sobota, 27 júla, 2024

Veľká Británia zakázala plastové slamky a vatové tyčinky do uší

Plastové slamky a vatové tyčinky sú vo Veľkej Británii oficiálne zakázané už od začiatku októbra. Zákaz používania mal vstúpiť do platnosti ešte v apríli, avšak bol odložený kvôli pretrvávajúcej kríze.

Hlavným dôvodom bolo to, že slamky a plastové miešadlá sa vo veľkej miere využívajú najmä v pohostinstvách, ktoré sú kvôli koronavírusu pod veľkým finančným tlakom.

Zákaz neplatí pre osoby so zdravotným postihnutím a ťažkým zdravotným stavom, ktorí si vyžadujú používanie plastových slamiek. Zákaz v krajine sprevádza aj oznámenie vlády o zdvojnásobení cien týchto produktov.

Zdroj: Pexels

Aktivisti tento krok privítali, hoci vyjadrili obavy, že tieto položky tvoria iba malé množstvo plastového znečistenia v krajine. Pokiaľ ide o túto tému, právnička Plastics z environmentálnej charity ClientEarth, Tatiana Lujan, povedala:

,,Plastové slamky na jedno použitie, vatové tyčinky a miešadlá na pitie sú jedny z najneužitočnejších plastov na trhu. Ich zákaz by mal byť samozrejmosťou najmä preto, že sú ľahko dostupné opakovane použiteľné a netoxické alternatívy.“

Tieto predmety však tvoria iba nepatrný zlomok plastov na jedno použitie,

ktoré znečisťujú naše životné prostredie a pri spaľovaní uvoľňujú toxické látky a emisie skleníkových plynov.

Krajiny ako Írsko a Francúzsko už v minulosti preukázali oveľa väčšie ambície v oblasti opätovného použitia obalov a iných plastových produktov.

Sir David Attenborough označil otázku znečistenia plastmi za „globálnu katastrofu“. V správe charitatívnej organizácie Tearfund, za ktorou stojí Sir David, sa uvádza, že iba Británia každoročne vyváža 650 000 ton plastového odpadu na miesta ako Indonézia a Malajzia.

Ďalším rastúcim problémom v posledných mesiacoch bol nárast plastových jednorázových ochranných masiek a rukavíc na jedno použitie.

Obidve položky začali plniť ulice a oceány viac a viac. Jednou z osôb, ktorá sa pokúša zvýšiť povedomie o probléme, je Maria Algarra, zakladateľka spoločnosti Clean This Beach Up v Miami na Floride, ktorá v marci začala kampaň #TheGloveChallenge.

Maria v rozhovore pre denník The Independent uviedla: „Riziko nehrozí len prírode, ale aj ľuďom ,ktorí by sa mohli nakaziť – napríklad aj tak, že infikované rukavice niekto ponechá v nákupnom vozíku.“

Zdroj: unilad.co.uk

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights