sobota, 27 júla, 2024

Úrad verejného zdravotníctva informuje: TIETO rúška Vás a okolie neochránia!

Nosenie rúšok je jedným z najzákladnejších opatrení, ktorého dodržiavanie môže výrazne znížiť a spomaliť šírenie koronavírusu či inej kvapôčkovej infekcie. Koniec koncov rúška nosia odjakživa lekári, chirurgovia či zubári. Keď to toľké roky zvládajú aj oni prečo nie my? Otázkou však ostáva aké rúška sú teda najideálnejšie?

Každý z nás si prekrytie horných dýchacích ciest predstavuje po svojom, mnohí ho nosia pod nosom či v rýchlosti si nos a ústa prekryjú tričkom. Úrad verejného zdravotníctva SR prostredníctvom svojho Facebooku informoval o tom aký typ prekrytia horných dýchacích ciest rozhodne neodporúča!

 

“Keď dýchame, rozprávame, spievame či kričíme, z tela nám unikajú drobné kvapôčky, ktoré môžu obsahovať vírusy. Zmyslom rúška je vytvoriť bariéru medzi našimi dýchacími cestami a okolitým svetom,” začali s jednoduchým vysvetlením prečo sú rúška potrebné. Ďalej podotkli aj to, že rúško je účinné iba v prípade, že prilieha na pokožku tváre, nie je navlhnuté a dostatočne zakrýva nosové dierky a ústa. Preto sa neodporúčajú plastové rúška či štíty.

 

Board, Chalk, Head, Talk, Presentation

Zdroj: pixabay.com

 

“Plastová bariéra pred ústami a nosom zachytí iba väčšie kvapky, ktoré smerujú priamo na jeho povrch, no drobné kvapôčky môžu po stranách naďalej unikať do prostredia. Plastový materiál zároveň nemôže tesne obopínať horné dýchacie cesty, lebo by sme sa udusili. Nie je porézny – nefiltruje vzduch a nedá sa cez neho dýchať,” vysvetlili. Dodali aj fakt, že plastový štít sa používa primárne na ochranu očí a hlavne pri komunikácii s osobami, ktoré trpia  poruchou sluchu a odčítavajú s pier. Štít je účinný iba ak si pod neho nasadíte aj rúško.

 

https://www.instagram.com/p/CGe0m6Knujj/

 

“Plastové rúška a štíty z týchto dôvodov nespĺňajú požiadavky na vhodné prekrytie horných dýchacích ciest a preto ich nenájdete ani v našich odporúčaniach pre širokú verejnosť. Vhodné sú jednorazové zdravotnícke rúška alebo bavlnené rúška z husto tkanej bavlny,” odporučili na záver.

 

https://www.facebook.com/uvzsr.sk/posts/1304746736541142

 

Aké prekrytie dýchacích ciest používate Vy?

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights