Matovič oznámil, že nás v decemri čaká ďalšie obrovské testovanie: Bude to lepšie ako lockdown

Premiér Igor Matovič uverejnil na svojom Facebooku ako to môže počas decembra na Slovensku vyzerať. Spísal tak zoznam odporúčaní ústredného krízového štábu pre vládu z ohľadom na prebiehajúcu pandémiu koronavírusu. Píše sa o otváraní škôl či ďalšom testovaní, ktoré má práve znížiť krivku nových prípadov nakazenie koronavírusom. Špeciálnou úlohou poveril aj lídra SaS, Richarda Sulíka, a pomôcť by mu mali aj opoziční poslanci.

 

Namiesto lockdownu ďalšie testovanie

Ústredný krízový štáb tak vláde odporúča aby sa Slovensko v najbližších mesiacov zamerali na maximálnu ochranu zdravia a životov svojich občanov čím dokážeme zachrániť aj ekonomiku.

Cieľom je aj zníženie počtu novonakazených z čísla 1500 na 500 nových prípadov denne a to ešte pred Vianocami. Je to aj za účelom toho aby sa deti mohli opäť vrátiť do školských lavíc, najneskôr však po Troch kráľoch. To by sme podľa odporúčaní mali dosiahnuť decembrovým plošným testovaním, ktoré je oveľa menej nákladnejšie ako lockdown, ktorý praktizujú viaceré väčšie krajiny. Priznal však, že istú formu slabšieho lockdownu máme aj my teraz no sme rozhodne slobodnejší ako v iných krajinách.

 

 

Pomáhať budú aj opoziční poslanci

“Na základe odporúčania ÚKŠ dnes vláda prijala uznesenie, kde poverujeme kolegu Sulíka, aby ministerstvo hospodárstva zabezpečilo nákup 16 miliónov testov postupne do konca roka.

Bolo by veľmi fajn, ak by podpredsedami výberovej komisie boli Fico, Pellegrini a Kotleba … aby dostali do rúk reálnu zodpovednosť a mohli miesto hlúpych rečí aj reálne niečím v boji s Covid-19 pomôcť,” oznámil Matovič. Podľa jeho slov sa najviac teší na to ako Fico splní to o čom hlásal. A to, že nakúpi rovnaké testy (v cene 2,60€), ktoré kúpil Bill Gates (cena 4,30€), za ktoré Slovensko zaplatilo 3,95€. “… a hin sa ukáže jeho genialita … alebo, že len a len kecal a prídu na rad opäť len a len výhovorky,” poznamenal premiér.

 

 

Väčšina zakúpených testov sa využije na celoplošné a neskôr lokálne testovaniu v ohniskách nákazy. Ďalšia časť sa využije na testovanie zdravotníckeho personálu či pacientov v nemocniciach, klientov a zamestnancov DSS ale aj na bezplatné testovanie v mobilných odberových miestach. Tých je po celom Slovensku už vyše 100 a slúžia tým, ktorí chcú vedieť v akom zdravotnom stave s ohľadom na koronavírus sa momentálne nachádzajú.

 

Celý premiérov status si prečítate tu:

ÚKŠ (Ústredný krízový štáb) odporučil vláde:

1) aby sme aj v ďalších mesiacoch išli cestou maximálnej ochrany zdravia a…

Uverejnil používateľ Igor Matovic Štvrtok 19. novembra 2020

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Matovič oznámil, že nás v decemri čaká ďalšie obrovské testovanie: Bude to lepšie ako lockdown”