Prečo by sme sa mali najesť skôr, ako budeme hladní ?

Hlad je skvelým znakom toho, že váš metabolizmus je zapnutý a vaše telo pracuje tak, ako má. Aj keď je hlad prirodzený, nemal by byť jediným zo znakov toho, že je čas začať jesť. Ak jete iba vtedy, keď pociťujete hlad a vaše telo prosí, aby ste to napravili, následky môžu byť strašné.

Predstavujeme niekoľko dôvodov, prečo môže hlad vážne narúšať vaše stravovacie návyky.

1. Hlad vedie k prejedaniu.

Ľudia, ktorí vynechávajú jedlo alebo sa stravujú nepravidelne sa často prejedajú, aby nahradili vynechané jedlo. Ľudské telo potrebuje stálu výživu každé 3 – 4 hodiny, aby odvrátilo spomalenie metabolizmu, pokles energie a chute. Čím dlhšie zostanete bez jedla, tým viac bude hladina cukru v krvi klesať, čo bude mať za následok vyššiu potrebu cukru v potravinách.

2. Hlad nepomáha pri chudnutí.

Mnoho ľudí si myslí, že ak hladujú, chudnú. Príliš malé množstvo kalórií spustí vo vašom tele pohotovostný režim, ktorý spôsobí ukladanie tuku a spomalí spaľovanie kalórií. Vaše telo si myslí, že si musí kalórie ušetriť a uchovávať do budúcnosti.

3. Je menej pravdepodobné, že si vyberiete zdravé jedlo.

Ako upozornila múdra reklama Snickers: „Keď si hladný, nie si to ty.“ Keď budete hladní je pravdepodobnejšie, že siahnete skôr po sladkostiach ako po výdatnejšom občerstvení. Keď hladina cukru v krvi klesne, ľudia emocionálne strácajú kontrolu nad tým, čo jedia. Celkovo takáto strava nevedie k najzdravšiemu životnému štýlu.

4. Nie vždy dokážete rozpoznať hlad.

2 hormóny ovplyvňujú reguláciu hladu, a to ghrelín, ktorý stimuluje chuť do jedla a leptín, ktorý ho potláča. Ak ste už dlhšiu dobu nejedli, zvyšuje sa hladina ghrelínu. Potom, ako sa najete, leptín oznámi vášmu telu, že je plné.

Táto hladina nie je vždy presná. Ľudia najmä potom, čo podstúpia vyčerpávajúcu diétu, niekedy nepočujú, čo sa im snaží ich telo povedať. Mozog sa učí zmierňovať hlad podľa životného štýlu človeka. Takže ľudia, ktorí jedia raz denne, môžu ísť do práce bez toho, aby cítili hlad. Pre týchto ľudí je jedna porcia jedla denne normálna.

5. Hlad škodí zdraviu.

Dopad hladovania na telo môže byť z dlhodobého hľadiska zničujúci, od ovplyvnenia duševného zdravia až po zvýšenie rizika chronických chorôb. Ak vás niekedy prepadne hlad, býva to nepríjemné. Medzi príznaky, ktoré sprevádzajú hlad, patria:

  • ťažkosti so sústredením,
  • pocit hladu v žalúdku,
  • slabosť,
  • závrat,
  • nevoľnosť a zvracanie,
  • podráždenosť,
  • bolesť hlavy,
  • vrčanie žalúdka,
  • problémy so spánkom.

Bonus: identifikácia vášho hladu.

Vedci identifikovali 3 rôzne typy hladu  fyzický, psychologický a oportunistický. Fyzický hlad je bežné nutkanie jesť, keď nemáte v žalúdku dostatok jedla. Naopak, psychologický hlad je riadený emóciami a je to v podstate túžba po niečom inom ako po jedle. Je to túžba cítiť sa lepšie alebo šťastnejšie, alebo to môžu byť ďalšie silné pocity prejavujúce sa ako hlad.

Nakoniec je tu oportunistický hlad. Vidíte jedlo a zjete ho len tak, aj keď v skutočnosti nepociťujete hlad. Nemá to nič spoločné so skutočným hladom, ale jedlo je k dispozícii, tak prečo ho nezjesť ?

Ako často jete ? Máte pevne stanovený stravovací plán alebo sa stravujete, keď máte chuť ?

Zdroj: www.brightside.me
Zdroj foto: www.pexels.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Prečo by sme sa mali najesť skôr, ako budeme hladní ?”