola považovaná za platnú, okrem prípadu, že existuje prekážka, ktorá mu reálne bránila zúčastniť sa práce.

Nemyslím si však, že by bolo možné považovať neúčasť na testovaní za ospravedlniteľný dôvod,” ozrejmil právnik. Inšpektorát práce podal k skutočnosti vyjadrenie, kde radí firmám aby nešli za hranu a každý prípad by tak mali posudzovať individuálne.

zdroj: tvnoviny.sk

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights