sobota, 27 júla, 2024

Česká republika kritizuje celoplošné testovanie na Slovensku. U nich sa bude testovať cielene!

Minulý víkend u nás prebehlo prvé plošné testovanie obyvateľstva na ochorenie Covid-19. Tento víkend sa pretestujú iba okresy, ktoré vykazovali vyššiu mieru nakazenosti. Príklad si od nás chceli aj v susednom Česku, kde je situácia kritická. Plošné testovanie v Českej republike plánoval zorganizovať bývalý minister Roman Prymula.

Ten odstúpil po tajnom stretnutí v reštaurácii počas toho ako platili veľmi prísne opatrenia, ktoré týmto konaním porušil. Rozhodnutie netestovať celoplošne oznámil epidemiológ Roman Chlíbek, ktorý je súčasťou expertného tímu ministerstva zdravotníctva.

 

Slovákom to neprinieslo benefity

„Podľa posledných diskusií sa od toho upustilo a zavádza sa efektívnejšie cielené testovanie. Na Slovensku plošné testovanie príliš benefitov neprinieslo. Potvrdilo sa, že premorenosť populácie je nízka. Na Slovensku vlna nákazy neprebieha tak intenzívne ako u nás.

Negatívny test má rovnako krátkodobú platnosť, pretože za dva tri dni to môže byť úplne inak,“ kritizuje epidemiológ Chlíbek. Čo sa týka obdobného projektu v Česku, ten kritizovali aj praktickí lekári. Odborníci tak varovali aj na zníženú citlivosť antigénových testov oproti PCR testom.

 

https://www.instagram.com/p/CHKq_DypwwC/

 

Budú testovať cielene

V Česku tak plánuje cielené testovanie v domovoch dôchodcov a domovoch sociálnych služieb. Testy budú realizovať antigénovými testami každých 5 dní aby tak docielili presnosť výsledkov.

U našich susedov sa vravelo aj o testoch zo slín, ktoré vyvíja aj spoločnosť Diana Biotechnologies. No od toho veľmi rýchlo upustili o čom informoval nový minister zdravotníctva Jan Blatný (ANO). Dôvodom mala byť nepreukázateľna prestnosť či kvalita testov. Toto tvrdenie však vyvrátil Václav Navrátil zo spomínanej spoločnosti, ktorá takéto testy vyvíja. 

 

https://www.instagram.com/p/CG8DdqYn-dN/

 

Testovanie zo slín?

„Podľa môjho názoru pán minister nemal na mysli ani tak testy zo slín, ako skôr na metódu LAMP, ktorá s odberom zo slín tiež pracuje, ale nie je zďaleka tak presná. Naše testy ale používajú PCR metódu,“ objasnil Navrátil. LAMP testy tak fungujú na báze zisťovania prítomnosti vírusu pomocou zafarbenia kvapaliny.

Doplnil aj to, že ich testy majú presnosť minimálne 90% a posledné potrebné procesy na schválenie testov už prebiehajú. Preto tak dúfajú, že nové dáta, ktoré poskytnú pomôžu novému ministrovi zdravotníctva zmeniť názor na tieto testy.

zdroj: novinky.cz

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights